Karting • Rotax Euro

Devyan Roest (14) debuteert ijzersterk dit seizoen bij de Rotax Max Senior: "Het gaat hartstikke goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juni 2022 01:24

VENRAY – Karttalent Devyan Roest doorloopt met zevenmijlslaarzen de Rotax Max-kampioenschappen. De pas veertienjarige coureur uit Hoofddorp debuteerde dit jaar in de Rotax Max Senioren-klasse en strijdt daarmee als jongste coureur tegen mannen van dik in de twintig. Dat hij op Europees niveau nu al voorin meedoet, bevestigt zijn talent. Vorig weekend haalde hij en passant nog even zijn beker op als tweede rookie in de Junioren-klasse van het NK van vorig seizoen.

Devyan Roest NK prijsuitreiking podium

Het was wel een beetje een vreemde gewaarwording, de beker voor je resultaat in het eindklassement van het NK van vorig jaar nu pas ontvangen, bekende Devyan. Maar door corona was het in 2021 meteen na het seizoen niet mogelijk. Vandaar dat de snelle Noord-Hollander tijdens de huldigingen van Chrono Karting in de feestzaal van Hotel Aseria in Venray op het podium stond.

“Het is wel heel leuk die beker nog te krijgen. Het is ook gezellig hier. Ik ben blij dat Chrono Karting de prijsuitreiking 'live' deed. Je ziet weer iedereen, ook van vroeger toen ik nog in de viertakt reed. Deze beker kan mooi bij de andere”, zei Devyan. Hij heeft er inmiddels genoeg. Zo won hij in 2018 al de beker voor zijn Nederlandse viertakttitel in de Parolin Rocky-klasse. Zes jaar later heeft Devyan bij de nodige races in diverse klassen op het podium gestaan.

Want na de Parolin Rocky-titel ging hij elk jaar een klasse hoger. Na een jaar in de Rotax Max Micromax-klasse (2019), debuteerde hij in 2020 in de Minimax. Vorig jaar debuteerde hij bij de Junioren en dit jaar is hij dus gedebuteerd bij de Senioren. Al was dat in eerste instantie niet het plan.

“We wilden met de Junioren Europees gaan rijden en in het jaar dat je vijftien wordt, mag dat niet meer. Dus moesten we naar de Senioren”, legde Devyan uit. “Het gaat hartstikke goed. We zitten er elke keer bij tijdens de practice-sessies. De kwalificatie en de heats komen we ook goed door. In de finales mis ik nog net een beetje race pace. Ik denk dat het nog een gebrek aan race-ervaring is op dit niveau.”

Heel veel heeft hij niet moeten wennen aan de Senior-kart. Die is vergelijkbaar met de kart waarin hij in de Junioren-klasse reed. “In deze klasse rijd ik wel met iets andere banden en ik heb natuurlijk te maken met een veel sterker veld. Ik rijd tegen allemaal grote rijders. Een aantal zijn een paar keer wereldkampioen of Europees kampioen geweest, dus het is niet niks.”

 Devyan Roest maakt sterk debuut bij Rotax Max Senior

Omdat Devyan relatief klein en licht is, heeft hij een hoop lood op zijn kart om aan het vereiste minimumgewicht voor de Senioren-klasse te komen. “Volgens mij heb ik het meeste lood op mijn kart van allemaal. Ik voel het niet zo erg. Maar mijn vader voelt het wel met het optillen van de kart na een race.”

Een weekend eerder had hij tijdens de tweede ronde van het EK Rotax Max in Frankrijk laten zien dat hij zijn mannetje staat tussen al die kanonnen. “Via een heel late uitremactie haalde ik Lewis Gilbert in en hij heeft heel veel gewonnen. Ik was in die heat vierde geworden. Op dat moment was ik naar de nummer drie aan het rijden, maar toen kwam er een gele vlag en een slow-periode. We mochten niet meer inhalen en we reden de wedstrijd uit onder de gele vlag.”

Zijn vader is maar wat trots op Devyan. “Het gaat allemaal vrij vlot. We zijn ooit begonnen in de viertakt, zonder illusies gehad en nu rijdt hij op een best hoog niveau”, zei hij. “Dit jaar zijn we naar de Winter Cup in Campillos gegaan om te kijken of hij het niveau een beetje aankon. Dat ging verrassend goed en zo zijn we de Senioren ingegaan. Zonder verwachtingen ook. Als je de druk laag legt, gaat het verrassend goed. We gaan dit jaar gewoon lekker karten.”

Het is opvallend dat hij ondanks zijn leeftijd en gebrek aan ervaring in de klasse zo goed van voren meekan. “Dat hij de kleinste, de lichtste en de jongste is, is erg leuk om te zien. De Senioren liggen hem misschien wat beter omdat de banden wat meer grip hebben. En iedereen rijdt wat volwassener, dat past Devyan misschien beter. Je ziet dat hij snel leert en hij past zich snel aan aan de Europese circuits waar hij rijdt.”

Hoewel het seizoen er één is zonder concrete verwachtingen, hebben Devyan en zijn vader wel een duidelijk doel gesteld: tijdens de Euro Trophy een heat winnen. Devyan: “We zitten heel dicht tegen de top drie aan. De snelheid is er zeker. Ik wil laten zien wat ik kan!”

Devyan Roest wordt in zijn raceactiviteiten ondersteun door:
- Sanidump
- Max Machinery
- Sander Tweewielers

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS