Karting • GK4 Kartseries

Girlpower met Livia Samson: trots op bokaal voor beste lady en de stap hoger naar de IAME X30 senioren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 januari 2023 18:36

HUIZEN – Tegenover een volle zaal stond Livia Samson zondag op de hoogste trede van het podium met de mooiste bokaal in haar handen. De veertienjarige kartster uit Amstelveen had haar prijs voor beste lady in de Honda 9PK-klasse van de GK4 Kart Series gewonnen bij de jaarlijkse prijsuitreiking van het kampioenschap. Trots deed ze haar verhaal.

Livia Samson

“Ik vind het echt leuk dat ik deze prijs heb gewonnen”, zei Livia zondag in kartcentrum Coronel in Huizen. Ze was de beste van drie meiden in de klasse. “Die andere meiden zijn mijn vriendinnen geworden en op de baan racen we tegen elkaar. Dat is echt leuk.”

Op zich is het al bijzonder dat er drie meisjes in één klasse rijden in een door jongens gedomineerde sport. Dat zij van hen de beste was, maakte het voor Livia extra bijzonder. En hoewel de andere twee meiden Quinty en Lynn Pen dus haar vriendinnen zijn geworden, zal ze dit jaar niet meer tegen ze racen. Livia gaat namelijk uitkomen in de prestigieuze IAME X30 Senior-klasse bij de GK4 Kart Series.

“Dat wordt leuk. Mijn vader en Tim de Feyter de eigenaar van mijn team DFK Racing hadden gezegd dat een Senior-kart beter bij me zou passen en dat het een goede competitie is om ervaring op te doen”, verklaarde Livia. Ze keek er reikhalzend naar uit. “Mijn X30-kart gaat ongeveer 120-130 kilometer per uur en de Honda 9PK ongeveer 90-100 kilometer per uur. Dat is wel een groot verschil.”

Ze heeft inmiddels al de nodige ervaring opgedaan in haar nieuwe kart. “In december ben ik begonnen erin te trainen. En in de kerstvakantie heb ik vier dagen getraind.” Ze kan zich de eerste keer in een IAME X30 Senior-kart nog goed herinneren, gaf ze aan.

Livia Samson

“Die eerste keer was wel spannend. Dat was in Genk. Ik vond het echt heel leuk.” Dat was ergens ook wel logisch, na het afgelopen seizoen. “In de 9PK heb ik vorig jaar best wat wedstrijden gehad die minder goed gingen, dus ik wilde ook graag eens een andere soort kart proberen. Ik kon me gelukkig snel aanpassen aan de nieuwe kart.”

Wat ze zo leuk vindt aan het rijden in haar nieuwe kart, liet zich raden. Livia: “Ik vind de hogere snelheid het leukst. Ik moet nog wel veel trainen, maar het gaat wel een stuk beter dan eerst.” Het duurt nog even voordat het nieuwe seizoen begint, dus ze heeft nog volop de tijd om veel te trainen.

Maar of dat genoeg gaat zijn om meteen om de prijzen te kunnen meedoen, weet Livia niet. “Ik weet niet precies wat ik van komend seizoen moet verwachten. Ik denk dat ik de jongste van allemaal ben en ik ken de concurrentie nog niet. Ik heb ze alleen in de training zien rijden. Ik heb mijn tijden vergeleken en dan lag ik ongeveer zevende. Dat was niet verkeerd. Mijn doel is in ieder geval eruit halen wat erin zit.

Is ze niet bang dat al die jongens willen bewijzen dat ze sneller zijn dan zij? “Nee hoor, dat komt wel goed. Ik laat mijn kart gewoon staan.”

Livia bedankt haar ouders en DFK Racing. Wel zoekt de snelle jongedame nog wat support, nu ze een stap hogerop op de kartladder is gekomen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS