Karting • GK4 Kartseries

De pas 7-jarige Liewe Lathouwers toont nu al zijn race-skills: 2 trofeeën en beste rookie in GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 april 2023 15:38

MARIEMBOURG – Als jongste coureur van het veld denderde de pas zevenjarige Liewe Lathouwers zondag razendknap naar de tweede plaats in de Honda Cadet-klasse. Daarmee werd hij de winnaar van het rookie-klassement. Op het circuit van Mariembourg legde de piepjonge piloot uit het Belgische Herk-de-Stad zo een uitstekende basis voor het vervolg van de GK4 Kart Series.

Liewe Lathouwers

De manier waarop hij de beste rookie was geworden, was ronduit overtuigend. Liewe reed eerst de derde tijd in de kwalificatie en snelde daarna in alle drie de races naar de tweede plaats. Over constantheid gesproken. Al had het bijna niks gescheeld of hij had de derde race, de finale, zelfs gewonnen. Het verschil met de winnaar was, echt waar, slechts één honderdste van een seconde!

Hij was dus wel erg dicht bij de overwinning. Dat hij zo weinig tekortkwam om zijn eerste raceoverwinning op zijn naam te schrijven, deerde Liewe niet. “Drie keer tweede is goed. Ik ben blij”, zei de getalenteerde jongeling, die uitkomt voor het topteam van De Feyter Karting uit Antwerpen. “De kwalificatie ging al goed. Daar was ik derde in geworden. En in de eerste race ben ik van de derde naar de tweede plek gereden. We hebben z’n drieën vooraan hard gebatteld.”

Door dat knappe resultaat mocht hij in de tweede race als tweede starten. “Ik heb eerst wat plaatsen verloren en daarna ben ik ze terug voorbij kunnen gaan. Daarna heb ik met Daan van Dam, die later won, even kunnen wegrijden.”

Datzelfde recept paste hij in de finale ook toe met Daan. “We zijn weer samen weggereden en hebben mooi samengewerkt”, zei Liewe. “In de laatste paar rondes hebben we hard gevochten om de eerste plek. Dat was leuk. Daan heeft veel ervaring en kon goed verdedigen. Op de finish was het verschil maar een honderdste. Maar ik was daardoor wel eerste in het rookieklassement. Ik was fier op mijn resultaat en ook een beetje moe.”

Het was voor Liewe overigens niet de eerste keer dat hij dit seizoen beste rookie was. Tijdens de eerste ronde van het NK IAME, ook in Mariembourg, werd hij een paar weken geleden ook beste rookie dankzij de tweede plaats in de finale. Die resultaten beloven nog wat voor de rest van het seizoen!

Hoe kan het eigenlijk dat hij zo jong al zo snel is? “Dat komt, denk ik, omdat ik op mijn vijfde jaar al begonnen ben”, legde Liewe uit. Zijn eerste keer in een kart was bij de indoorbaan FKI in Machelen. Daar kroop hij samen met zijn vader in een duokart. “Daarna wilde hij heel graag zelf rijden”, zei vader Hendrik. “Hij kreeg er kriebeltjes van in zijn buik.”

Het was papa’s idee om te gaan karten. Want papa kart zelf ook graag, weet Liewe. “Geen competitie, alleen hobby”, zegt die. “Elke zondag reed Liewe in Machelen in een huurkart. In de schoolvakantie kon hij daar ook kampjes doen. Toen bleek dat hij het echt leuk vond, kreeg hij een tweetaktkart. Daar oefent hij soms mee.”

Liewe Lathouwers

Hij rijdt zijn wedstrijden overigens niet in die tweetaktkart. Dat doet Liewe in een Honda Cadet. “Ben en Tim de Feyter van mijn team DFK Racing zeiden dat het heel goed was om daar het karten te leren. Omdat ik nog zo klein ben.”

Vorig jaar reed de talentvolle Vlaming al zijn eerste race. Dat was een clubwedstrijd in Venray in Nederland aan het eind van het seizoen. Maar dit jaar rijdt hij zijn eerste volledige wedstrijdseizoen. In Venray heeft hij ook dit seizoen al een clubrace gereden. Daar gaat hij nu aan de leiding.

Liewe heeft dus de smaak te pakken, kun je stellen. Hij kan dan ook niet wachten op zijn volgende race. “Racen is leuk. Dat is leuker dan trainen.” Hendrik: “Dan gaat hij echt een niveau hoger dan tijdens de training. Dan zet hij zich nog meer in.”

Nu hij een beker kreeg voor zijn tweede plaats in de GK4 Kart Series én voor zijn prestatie van beste rookies heeft hij er al zeven. “Ze staan beneden in de living bij de zetel. Er moeten er nog veel meer bijkomen!”

Liewe Lathouwers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Aditi, Thuisverpleging Deborah Lindekens, Architecte Els van Stapel, Props & Blades, Electro Geert Wijnants.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS