Karting • Karting Diversen

Greaham Hofmans maakt overstap naar IAME Junioren en droomt al stiekem van de autosport: “Grote stap maar ik heb er zin in"

Uitgegeven door Bart • 19 januari 2022 10:37 • Print artikel

Greaham Hofmans heeft net zijn rookiejaar in de kartsport achter de rug en maakt dit jaar al de overstap naar de sterk bezette IAME X30 Junior-klasse. De 13-jarige karter uit Spaarndam laat een ijzersterke leercurve zien. Alles is gericht op de weg naar de autosport. Bovendien sloot de jonge racer een deal met Carrera, die hem de komende drie jaar gaat ondersteunen.

 Greaham Hofmans sluit deal met Carrera


In zijn rookieseizoen 2021 reed Greaham in veel verschillende klassen. Het racetalent streed in de Parolin Rocky op het Kartfestival en eindigde als derde rookie in de NXT Dutch Open. Daarnaast reed hij in de RK1, de Mini 60 cc en de BSR 25 kW elektrische kart. Door in meerdere klassen actief te zijn, heeft Greaham in één jaar tijd extreem veel geleerd.

Die steile leercurve is niet onopgemerkt gebleven. Onlangs ging Greaham een driejarige verbintenis aan met Carrera. “Ik ben super blij met die support, echt heel fijn dat ze mij willen sponsoren. Carrera is een bedrijf uit de Benelux met roots in Duitsland en Oostenrijk en ze bouwen speelgoed racebanen. Waarom ze mij hebben gekozen? Ik ben opgevallen toen ik voor N-Gear bij Ahoy een demo mocht geven tussen driftende auto’s. Iemand van Carrera zat op de tribune en heeft ons benaderd omdat ze graag met ons samen wilden werken.”

Greaham was al op jonge leeftijd gek van alles wat snelheid heeft. “Op 4-jarige leeftijd reed ik bij ons thuis op de boerderij op een oude Roper grasmaaier tractor. Die had vier versnellingen en dat vond ik heel leuk. Daarna hebben we een 50 cc crossmotor gekocht en daarmee reed ik door het weiland. Weer iets later kreeg ik een kinderquad waar ik met 60 km/uur over het weiland scheurde, maar helaas is die kapot gegaan.”

In 2018 maakte Greaham voor het eerst kennis met de kartsport. “Dat was bij Bleekemolen Raceplanet in Amsterdam, samen met een vriend van me. Ik ging steeds harder rijden en zo reed ik een keer de snelste tijd van de maand. Van Michael Bleekemolen heb ik na een beginnerscursus, een certificaat gekregen en de tip om outdoor te gaan karten. Vervolgens zijn we naar buiten gegaan en heb ik de Dutch Karting School gedaan bij Gaby en Ton van de Burgt. Op 11-jarige leeftijd maakte ik bij het Kartfestival in Strijen mijn debuut in een wedstrijd. Ik eindigde als zevende en vond het super leuk. Racen, rijden, inhalen, alles…”

Greaham Racing

Komend seizoen volgt de razendsnelle overstap naar de IAME X30 Junior. Bij Vennink Motorsport komt Greaham uit in het IAME Benelux kampioenschap en gaat hij ook nog racen met de RK1 bij de wedstrijden van NXT. “Samen met Youri Verswijveren van NXT Racing hebben wij een meerjaren roadmap uitgestippeld en die start met het rijden in een 2takt-klasse. Het is een grote stap, maar ik heb er zin in. De motor is besteld, eind januari gaan we voor het eerst testen. In de 2takt is meer competitie, meer uitdaging en kom ik betere karters tegen.”

“Volgend jaar volgen dan mijn eerste stappen in de autosport, maar dat blijf ik dan nog combineren met één klasse in de kart. In het derde jaar volgt dan de definitieve overstap naar de autosport. Ik kijk er al naar uit om op mijn thuiscircuit in Zandvoort te racen. Het is echt cool om in een auto op het circuit te rijden.”

Greaham droomt van racen in een Porsche

Greaham droomt al van het hoogste van het hoogste. “Ik zou heel graag in de Porsche Supercup willen rijden. De Porsche Supercup vind ik heel gaaf, het geluid, de competitie en die auto is gewoon gaaf.” Om zijn droom na te kunnen jagen, hebben zijn ouders al een sportstatus aangevraagd bij NOC*NSF. Voor de kartweekenden heeft hij dispensatie nodig om op vrijdag al te kunnen trainen.

Je kunt Greaham volgen op Instagram via @GreahamRacing en op zijn Facebook-pagina.

Greaham Hofmans wil graag zijn vader en moeder en zijn twee zussen bedanken en daarnaast Youri Verswijveren en zijn sponsoren Carrera, N-Gear, Transportbegeleiding Haarlem, DeltaMobiliteit, ByKif 2.0, Rinqel en Noads.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS