Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 4

De Belgische autosportbond RACB geeft jonge talenten de kans op de autosport met Road To F4

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 oktober 2022 09:32

Het einde van het Road to F4- project is in zicht! Afgelopen weekend werden drie van de zes finalisten van het volgende Stuurwiel van het RACB National Team aangeduid tijdens de laatste race van de IAME Series Benelux. Sam Balota, Yani Stevenheydens en Noah Maton maken aanspraak om een seizoen te winnen in het Franse Kampioenschap Formule 4 van 2023. De drie andere finalisten worden komende zondag bevestigd tijdens de laatste race van de BNL Karting Series.

Sam Balota, Yani Stevenheydens Noah Maton

Karting vormt de basis van de piramide van de autosport. Het is van die kweekvijver voor jong talent dat RACB Sport en het RACB National Team hebben gebruikgemaakt voor het volgende Stuurwiel, waarvan de winnaar het Frans Kampioenschap Formule 4 zal betwisten in 2023.

Om zes Belgen geboren tussen 1 januari 2005 en 31 december 2007 te selecteren, werd een interne competitie op poten gezet in de categorie X30 Senior van de IAME Series Benelux en de klasse Senior Max van de BNL Karting Series. Dat ‘Road to F4’- project kent zijn eerste laureaten sinds afgelopen zaterdag op de Karting des Fagnes de Mariembourg, na een intense confrontatie. ¬

Een twaalftal jonge rijders maakte aan het begin van het seizoen aanspraak op een van de drie tickets voor de finale van het Stuurwiel van het RACB National Team. Sam Balota en Yani Stevenheydens bevonden zich in een relatief comfortabele positie bij aankomst in Mariembourg, maar de strijd voor de derde en laatste kwalificatieplek in X30 Senior was bijzonder onbeslist. Hoewel hij zijn beste weekend kende en zelfs het maximum van de punten scoorde tijdens de finale, moest Nathanaël Den Hondt genoegen nemen met de vijfde plaats, net voor amazone Sita Van Meert, die een bittere nasmaak overhoudt aan een technisch probleem tijdens de wedstrijd in Genk eind augustus.

Victor Louis en Noah Maton, gemotiveerder dan ooit door wat er op het spel stond, haalden alles uit de kast. Voor de start van de laatste finale van het jaar werd duidelijk dat de beste prestatie een plekje bij de uitverkoren zou opleveren. Noah Maton was de beste van de twee en kon met slechts twee punten bonus – de laatste uitnodiging veroveren!

Dit weekend wordt in Genk de derde en laatste afspraak van de BNL Karting Series betwist. Kaï Rillaerts, ongeslagen in het klassement van de Belgische kandidaten, is nu al zeker van de kwalificatie, maar vier rijders maken kans op de twee laatste plekjes: Martijn Geyskens, Rhune De Breucker en Robbie Stordeur.

De finale wordt afgewerkt met de Formule 4-wagens van de FFSA Academy in Le Mans op maandag 28 en woensdag 30 november. Dan kennen we de volgende rijder van het RACB National Team!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS