Karting • Chrono

Karter Boaz Maximov racet sterk naar winst in BMC: "Ik ben er heel blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2021 18:34

MARIEMBOURG – Onverschrokken denderde Boaz Maximov zondag naar een fraaie dagoverwinning tijdens de eerste ronde van het Rotax Max BMC-kampioenschap. Het negenjarige karttalent uit Steenwijk had zich op een nat circuit van Mariembourg het snelst getoond in de Micromax-klasse. Na afloop ging hij dan ook met een mooie beker naar huis.

Boaz Maximov wint in Mariembourg

“Ik ben er heel blij mee”, zei Boaz over zijn overwinning en over de vele gescoorde punten in het NK en de BMC. “Ik was net terug van de WSK in Lonato (Italië) en daar leer je wel veel van. We waren daar naar toe gegaan om te leren.” Wat je daar dan zoal leert als karter? “Brutaal rijden. Op dat niveau leer je zoveel. Dat kon ik nu wel merken.”

Want Boaz was het hele weekeinde snel, al baalde hij wel van zijn kwalificatie. “Toen moest ik vechten en was ik vijfde. Die heb ik verpest”, was hij kritisch op zichzelf. Niet getreurd, want zijn race pace bleek zo hoog dat hij in de prefinale zonder problemen vooraan kon meedoen.

“Ik had een goede start en ik lag meteen derde”, zei de jonge Overijsselaar, die de prefinale als vijfde was gestart. “Ik zat toen nog maar twee meter achter de nummer twee. Op het laatste stuk voor de finish had ik mijn kart naast die van hem gezet en kwam ik net iets eerder over de finish dan hij.”

Maar toen moest hij de finale nog rijden en die bleek al gauw erg listig. Want terwijl iedereen op slicks de race aan het rijden was, begon het ineens te regenen. Boaz: “Ik had daar nog nooit in de regen gereden. Ik reed twee seconden los van de rest.”

Of hij soms een goede regenrijder is? “Ja en nee. Soms verpest ik het wel en soms niet. Zondag niet. Na de start lag ik nog steeds tweede. In rondje twee probeerde ik de jongen aan kop in te halen, maar toen lukte het net niet.”

“Tien seconden later reden we weer in een bocht en zette ik mijn kart naast die van hem. Toen lag ik op pole. Daarna reed ik meteen een seconde weg en een rondje later had ik nog een seconde meer voorsprong. Toen begon de baan op te drogen en werd mijn voorsprong kleiner, maar op de finish was die nog steeds genoeg, dus ik vond het best.”

En zo betekende zijn terugkeer naar Mariembourg één die Boaz zich nog graag zal herinneren. Vooral ook omdat hij niet vaak in Mariembourg had gereden. “De leukste bocht is bocht 6. Dat is een Genk-bocht”, zei het jonge talent gedecideerd, doelend op één van de bochten van het circuit van Genk.

Boaz Maximov

De overwinning in Mariembourg was een flinke opsteker aan het begin van een seizoen waarin Boaz heel veel wedstrijden gaat rijden. Zo hoopt hij nog een paar WSK-races te rijden. Verder rijdt hij het hele BMC- en BNL-kampioenschap en rijdt hij het hele NK van organisator Chrono. “En ook de Euro Trophy gaan we rijden”, haastte hij zich te zeggen. Volgens Boaz moet het ook wel, zo’n druk programma. “We moeten nog heel veel inhalen van vorig jaar. Toen waren er wel heel weinig wedstrijden vanwege COVID-19.”

Zijn volgende wedstrijd is de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy, het EK voor Rotax Max-rijders. Die wordt later deze maand gehouden in Adria in Italië. Boaz heeft er nog nooit gereden. “We hopen daar binnenkort te gaan trainen. Ik heb al een filmpje van een WSK-race op die baan gezien. De baan ziet er mooi uit.”

Om zich goed voor te bereiden, zit Boaz minimaal twee keer per week in de kart. “En soms drie of vier keer. Meestal rijden we elk weekend. Ook doe ik krachttraining en een tot twee keer per week hardlopen. Dat vind ik niet altijd leuk om te doen, maar het is nodig voor het karten. Ook heb ik thuis een simulator. Daar rijd ik ook vaak in,. Maar in het echt races blijft het leukst.”

Boaz wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund Max Machinery en Boss Machinery.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS