Karting • GK4 Kartseries

Eva Dorrestijn vliegt met haar Falcon naar succes: "Het kon eigenlijk niet beter"

Uitgegeven door Frank Korsel • 22 september 2022 00:12

Eva Dorrestijn is bezig aan haar debuutseizoen in de competitieve IAME X30 Junior Nationaal klasse nadat de dertienjarige jongedame de overstap maakte vanuit de Mini’s en de Parolin Rocky. De snelle inwoonster van Hengelo toonde dit seizoen een stijgende lijn met als hoogtepunt de laatste race van de GK4 Kart Series in Eindhoven. We blikken terug met Eva, die ook nog op TV te zien was in Hart van Nederland op SBS6, op haar overwinning in de Nationaal Junioren op het kletsnatte Eindhovense kartcircuit de Landsard. “Het ging eigenlijk best wel heel erg goed. Ik heb alle heats gewonnen, dus het kon eigenlijk niet beter. Ik ben echt super tevreden.”

Eva met vader Wijnand Dorrestijn


Natuurlijk wilden we meer weten van de uitermate succesvolle weekend van het jonge en spontane talent. Het weer was op de zaterdag onderwerp van discussie. Grote donkere wolken vormden zich over het circuit. Uit deze wolken vielen exceptionele dikke grote druppels die binnen no-time de hele baan onder water zette: “Het was erg wisselvallig, het ene moment was het droog en het andere moment was het weer nat. Het is telkens afwachten totdat het moment dat het gaat regenen of dat het juist droog wordt. Op een gegeven moment bleef het gewoon regenen en moesten we dus gewoon op de regenbanden rijden”, zei Eva.

Dorrestijn kwam op vrijdag al aan om te trainen op het Noord-Brabantse circuit, dat met de hoge curbstones slecht nieuws voor de chassis betekent. Eva was dan ook niet helemaal tevreden: “Vrijdag hebben we getraind, maar de snelheid was echt nergens te bekennen. Mijn chassis was krom, dus alle bochten naar links gingen heel goed, maar de bochten die naar rechts gingen, gingen voor geen meter. We waren de hele vrijdag aan het dubben over het feit of we nu wel of geen nieuw frame moesten gebruiken omdat we het best wel zonde vonden. Uiteindelijk hebben we dan toch maar besloten om hem te vervangen. Met een krom frame kun je gewoon echt niet rijden.”

Het nieuwe frame heeft zonder twijfel zijn vruchten afgeworpen. De jonge snelheidsduivel vloog met haar Falcon-kart over de piste. “We hebben tijdens de kwalificatie en de races dus met het nieuwe frame gereden. Ik weet niet of hij nu nog steeds helemaal heel is, maar we hebben er profijt van gehad want we hebben alles gewonnen!”

De kwalificatie is zonder twijfel één van de belangrijkste onderdelen van het raceweekend, deze ging volgens Eva eigenlijk best prima: “Ik reed de zesde tijd, dus daar was ik best blij mee”, zo luidde het.

Dorresteijn moest in de eerste race dus komen vanaf de zesde positie, er was maar één instelling die de coureur van PdB Racing had: “Gewoon vooruit rijden en gas geven. De start van de eerste race was heel erg raar. Ik zat helemaal aan de buitenkant, dus ik werd door iedereen nóg verder naar buiten gedrukt. Ik was helemaal teruggevallen naar de tiende positie.” Eva ging als een gek op het gas en reed met het mes tussen de tanden. De jongedame knokte zich naar voren. Na afloop van de eerste race kreeg ze te horen dat er mensen voor haar een klikbumper hadden, toen had ze ineens de eerste positie in handen.

“Dat was goed nieuws, toen mocht ik de volgende twee races ineens op pole position starten. De race daarna ging best goed. Vooral de start was echt top. Omdat ik aan de binnenkant startte kon ik zelf de lijn bepalen en kon ik gelukkig een beetje uitlopen.” Eva werd eventjes door haar goede vriend Rocco Coronel ingehaald, maar hij ontving na de race een straf omdat hij een klikbumper had.

Eva Dorrestijn


Terwijl het niet allemaal van een leien dakje ging, zat ze in de moeilijke omstandigheden toch weer van voren. De framebeschermers raakten los en kwamen onder haar kuipstoeltje terecht, hierdoor kon ze niet zo agressief rijden als dat ze zou willen, maar toch hield dat haar zeker niet tegen. “Ook in de derde race moesten we weer op de regenband rijden. Ik mocht weer vanaf pole starten, en ik haalde hetzelfde trucje uit als in de tweede race door de buitenste lijn te rijden in de eerste bocht. Ik kwam erg goed weg. Uiteindelijk won ik die race ook. Dus drie op een rij.”

Kortom, het geluk was afgelopen weekend aan Eva haar zijde. Daar is ze ontzettend blij mee, door haar slimme manier van rijden, en het feit dat ze geen ondoordachte acties uithaalt, had ze nu weer drie overwinningen geboekt. “Ik wil graag mijn vader, moeder en zusje bedanken omdat ze hier altijd zijn. Ook wil ik Bertus en Anita Grinwis bedanken omdat ze speciaal voor mij hier naartoe zijn gekomen om te kijken en natuurlijk ook Peter en Nick de Bruijn en heel team PdB."

Wel zoekt ze nog wat support om haar race-carrière verder uit te bouwen, want Eva wil graag doorgroeien in de kartsport. Voor meer info: wijnanddorrestijn@live.nl

Volg Eva Dorrestijn op haar instagram-pagina

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS