Column RaceXpress • Column

Column Tom Coronel: “Als Michael Schumacher denkt dat hij het beter kan...”

Uitgegeven door Casper Bekking • 10 november 2013 19:19

Tom en Tim Coronel zijn twee van de meest bekende en gewaardeerde Nederlandse autosporters. De ene laat zich zien op het asfalt, de andere raast door het zand. RaceXpress.nl heeft de sympathieke gebroeders als columnist waardoor zij met regelmaat hun licht laten schijnen over huidige thema's in de internationale autosport: van F1 Grands Prix tot Dakar en alles wat daar tussen zit. Vandaag is het woord aan Tom Coronel, die vooruitblikt op de seizoensfinale in Macau en zijn eigen toekomst.


“Macau! Er is niks te vergelijken met Macau. Het is het geilste circuit op de planeet, er bestaat geen baan zoals Macau: met hoge snelheden door de straten. Mensen zeggen me: 'En Monaco dan?', maar Monaco is lage snelheid. Macau is uniek, het hele sfeertje dat er hangt... Ten eerste is het de seizoensfinale, waardoor iedereen na de race megarelaxed is. Ten tweede race je vol door de straten: boem is ho. Er is geen circuit zo spannend als Macau: links, rechts en bijna alle bochten zijn blind. Dat maakt het extra spannend. Bovendien is het een gokparadijs dat een ongehoorde groei doormaakt. Ik ben tweemaal in mijn leven in Las Vegas geweest. Daar zat tien jaar tussen maar het zag er nog exact hetzelfde uit. Macau ziet er elk jaar totaal anders uit, ieder jaar lijkt het een andere stad.”


“Ik vind dit echt de slagroom op de taart. Het is de allerlaatste race van het seizoen en ook de allermooiste, al denk ik niet dat we hier kunnen scoren. Ik heb net te horen gekregen dat we dertig kilo succesballast aan boord moeten meenemen. Op een normaal circuit zouden we dan al niets meer kunnen uitrichten, laat staan in Macau. Het zij zo, we wachten tot andere rijders fouten maken en dan zien we wel. De vorige race in China ging het prima: lekker hangen, lekker racen en ik was veruit de snelste BMW. Voor mijn gevoel haal ik het maximale uit de auto. Als Michael Schumacher denkt dat hij het beter kan, dan mag hij instappen. Dat is niet arrogant bedoeld maar ik ken het team, ik ken de auto en het is niet voor niets dat ik al jaren de snelste BMW ben. Zo zit ik in de wedstrijd, roeien met de riemen die je hebt en niet mopperen. Waarom zou je negatief zijn? Gewoon lekker racen! Qua resultaten is dit voor mij een wereldseizoen. Ik heb niet eerder twee overwinningen in een jaar behaald, al waren de vorige twee seizoenen qua punten beter. Dit jaar waren er best wat races waarin we besloten om voor de funfactor te gaan: lekker racen en veel in beeld zijn. Regelmatig vroegen mensen me of ik de regie had omgekocht! Lekker herrie maken, never a dull moment met Tommie Coronel!”


“Roal heeft aangegeven komend jaar niet door te gaan met het WTCC. BMW bouwt geen auto's voor het nieuwe seizoen met de nieuwe reglementen. Zij zijn zeer nauw verbonden aan BMW dus dan vallen zij eruit. Roal is drie jaar lang mijn baas geweest, alles voelde goed, blind vertrouwen. Zij doen heel veel voor me, want laten we eerlijk zijn: not even close neem ik een volledig budget mee. Er staan wel veel stickers op de auto maar dat is enkel omdat mijn baas nooit met een andere grote sponsor is aangekomen. In feite is Roal een hele grote sponsor van me.”

“Komend jaar komt het nieuwe reglement en de kosten worden 2,5 maal zo hoog. De kans dat ik rijd is een stuk kleiner dan dit jaar het geval was. Het worden dus heel spannende weken. Natuurlijk ben ik in gesprek maar er is geen reële kans dat ik in 2014 aan de start sta. Er is altijd een kans: mensen met staatsloten hebben een minder grote kans om te winnen dat ik kans maak op een racezitje, dus ik geef niet op. Ik moet weer slim en handig te werk gaan, dan kunnen we ver komen. Maar eerlijk is eerlijk: soms heb ik er best wel een beetje buikpijn van. Als BMW een auto had gebouwd, had ik 100% zeker bij Roal gezeten. Nu moet ik op zoek naar een nieuwe familie. Het is net alsof je je vriendin eruit flikkert en op zoek moet naar een nieuwe relatie. Daar gaat heel veel tijd en energie in zitten. En ik durf niet te zeggen of het gaat lukken.”


“Ik zie het als het einde van het tijdperk BMW WTCC. Er zijn geen andere plannen. Dit jaar kon ik met Tim de Dakar rijden, elk in een eigen buggy. Dat heb ik afgezegd omdat ik de focus volledig wil leggen op het WTCC, ik wil mijn aandacht nu even niet hoeven te verdelen. Dan zou ik komend jaar sowieso geen WTCC rijden. Nu zegt mijn gevoel dat het niet gaat lukken, maar ik ga er alles aan doen. Dit is de moeilijkste taak die ik ooit heb gehad maar no guts, no glory. Ik moet van niets iets zien te maken. Ik hoor thuis in het WTCC-circus. De kans dat het lukt is aanwezig, maar die kans is kleiner dan ooit. Ik heb vaker gedacht dat het niet zou lukken en telkens ging het last-minute toch goed dus er is nog geen man overboord. De komende weken ga ik lekker realistisch de slimme Tommie uithangen!”


Groeten,
Tom Coronel

Volg alle Macau-actie via het YouTube-kanaal van Tom Coronel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS