Karting • Rotax Euro

Devyan Roest pakt podiumplek in BMC en bewijst daarmee opnieuw zijn uitstekende vorm

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 maart 2023 03:23

GENK – Voor Devyan Roest is het seizoen op uitstekende wijze begonnen. Tijdens de Rotax Max Euro Tropy Winter Cup in het Spaanse Campillos hoorde hij bij de snelsten en tijdens de eerste ronde van het BMC-kampioenschap eindigde het vijftienjarige talent uit Hoofddorp zondag zelfs op het podium. Op het circuit van Genk werd hij knap tweede in de Rotax Max Senioren-klasse.

Devyan Roest en zijn vader Rob Roest


Hoewel Devyan zich terdege beseft dat hij in een uitstekende vorm aan het seizoen is begonnen, had hij toch wat gemengde gevoelens overgehouden aan de afgelopen twee wedstrijden. “In Campillos gingen we de hele week superhard, maar op de zondag ben ik twee keer uitgevallen en beide keren was het niet mijn fout. En zondag verloor ik mijn koppositie in de laatste ronde. Ik had het bord voor laatste ronde totaal niet gezien, dacht we nog twee ronden te gaan hadden en verdedigde daarom nog niet heel hard.”

Begrijpelijk dat de snelle Noord-Hollander daarover wat teleurgesteld was, maar feit bleef dat hij zowel in Campillos als in Genk een supersnelheid had getoond. Op het Spaanse circuit had hij een goede kwalificatie en werd hij in de heats zesde van de negentig deelnemers. “Dat was wel goed. Ik ging er wel met een goed gevoel vandaan, maar was teleurgesteld dat ik niet het gewenste resultaat heb kunnen behalen.”

“En hier in Genk kon Tommie (van der Struijs, red.) me in de laatste ronde voorbijsteken omdat ik me vergist had.” Toch was die tweede plaats al een heel knappe prestatie op zich. Devyan moest namelijk van P9 komen. “In de prefinale lag ik derde, maar op een gegeven moment werd ik in de chicane doorgeduwd en spinde ik half”, legde hij uit.

“Ik stond omgedraaid en viel terug naar de twaalfde plaats. Daarna ben ik nog teruggereden naar P9 en dat betekende dat ik in de finale als negende moest starten. Toen ben ik van negen naar twee gereden. Ik was supersnel de hele wedstrijd.”

Het was andermaal de bevestiging dat hij het hele weekeinde een superieure snelheid had. “In de kwalificatie was ik snel, ik had poleposition in mijn groep. De heats kwam ik daarna ook goed door en ook in de prefinale was ik snel.”

Devyan Roest


Zijn optredens van de laatste weken sterkten zijn zelfvertrouwen voor dit seizoen. Dat bestaat uit het BNL-kampioenschap, de Rotax Max Challenge Euro Trophy en de Rotax Max Challenge International Trophy. “En heel misschien gaan we ook het NK rijden.”

Over zijn ambities doet Devyan niet geheimzinnig: “Ik wil dit seizoen een finale en een ticket winnen voor de Grand Finals. In de BNL hoop ik in de top drie te kunnen eindigen.”

Of dat laatste erin zit, kan hij komend weekeinde al laten zien. Dan staat voor hem de BNL Kick-Off op het programma. Die wedstrijd wordt ook gehouden op het circuit van Genk. Daar staan traditioneel veel toppers uit binnen- en buitenland aan de start. “Toch denk ik dat ik een goede kans maak om in de top vijf te kunnen eindigen!”

Devyan benadrukt nog graag dat hij goede medewerking krijgt van zijn school om zijn sport op hoog niveau te kunnen uitoefenen. Zo krijgt hij vrij voor de wedstrijden en kan hij zijn toetsen en lessen om plannen. Ook zoekt de snelle Hoofddorper nog support voor zijn raceseizoen.

Devyan Roest bedankt zijn ouders, het team van Bouvin en zijn sponsoren.
Devyan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Sander tweewielers Heemstede/Haarlem
Bouvin power
Max machinery equipment
Bouwbedrijf Rob Roest.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS