Formule 1

Kan ik gehoorschade oplopen bij een F1 race?

Uitgegeven door Bart • 31 december 2021 12:00

Als je wel eens bij een F1 race bent geweest dan weet je dat er enorm veel lawaai is. De auto’s die langs racen, alle mensen die juichen en dan ook nog gezellige muziek. Het is natuurlijk een enorm leuk evenement en steeds meer mensen de formule 1 leuk te vinden. Maar na kan een bezoek aan een F1 race schade aan je gehoor toebrengen? Wij leggen je in dit artikel uit waarom het in sommige gevallen verstandig is om na een race een bezoek te brengen aan een audicien in de buurt.

Chris Peeters


Blootstelling aan langdurig hard geluid
Als je langdurig wordt blootgesteld aan hard geluid kan dit ervoor zorgen dat je gehoorschade oploopt. Vaak merk je niet dat je gehoorschade hebt opgelopen. Pas na een hele lange periode ga je klachten ervaren. Dat is dan ook het gemene. Het is dan al onomkeerbaar. Je kan er niet meer aan doen. Bij een formule 1 race is er heel hard geluid. Als je hier een korte periode aan wordt blootgesteld is dit natuurlijk helemaal geen probleem, maar bij een race ben je natuurlijk langer blootgesteld. Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor gehoorbescherming.

Bescherming van gehoor kan op allerlei verschillende manieren. De meest gangbare manier is het dragen van op maat gemaakt oordoppen. Deze kan je bijvoorbeeld laten aanmeten bij de audicien. Door deze oordoppen te dragen wordt het aantal decibel wat binnenkomt verlaagd maar hoor je nog wel steeds al het geluid. Daardoor kan je nog steeds genieten van de geluiden van de auto’s die langskomen en van de gezellige muziek die wordt afgespeeld op de tribune maar is dit niet schadelijk voor je gehoor. Ook heb je geen last van de oordoppen omdat deze helemaal op maat zijn gemaakt en deze dus goed in je oren zitten.

Ga bij twijfel langs een audicien
Als je twijfelt of je gehoorschade hebt opgelopen is het verstandig om langs een audicien te gaan. Deze kan beoordelen door middel van een gehoortest of je inderdaad gehoorschade hebt opgelopen en wat het niveau van je gehoor nu is. Als je er vroeg bij bent zijn er vaak nog verschillende behandelopties. Het is echter wel zo dat gehoorverlies niet te genezen is, het is alleen te voorkomen. Het is dus wel mogelijk om ergere gehoorschade te voorkomen. Oordoppen zouden hier dus een uitkomst voor kunnen bieden.

Als je in het dagelijks leven last gaat krijgen van je gehoorschade dan ben je eigenlijk al te laat. Ga bij de audicien langs om te kijken of je in aanmerking komt voor een gehoorapparaat. Vaak kan dit helpen om je klachten in het dagelijks leven te verminderen. Het is natuurlijk het beste om gehoorschade helemaal te voorkomen. Zorg er daarom voor dat als je de volgende keer gaat genieten van een formule 1 race je bent voorzien van goede gehoorbescherming. Zo kan je optimaal plezier hebben, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je gehoorschade oploopt. Want vergeet niet dat gehoorschade pas achteraf komt...

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS