Karting • GK4 Kartseries

De snelle opmars van karter Tom Alderliesten

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2022 03:21

De snelle opmars van Tom Alderliesten is opgevallen. Na zijn eerste podium in Venray volgde al snel meer succes met de schitterende zege tijdens de GK4 Kart Series in Eindhoven! Ook afgelopen weekend op het circuit van Mariembourg reed hij weer vol overgave. Met in november nog 1 race voor de boeg maakt Tom nog kans op een top drie in de eindstand.

Tom Alderliesten

We blikken nog even terug op zijn eerste zege in Eindhoven. Dat was zoals Tom het zelf al aangaf: een droomresultaat. Alderliesten ging toen flink tekeer op circuit De Landsard in Eindhoven met de poleposition en drie keer de racewinst. Beter kon het dus niet voor de tienjarige snelheidsduivel tijdens de vijfde ronde van de GK4 Kart Series. “Het ging erg goed: pole en drie keer winnen is een droomresultaat”, blikte Tom terug. De kwalificatie gaf al een indicatie. Tom denderde naar de snelste tijd met een voorsprong van bijna vier tienden van een seconde op de nummer twee en mocht zo van poleposition starten in de eerste race. Knap, zeker omdat hij dit jaar voor het eerst wedstrijden racet. En dan te bedenken dat hij uitkomt in de zeer competitieve Mini Parilla-klasse.

“De kwalificatie was echt top. In het begin was het glad omdat ik nieuwe banden had en die zijn dan nog heel vlak. Maar naarmate ik een paar rondjes had gereden, ging het heel goed en ging de kart heel erg lekker.” Daarvoor bedankte hij zijn vader en zijn team WJS Racing. “Mijn vader is mijn monteur en we krijgen technische ondersteuning van Willem Jan en Sinan van WJS Racing. "De P1 in de kwalificatie was mijn eerste pole ooit. Dat was erg vet. En daarna ook nog drie keer winnen. Ik vind het een heel leuk circuit. Vooral omdat het technisch is en het Mickey Mouse-gedeelte. Dat ik in de eerste race op P1 mocht starten was erg gaaf. Ik kon het tempo bepalen en de race ging heel erg goed. In het begin was het best wel glad vanwege de bandendruk. Toen die later perfect was, ging ik als een speer. Ik won met zo’n drie seconden voorsprong.”

WJS Racing

Hoewel dat een indrukwekkende zege was, liet Tom in de tweede race dat het nog een stuk beter kon. Opnieuw van poleposition gestart, liet hij er geen gras over groeien. “Ik ging er ook relaxter in. Als je relaxt en goed blijft rijden, lukt het wel.” Dat was een understatement, want hij had de hele race aan de leiding gereden en toen hij voorbij de finishvlag sjeesde had hij maar liefst elf (!) seconde voorsprong op de nummer twee. “Het begin was een stuk beter met de banden. Ik kon gelijk volle bak pushen”, zei Tom trots. “En de nummer twee had niet zo’n goede start. Dan heb je gelijk een gat.” En zo kon hij vol zelfvertrouwen beginnen aan de derde en laatste race van het weekeinde op de Brabantse piste. Toen ook die een prooi werd voor Tom, was het overduidelijk wie de winnaar van het weekeinde was. “Het was mijn tweede beker in mijn eerste seizoen als wedstrijdkarter."

Tom Alderliesten Mariembourg

Bij het GK4-evenement in Mariembourg moest Tom eerst afrekenen met wat tegenslag. “In de training was de motor nog niet helemaal goed. Er was een probleem met de carburateur, hierdoor deed de motor eigenlijk zijn eigen ding en kwamen we veel snelheid te kort. Gelukkig hadden we dat voor de kwalificatie op orde. Aan het begin van de kwalificatie duurde het even voordat we de banden op spanning en temperatuur hadden. De jongens voor mij hadden dit wel op orde, eerst had ik van hen een slipstream, maar ze reden snel van me weg. De coureurs achter mij hadden wel een slipstream en konden dus van mij profiteren. Als ik wel een slipstream had gehad, kon ik wel op de eerste rij terecht komen.”

“De start van de eerste race was goed. Ik kon aan de binnenkant duiken en toen kon ik opschuiven naar P4. In de tweede bocht liet in een klein gaatje en toen werd ik wijd gedrukt en werden mijn banden heel vies.”

“De tweede race ging heel goed. Ik had me goed naar voren gewerkt, in de twee laatste rondjes lag ik op de derde plek. Ik had een mooi gevecht met Bink, na de derde bocht heb je nog een klein recht stuk. Hij wilde insturen, maar hij deed dat net iets te vroeg en ging over het gras. Daardoor verloor ik ook veel posities en viel ik terug naar P7. Ook de start van de derde race was goed. Ik haalde weer veel mensen in en ik lag al weer snel op de zevende plek. In de allerlaatste bocht lag ik op de zesde plaats, maar toen kreeg ik van iemand achter me een tik en kwam ik alweer op P7."

Nu maakt Tom zich op voor de laatste krachtmeting, die gehouden wordt op 20 november in Genk. Dat wordt de ontknoping van het seizoen en Tom ligt op koers voor het podium. "Ik lig momenteel op de tweede plek in het klassement. Ik moet gewoon voor Ties van Dijck eindigen en de races blijven finishen. Het is een erg mooi vooruitzicht.”

"Ik wil graag mijn ouders en familie en iedereen bij WJS Racing bedanken", besloot Tom Alderliesten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS