Karting • Chrono

Girlpower! IJzersterke inhaalrace van Lieke van Boekel; van laatste plaats naar P3!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 maart 2023 19:43

BERGHEM - Met gelijke motoren en een talentvolle coureur in de kart was het misschien niet zo gek dat Lieke van Boekel zondag in Berghem derde was geworden in de Rotax Max Minimax-klasse. Knap was het sowieso, want de twaalfjarige snelle jongedame uit Boekel weet zich al jaren goed staande te houden tussen de jongens en haalt geregeld het podium zoals nu bij het eerste NK. Dat ze voor dat resultaat van plek negentien moest komen, maakte haar prestatie nog veel knapper dan die al was.

Girlpower Lieke van Boekel naar podium bij NK karting


Hoe ze het had geflikt, direct een podiumplaats tijdens de eerste race van het nieuwe seizoen? “Een goede start maken en dan kun je meteen een paar rijders voorbijsteken”, blikte de snelle Brabantse terug op de finale. “Ik begon op de negentiende plek. En dan zo hard mogelijk rijden en andere karts aan de binnenkant voorbijsteken.”

Dat ze van de negentiende en laatste plaats moest starten, had alles te maken met de prefinale, eerder op de dag. Daarin was Lieke op haar Lenzo kart van P6 naar P4 gereden. En toen reed iemand tegen haar achterwiel aan. “De ketting ging eraf en ik viel uit. Daardoor moest ik de finale als negentiende en laatste starten.”

Genoeg reden om te denken: dit wordt hem niet vandaag. Zo niet Lieke. Met haar onverzettelijkheid ging ze er eens goed voor zitten in een poging een zo goed mogelijk resultaat te pakken. Ze had ook niets te maken met rijders die een veel sterkere motor hebben. Sinds dit seizoen zijn alle motoren in het NK Rotax Max hetzelfde, door de organisatie in het weekeinde verstrekt op basis van loting.

Desondanks had Lieke niet gedacht dat ze nog op het podium kon komen. “Ik had verwacht dat ik misschien zevende kon worden. Het ging zo goed dat ik uiteindelijk nog derde ben geworden”, zei ze over de race die na de hele dag regen onder droge weersomstandigheden werd verreden. “We reden op een opdrogende baan. Het was niet meer heel nat dus ik kon vol gas naar voren.”

Hoewel de race in Berghem voor Lieke haar debuut betekende in de Minimax-klasse in het NK, was het toch al haar tweede wedstrijd in de klasse. Aan het einde van vorig seizoen had ze namelijk al in het BNL-kampioenschap een wedstrijd gereden in een Minimax-kart. “Daar ging het nog niet zo goed. Maar in het NK rijdt iedereen met gelijke motors. En ik heb hard getraind in de winter. Vooral in de regen. In de regen moet je echt goed sturen. Nu ging het dus wel goed!”

Lieke van Boekel Girlpower in karting


Haar programma voor dit jaar is nog niet definitief. Wat wel vaststaat is dat ze dit jaar het hele NK zal; rijden. “En misschien nog andere kampioenschappen.” Voor haar een jaar oudere zus Jessie, die ook kart, staat haar programma al wel vast. Zij rijdt dit jaar het NK viertakt in de ID Engines Junior-klasse.

Zondag in Berghem was ze als supporter van haar jonge zus aanwezig op de kartbaan in Berghem. Zelf rijden is er bovendien even niet bij jammer genoeg. Tijdens de eerste NK4T-wedstrijd in Kerpen liep ze een gebroken duim op. “Die zit nog in het gips”, zei ze. “Ik weet nog niet wanneer ik weer mag rijden. Iemand reed over mijn achterwiel en kwam op mijn stuur terecht. En toen zat mijn duim ertussen.”

Jessie die vorig jaar net zoals Lieke in het NK tweetakt uitkwam, is blij met haar overstap naar het NK viertakt. “Daar rijden ze met gelijke motoren van de organisatie. En met dezelfde chassis. Je mag weinig afstellen, zodat zoveel mogelijk gelijk is en de rijder het verschil kan maken!”

Lieke en Jessie zijn nog op zoek naar sponsoren die hen kunnen helpen op hun weg naar de top. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS