Formule 1

F1: Hamilton lanceert commissie om diversiteit in de autosport te stimuleren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 juni 2020 20:31

Zesvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton lanceert een commissie om de autosport te helpen meer jonge mensen met een zwarte achtergrond te recruteren en de diversiteit te bevorderen. De 35-jarige Brit heeft met de Royal Academy of Engineering samengewerkt om een onderzoekspartnerschap te creëren, de Hamilton Commission.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix F1


Als de enige zwarte coureur in de F1 zei Hamilton - die sprak over het racisme waarmee hij zijn hele carrière mee te maken heeft - dat ondanks zijn eigen succes in de sport 'de institutionele barrières de F1 zeer exclusief maken, blijven bestaan'.

"Kinderen gooiden dingen naar me terwijl ik aan het karten was, werd beschimpt door fans die zwart geschminkt waren tijdens een Grand Prix in 2007, één van mijn eerste Formule 1-races", zei Hamilton in een artikel in The Sunday Times.

"Het is niet genoeg om naar mij te wijzen, of naar een nieuwe zwarte coureur, als een betekenisvol voorbeeld van vooruitgang. Duizenden mensen zijn werkzaam in deze industrie en die groep moet meer representatief zijn voor de samenleving", voegde hij eraan toe.

Formule 1's eerste zwarte kampioen, die zich solidair verklaarde aan de recente Black Lives Matter-protesten, zei dat het onderwijs 'de sleutel is tot het ontsluiten van een meer gelijke samenleving'.

"Het winnen van kampioenschappen is geweldig, maar ik wil herinnerd worden voor mijn werk om een meer gelijke maatschappij te creëren door middel van onderwijs. Dat is wat me drijft", zei de Mercedes-coureur.

De commissie gaat onderzoeken hoe de autosport een middel kan zijn om meer jongeren met een zwarte achtergrond te betrekken bij wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (bèta/techniek).

Zij zal ook aandacht besteden aan het gebrek aan rolmodellen, barrières voor mensen met een meer diverse achtergrond en 'problematische wervingspraktijken' die betekenen dat minder zwarte afgestudeerden een ingenieursberoep gaan uitoefenen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS