Karting • Chrono

Racende zusjes Lieke en Jessie van Boekel kennen enerverend start van nieuwe kartseizoen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 april 2022 20:44

BERGHEM – Ze maakte het maar wat spannend tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Kartster Lieke van Boekel reed in de finale van de Micromax-klasse lange tijd op de tweede plek en leek even zelfs om de overwinning te kunnen strijden. Uiteindelijk stond de elfjarige coureur uit Aarle-Rixtel als de nummer drie op het podium. Nog steeds mooi, nog steeds een mooie beker. Zusje Jessie deed in de Minimax-klasse waardevolle ervaring op.

Lieke van Boekel

“Het had nog wel een plaatsje hoger gekund”, zei Lieke in eerste instantie over haar tweede plaats. Dat was immers de plek waarop ze over de finish was gekomen. “De nummer één had een snellere motor, dus hij liep uit op de rechte stukken, maar in de bochten remde ik later.”

Goed, uiteindelijk werd ze dus als derde geklasseerd. Dat kwam omdat ze eerder in de race met de nummer drie in de clinch had gelegen. Daarvoor had Lieke een paar strafseconden gekregen en zo werd ze uiteindelijk als derde geklasseerd. In de prefinale was ze ook al derde geworden. Het betekende twee keer vijftig punten voor het kampioenschap.

Een klinkend begin van het NK voor Lieke dus. Dat moet ook, realiseerde de snelle Brabantse zich. “Vorig jaar was het een oefenjaar, was ik een rookie. Nu ben ik geen rookie meer, dus nu moet ik vooraan kunnen meedoen. Ik wil kampioen worden.”

In Berghem had ze opnieuw laten zien dat ze in haar tweede jaar in de Micromax-klasse een rijdster is om rekening mee te houden. Een week eerder was ze namelijk overtuigend tweede geworden tijdens de BNL Kick-Off in Genk. Een beste prestatie, wat tijdens de jaarlijkse seizoensopener doen altijd veel rijders mee uit binnen- en buitenland. In Genk stonden deze keer acht nationaliteiten aan de start.

Tijdens de kwalificatie denderde Lieke linea recta naar de poleposition. De eerste kwalificatieheat won ze vervolgens en ook de tweede kwalificatieheat was een prooi voor Lieke. Helaas werd ze door een tijdstraf als derde geklasseerd. Een dag later reed ze in de prefinale alweer op kop, maar eindigde ze door een crash als vierde. In de finale toonde de talenvolle Brabantse opnieuw haar snelheid door tweede te worden op slechts zeventien honderdsten van een seconde achter de winnaar.

Lieke had zichzelf verbaasd met die knappe tweede plaats. “Er deden veel rijders mee, dus ik had niet verwacht zo ver naar voren te finishen. Ik had gedacht aan de topvijf. Maar ik heb goed gereden en het slim gespeeld door slipstream te gebruiken en samen met een andere rijder weg te rijden. Ik was wel trots op mezelf.”

Jessie van Boekel

Terug naar Berghem. Daar deed haar oudere zus Jessie (12) mee in de Minimax-klasse, één stap hoger dan de Micromax. Het was nog even wennen voor de coureur uit Aarle-Rixtel die in de finale als twaalfde was gefinisht. “Deze wedstrijd was goed voor de ervaring. Ik hoop dat het dit jaar goed gaat, en dat ik niet over de kop ga, zoals Memphis”, doelde ze op een crash die tijdens haar finale gebeurde. “Dat was wel even schrikken. Ik ga voor een plek in de top vijf.”

Er was niet helemaal uitgekomen wat ze ervan verwacht had, bekende Jessie. “De kart stuiterde wat te veel”, verklaarde ze, “en daarom ging ik niet zo heel hard. Ik denk dat ik anders wel in de top zeven had kunnen rijden. Ik rijd graag op deze baan, alleen is het minder fijn dat de baan heel erg hobbelt. Bij de volgende race moet het beter gaan. Maar dat gaat vast lukken!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS