Karting • GK4 Kartseries

Karter Milan Smulders maakt fraaie opmars in GK4 Kart Series en pakt P2! "Ik heb even diep gefocust"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 april 2023 12:51

MARIEMBOURG – Karter Milan Smulders is zijn seizoen in de Formula Honda 9PK Junior-klasse van de GK4 Kart Series uitstekend begonnen. De elfjarige Nuenenaar denderde zondag op het circuit van Mariembourg naar de tweede plaats en legde zo een uitstekende basis voor de rest van het kampioenschap. En dan te bedenken dat hij minder trainingstijd had dan de rest van het veld.

Milan Smulders

“Ik ben er blij mee. Dit is een lekker begin”, concludeerde een tevreden Milan, die dit jaar rookie is in de klasse. Dat hij die fraaie P2 scoorde, was dus al heel knap. Maar extra knap was dat hij dat resultaat scoorde terwijl hij de trainingen op vrijdag had gemist. “We zouden eigenlijk wel op vrijdag gaan trainen, maar dat ging niet door omdat mijn moeder ziek was.”

Een dag later arriveerde hij op de kartbaan en zondagochtend startte hij pas voor het eerst in de kart om de baan te verkennen. “Ik moest nog wennen”, bekende de getalenteerde Brabander over de eerste trainingssessie. “De eerste sprintrace die ik dit seizoen heb gereden, was ook in Mariembourg en die was in de regen. In de tweede training was het zondag al iets beter.”

Desondanks ging de kwalificatie daarna helaas niet zoals hij had gehoopt. “Ik wist niet hoe lang we nog moesten, maar toen ik een gat wilde laten vallen met de rijder voor me om een snelle ronde te rijden, was ik al bezig aan de laatste ronde. Ik wist dat niet. Mijn snelle ronde kwam dus te laat.”

Desondanks had hij in eerder rondjes de negende tijd neergezet in een groot startveld. Vanaf die plek mocht hij de race dus starten. “Tijdens de start pakte ik één positie. Bij de derde bocht pakte ik nog een positie, dus toen reed ik op de zevende plaats. Daarna heb ik twee rondes achter iemand gereden en die ben ik daarna in de eerste bocht voorbijgestoken.”

Toen er even later een rijder voor hem uitviel, lag Milan, die vorig jaar nog in de Honda Cadet reed en vice-kampioen werd, al vijfde. “Daarna heb ik bijna de hele wedstrijd op die plek gereden achter de kopgroep. In de laatste paar rondes werkte ik met twee rijders samen om bij de kopgroep te komen. In de laatste paar rondes knalden de nummer drie en vier tegen elkaar aan en lag ik derde.”

En het kon nóg beter. Luister maar: “Na de finish kreeg ik te horen dat de nummer twee had vijf seconden straf had gekregen voor doorduwen in de bocht en toen was ik tweede. Ik was heel erg blij. Ik vond het wel knap van mezelf. Ik had van tevoren gehoopt op een vierde of vijfde plaats.”

Milan Smulders

Dat hij erin geslaagd was zo’n mooie opmars te maken, had voor een belangrijk deel te maken met zijn voorbereiding. “Ik ben voor de race ergens in de schaduw gaan zitten en heb even diep gefocust. Dan word ik rustig en voel ik me relaxter tijdens de race. Dat hielp. Ik reed daardoor gemakkelijker.”

Milans programma bestaat dit jaar behalve de GK4 Kart Series ook uit de clubwedstrijden van Raceway Venray. Hij reed daar al eerder dit seizoen een race. “Omdat het mijn eerste jaar in de Honda 9PK is, was, was de overstap in het begin moeilijk. Maar we hebben goed getraind. Eerst vond ik een heat van drie kwartier heel zwaar. Nu reed ik in Mariembourg veertig minuten en dat was wel te doen.”

Dat in combinatie met zijn tweede plaats geeft Milan veel zelfvertrouwen voor de rest van het seizoen. “In de GK4 Kart Series denk ik dat ik wel in de top vijf moet kunnen finishen.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van de GK4 Kart Series. Die wordt in de tweede helft van mei verreden op het circuit van Genk. “Ik ken het circuit goed, maar ik heb er in de 9PK nog nooit mee gereden. Ik denk dat het moeilijker gaat worden dan in Mariembourg, want er zijn meer tactische bochten. Die zijn heel moeilijk te verdedigen. Maar ik ga gewoon weer proberen op het podium te komen!”

Milan bedankt zijn vader en moeder, zijn monteur, het team van DFK en iedereen die mij hem heeft aangemoedigd.

Milan Smulders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: GM Products, Daen, en Hal 10.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS