Karting • GK4 Kartseries

Gedroomd seizoensslot voor karter Jelte Kits: kampioen in koningsklasse Shifter Open van de GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 november 2022 01:31 • Print artikel

GENK – Het gedroomde seizoensslot, dat bracht de zevende en laatste ronde van de GK4 Kart Series voor Jelte Kits. De pas zeventienjarige karttopper uit Surhuisterveen werd zondag in Genk kampioen in de Shifter-klasse en deed dat met onder andere een heatwinst en een P2 in een groot startveld van 26 rijders.

Jelte Kits rechts kampioen en vader Klaas links

“Het is mijn eerste kampioenschap bij de Shifters. Hartstikke mooi dat ik de titel heb gepakt. Daar doe je het voor, daar ben je het hele jaar voor bezig. Ik doe het samen met mijn vader. We besluiten alles samen, dat is mooi.”

Jelte nam zondag aan het begin van de middag al een voorschot op de titel door de eerste heat te winnen. Vader Klaas en Jelte hadden de kart goed voor elkaar! “Dat voelde goed.” En dan te bedenken dat het deelnemersveld extra groot was, met 26 coureurs aan het vertrek. In de tweede en derde heat eindigde Jelte respectievelijk als tweede en achtste. En toen was de titel binnen!

“We hadden het hele weekeinde een goede snelheid. De kwalificatie was prima.” Daarin denderde hij naar de tweede tijd, op twee tienden van een seconde achter de polesitter. “Ik zat voor Gil (Mertens, red). Dat is nog niet vaak gelukt, dus dat was een goed teken. De snelheid was er wel.”

Met de P2 in de kwalificatie mocht hij de eerste race vanaf P2 starten. Hij kwam als eerste door de eerste bocht. “Niemand is me daarna nog voorbijgekomen. Het was voor mij een kwestie van punten scoren en proberen op voorsprong te komen in het kampioenschap, want je weet natuurlijk niet wat race twee en race drie gaan worden.”

Ook in race twee had Jelte een goede start. En ook nu kwam hij als eerste door de eerste bocht. “Maar even later liet ik een gaatje open en toen prikte Gil er net tussendoor. Ik kon bij hem aansluiten en probeerde hem te volgen. Hij reed niet ver van me weg; het gaatje bleef redelijk gelijk.”

Voorafgaand aan race drie was het gaan regenen boven de Belgische piste van Karting Genk en dus moesten regenbanden gemonteerd worden op Jeltes kart. De race bleek een worsteling, zo erkende de snelle Fries. “Achteraf bezien hadden we niet de juiste as gemonteerd. Maar achteraf weten we allemaal hoe het had gemoeten.”

Hij vervolgde: “Ik reed achter De Ketele (voor het weekeinde de kampioenschapsleider, red.) en dacht: ik heb een beetje voorsprong op hem, dus als ik hem kan volgen, dan weet ik wel dat het goed zit. Ik had toch niet de snelheid om op het podium te komen. Dus ik dacht: ik houd hem gewoon rustig op de baan, rijd heel safe, gewoon geen risico’s. Ik werd achtste.”

Dat bleek voldoende voor de titel. Wat de eindzege voor Jelte extra zoet deed smaken, is het feit dat hij de titel pakte met motoren die hijzelf heeft geprepareerd. Hij heeft niet alleen talent voor het racen, maar ook talent voor tuning van motoren. Daarin is hij heel fanatiek en zorgt daarmee voor zijn 'eigen bommetjes'. “Dit proberen, dat proberen. Ik vind het gewoon hartstikke mooi om aan die motoren te sleutelen. Als het werkt wat je test, haal je daar voldoening uit. We hebben nog geen testbank, maar daar zijn we wel mee bezig.”

Jelte Kits aan kop met nummer 120

De schakelmotoren van TM – waarmee hij zelf rijdt – vindt hij het mooist om aan te werken. “Dat is standaard al een snelle motor en er is wat meer materiaal voor verkrijgbaar. Ook is hij wat goedkoper dan andere motoren. En elke motor is moeilijk, maar vergeleken met andere merken is het een vrij makkelijke motor.”

Wie weet kan hij het in de toekomst ook voor andere rijders doen. Dat is wel zijn streven. “Dat ik een jongen die goed kan rijden daar mee kan laten rijden, lijkt me echt cool.” En zo niet, dan blijft hij zijn eigen motoren doen. Dat hij daar goed in is, heeft hij wel bewezen. Je wordt immers niet zomaar kampioen!

Jelte Kits bedankt zijn ouders, Sodi, Randy Nauwelaers van SLC en zijn sponsoren.

Jelte Kits wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Hovinga Dakconstructies Surhuisterveen
Bremer Transport Burum
Autoschade Minno van der Werff Surhuisterveen
Hoekstra Auto’s Drachten
In2doors Industrie en Garagedeuren Drachten
G. Van der Velde Onderhoud en Reparatie Drachten
Kits Reklame Surhuisterveen
Comotech Technical Services Drachten

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS