Karting • Chrono

Boaz Maximov als een duvel uit een doosje: indrukwekkende inhaalrace en winst in Winter Cup!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 januari 2020 20:15 • Print artikel

KERPEN – Probeer het maar eens: van vijftien naar één racen in natte omstandigheden; karter Boaz Maximov deed het zondag tijdens de eerste ronde van de Chrono Winter Cup-competitie. De pas achtjarige snelheidsduivel uit Steenwijk, gesteund door Dakar-held Janus van Kasteren, was op het circuit van Kerpen de beste in de finale van de Rotax Max Micromax-klasse. Daarmee bewees hij een van de aanstormende talenten in deze klasse te zijn.

 Boaz Maximov wint eerste Wintercup karting in Micro Max

Met de vijftiende plek was de prefinale niet helemaal gegaan zoals Boaz had gehoopt. In de finale was er dus behoorlijk wat werk aan de winkel voor de snelle Overijsselaar, want door dat resultaat moest hij daarin van de vijftiende positie starten. Zijn monteur Peter had voor de start van die race eens naar de lucht boven het Duitse circuit gekeken en besloten regenbanden te monteren. Een gouden zet; vlak voor de start van de race begon het te regenen.

Natuurlijk hielp die keuze Boaz’ kansen in de finale enorm, maar hij moest wel veertien rijders zien in te halen om op kop te komen. Dat hij daarin met verve slaagde, toonde maar weer eens wat voor belofte hij is. Zelf deed hij na afloop van die superprestatie – zijn eerste overwinning ooit – nuchter zijn verhaal. “Het is goed gegaan”, zei hij. “Ik ben blij dat ik gewonnen heb.”

En dan te bedenken dat Boaz in Kerpen pas zijn derde raceweekeinde op het hoogste niveau van Nederland in zijn leeftijdscategorie reed. Sterker nog, het was pas zijn elfde raceweekeinde ooit. Dat hij zo huishield op de listige omloop waarop ook Formule 1-grootheden als Michael Schumacher en Sebastian Vettel ooit leerden racen, was dan ook een huzarenstukje van jewelste. “Ik heb wel één foutje gemaakt”, was de fanatieke Boaz kritisch op zichzelf. “Ik remde iets te laat waardoor ik spinde. Toen werd ik door iemand ingehaald. Maar ik heb hem kort daarna terug ingehaald.”

Boaz Maximov als een duvel uit een doosje

In 2018 deed Boaz nog aan voetbal, maar toen kocht zijn vader, die zelf zes jaar heeft gekart, een kart voor Boaz. In Lelystad zat de jonge racer voor het eerst in een kart. Daar werd het hem al snel duidelijk dat hij liever racet dan voetbalt. Vorig jaar stond hij al enkele keren op het podium tijdens clubwedstrijden van de kartbaan in Eefde en deed hij mee aan de Kart4Fun-competitie. Wat hij zo leuk vindt aan karten, laat zich raden: “De snelheid. En je kunt lekker laat remmen en het stuur helemaal omgooien. Ook vind ik het leuk als ik een snelle tijd rijd.”

Dat hij zondag in Kerpen een topprestatie had geleverd, wist hij maar al te goed. Toen hij over de finish kwam, schudde hij uit blijdschap wild met zijn vuist om zijn eerste overwinning te vieren. Boaz: “Het is superleuk om eerste te worden. Nu weet ik hoe dat is. Dat wil ik wel vaker.”

Dat hoopt hij komende maand in Berghem al te doen tijdens de tweede en laatste ronde van de Winter Cup-competitie. Daarna komt hij uit in het Nederlands kampioenschap Rotax Max, eveneens in de Micromax-klasse. Ook zal hij de Kart4Fun-competitie rijden. Een druk seizoen dus voor de kleine grote man uit Steenwijk. “Ik vind het niet erg. Ik race heel graag. Ik kan niet wachten totdat het seizoen begint!”

Boaz Maximov wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Max Machinery, Keur Weldings, Boss Machinery, Budget Bestrating, Duntep Mobiele Bungalows, Koggel Events, B. Veldman Machinery en Janus van Kasteren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS