Formule 1

Voormalig Ferrari-coureur Ivan Capelli noemt overstap Adrian Newey ‘onwaarschijnlijk’

Uitgegeven door Frank Korsel • 27 april 2024 11:33

Als we de geruchten van verschillende doorgaans goed ingevoerde media mogen geloven, vertrekt Adrian Newey bij het team van Red Bull Racing. De meest succesvolle ontwerper in de Formule 1. Voormalig Ferrari-coureur Ivan Capelli, die bijna veertig jaar geleden met Newey samenwerkte, denkt dat de Brit de juiste man zou zijn voor Ferrari. Toch denkt hij niet dat Newey het vliegtuig richting Maranello zal maken.

Adrian Newey Ivan Capelli

In 1988 reed Capelli voor het team van Leyton House March, in de March 881 met een 3,5 liter V8 Judd-krachtbron. Dit was de eerste Formule 1-auto die Newey heeft ontworpen. In gesprek met La Gazzetta dello Sport vertelt Capelli dat hij toen al een genie zag in Newey: “Dat kwam omdat de auto echt extreem was op aerodynamisch gebied. Alles wat hij doet, heeft in essentie een gedachte die daar begint. Het is zijn dogma.”

Capelli ziet Newey dan ook als de juiste man om Ferrari naar de top te helpen: "Hij is de man met 40 jaar ervaring, die zelfs bij de laatste reglementswijziging meteen de regels wist te interpreteren en oplossingen vond voor wat voor anderen een zwak punt werd, zoals het 'porpoising'. Omdat hij deze situaties 35 jaar geleden al meemaakte met de grondeffectauto's. Het is een schat aan ervaring, wijsheid en, los van zijn persoonlijke stijl, organisatie van het werk die bijna perfect is. Wat Adrian onderscheidt van iedereen, is zijn vermogen om zijn werk heel objectief te evalueren. Vorig jaar won hij 22 van de 23 races en zei, heel goed, deze auto heeft geen verdere ontwikkeling nodig en we beginnen opnieuw. En op conceptueel vlak heeft hij een volledig nieuwe auto ontwikkeld: een schone lei, een nieuw blad en beginnen maar."

Alhoewel de voormalig Ferrari-coureur denkt dat Newey de juiste man zou zijn, verwacht hij niet dat Newey daadwerkelijk in een rode polo rond zal lopen: "Eerlijk gezegd, voor zover ik kan beoordelen, zal hij waarschijnlijk niet naar Italië gaan, tenzij er een financieel voorstel komt dat iedereen doet duizelen. Gewoon vanwege gewoonte, werkconcept en mentale organisatie, zie ik hem nog steeds als zeer geworteld in Engeland."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS