Karting • GK4 Kartseries

Finn Rossen reflecteert samen met ouders op NK IAME-titel: "Een dag van twee gezichten"

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 augustus 2022 01:22

GENK – Honderden jonge coureurs kwamen afgelopen weekend in actie op het IAME NK en Benelux op het Belgische circuit van Genk. Zo ook Finn Rossen, de tienjarige coureur die uitkomt voor De Feyter Karting beleefde samen met zijn team en familie een zeer beladen en spannend weekend. Al leek de jonge coureur uit Blitterswijck maar weinig voor te voelen. Pas bij de podiumceremonie kwam hij tot de ontdekking dat hij Nederlands kampioen in de klasse Mini Nationaal was. Zijn team en zijn vader en moeder waren vanzelfsprekend ontzettend trots op de jonge Finn.

Finn Rossen Nederlands kampioen

“Het was heel erg spannend”, was de logische reactie van Rossen net na afloop van de podiumceremonie. Op professionele en volwassen wijze besloot Finn op zijn gemak de hele opbouw richting dit evenement bloot te leggen: “Ik heb woensdag getraind hier en dat ging erg goed. De tijden waren goed en de kart voelde ook lekker aan.”

De eerste heat die Finn reed ging voortreffelijk. Hij liet zijn snelheid zien en deinsde niet terug voor de Europese toppers die aan de start stonden. Het leek voortreffelijk te gaan, maar in de tweede heat van de dag ging het fout: “Het ging op zich wel goed, we hadden alleen een verkeerde soort koppeling op de kart waardoor ik gediskwalificeerd werd. Toen moest ik vanaf P20 starten in de finale. Toen ben ik helemaal vanaf de twintigste positie naar de zevende plek gereden.”

De moeder van Finn moest zorgen dat de rust werd bewaard en dat lukte: “Ik heb echt geprobeerd om rustig te blijven, zodat de rest ook de rust wist te bewaren. Dat is wel moeilijk omdat je er zoveel voor doet en er zoveel voor opgeeft om dit te kunnen doen.” Er stond afgelopen weekend veel op het spel, het Nederlands Kampioenschap lag voor Finn voor het oprapen, maar kwam daar pas laat achter. Zijn ouders hadden namelijk nog niet verteld wat er allemaal op het spel stond: “We hadden hem nog niet verteld dat dit het laatste weekend was van het NK, want dan worden de spanningen alleen maar erger. Hij stond er zo goed voor dat als hij de races gewoon netjes uit zou rijden, dan zou het wel goed komen. We hadden alleen de diskwalificatie niet meegerekend. Qua punten staat Finn precies gelijk met de nummer twee, alleen heeft Finn één overwinning meer gescoord en is hij daarom toch Nederlands Kampioen geworden.”

Finn Rossen Nederlands kampioen

Toen Finn werd verteld dat hij Nederlands Kampioen kon worden, werd het meteen wat spannender. Toen hij bij het podium hoorde dat hij toch kampioen was, ging er ineens een lampje branden: “Toen ik hoorde dat ik kampioen was, was ik natuurlijk heel erg blij. Als ik tweede was geworden zou ik ook heel erg blij zijn hoor, maar nu ben ik net ietsje blijer. Gewoon altijd gas blijven geven!”

Vooral de vader van Finn; Bas hield het niet meer. Hij reflecteerde op de zeer emotioneel beladen dag: “Het was echt een dag van twee gezichten. Na de eerste heat dacht ik echt dat we er goed bijzaten. Toen eindigde hij op P2 algemeen en eerste in het NK. Daarna kwam natuurlijk die diskwalificatie er achter aan voor zoiets kleins, maar de regels zijn de regels. Het was ontzettend discutabel, maar we hebben onze kop niet laten hangen en we hebben tegen Finn gezegd dat hij gewoon gas moest blijven geven. Dat heeft hij gelukkig perfect uitgevoerd.”

Vader, moeder en Finn waren ontzettend blij met het resultaat wat ze samen met het team hebben bereikt. “Dit karten is echt een tweede leven voor ons. We steken hier zoveel tijd en geld in. We hebben er echt alles aan gedaan om dit te verwezenlijken en in de ochtend leek het even helemaal mis te gaan. Uiteindelijk is alles toch goed gekomen”, zo vertelde Bas.

Er worden zelfs al stilletjes toekomstplannen gesmeed: “Over twee jaar hoop ik bij de Junioren mee te mogen rijden”, zei Finn. De vraag die dan al snel opspeelt, is of we de beloftevolle rijder over tien jaar in de autosport zien, daar had hij heel snel een heel resoluut antwoord voor: “Ik wil niet in de Formule 1 rijden later. Ik rij later veel liever in de Porsche Supercup of in 24 uurs wedstrijden. Dat is niet alleen vetter, maar ook goedkoper”, zo vertelde de kersverse kampioen lachend.

“Ik wil mijn papa, mijn mama, mijn familie, heel DFK, mijn teamgenootjes en mijn sponsoren bedanken.”

Finn Rossen wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:

Finn's fanclub leden
RIT Bandenservice
DM print media
WEJEBE garage
S.E.J Coenders beheer
Klompven projects BE
Dekkers tweewielers
Bindels tuinen
Martien Verkoijen schilderwerken
Diets mobile caravan service
Boom kwekerij Rongen
kapsalon Gijsbers
Tom Willems grondwerk
Gebroeders Weijs gerbra
Klaans verhuur
Boomkwekerijen "de Maas"
Traas ongedierte bestrijding
100 procent Niki
JJC robotmaaiers

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS