Column RaceXpress • Column

Column Tim Coronel: “Iedereen zit op gas geven”

Uitgegeven door Casper Bekking • 26 december 2014 10:13

De laatste loodjes, de puntjes op de i. In die fase bevinden de gebroeders Coronel zich in hun voorbereiding op de Dakar 2015. Tim en Tom zijn achter de schermen hard aan het werk om de laatste zaken geregeld te krijgen. Voordat zij naar Zuid-Amerika afreizen, maakte Tim Coronel nog eenmaal tijd voor een column op RaceXpress.nl. Ditmaal kijkt hij uiteraard vooruit naar de monsterrally en geeft hij uitleg over de bijzondere samenwerking met tweelingbroer Tom.

Tim en Tom Coronel Dakar 2015

“De Dakar is echt on top of mind, het begint echt te leven. Wat ik persoonlijk heel erg leuk vind, is dat ik nu alles samen met Tom doe. En ik moet toegeven: die jongen zit echt op gas geven! Alle puntjes op de i, alle ditjes en datjes, hij regelt het allemaal. Tom is druk bezig met het netjes invullen van de afspraken en de labeling. Ik moet toegeven dat dat een heel heftige klus is maar wow, hij zit wel even op een next level. Je ziet gewoon dat hij door zijn WTCC-ervaring heel professioneel met het vak bezig is. Ik ben meer van de mondelinge afspraken maar Tom zet alles netjes op papier en zorgt dat alle afspraken nagekomen worden.”

“Zo kregen we last-minute nog een nieuwe sponsor in 123inkt, waardoor alle teamkleding moest worden aangepast. Dat doen we allemaal zelf, maar dan heb je het wel even over 850 stuks kleding! 17 setjes voor 26 man, plus reserve en items voor de relaties en dergelijke. Dat is nogal een aantal, dus er komt heel veel bij kijken. Het Dakar-gebeuren heeft nogal wat impact. Echt lachen hoor, die Tom is fantastisch bezig. Daarnaast is hij natuurlijk heel druk met zijn WTCC-traject dus dat maakt het des te knapper. Tom is er 24-7 mee bezig, mooi om te zien. Ik heb hem de laatste weken nog nooit zoveel aan de lijn gehad, zelfs midden in de nacht, als hij weer een nieuw idee had. Dat verbaast zelfs mij in positieve zin.”

Coronel Dakar 2015

“Het is nu heel anders dan toen we samen bij Dakarsport reden. Toen kwamen we met een setje stickers aan voor op de auto en de mazzel. Nu doen we alles zelf. Wat ik heel gaaf vind, is hoe de partners het oppakken. We hebben meer relaties, dus daar gaat meer tijd in zitten maar Halleluja! Iedereen zit echt op gas geven. En ik weet waar ik vandaan kom: in 2007 reed ik met Gaby en drie sponsors, in 2010 zijn we begonnen een buggy’tje op te bouwen… Dit is nu echt een marketingbedrijf geworden. Robby Gordon omschreef dat mooi: “We are a marketing company that happens to race.”

“En de route dit jaar, poeh! Het heet niet voor niets ‘de marathon’. We zullen in heel veel proeven op onszelf zijn aangewezen, meer dan ik in eerste instantie dacht. Uiteraard hebben we de servicetruck achter ons rijden maar heel veel routes rijden zij niet. Dan zijn we dus echt op onszelf aangewezen. Qua planning zijn we al tijden bezig: hoe voorzichtig rijden we, wanneer doen we wat, wanneer gaan we in de aanval. Het is gewoon een uit de hand gelopen hobby. Want waar komen we vandaan? In 2010 was het Tim en één monteur, laten we dat niet vergeten.”

Buggy Coronel Dakar 2015

“Qua raceplan is het net zoals de afgelopen jaren: de Dakar is een race die je moet calculeren. Als je in een Mini zit, is het elke dag een race: de volgende dag staat er toch weer een gloednieuwe auto voor je klaar. Wij moeten het doen met minder financiële middelen dus we moeten ervoor zorgen dat we mee blijven doen. In het begin tast ik altijd een beetje af, de kat uit de boom kijken, om een klap uit te delen zodra de duinen komen. We hebben nog nooit zoveel tijd gestoken in dit project dus ik ga het lot zeker niet tarten. Een foutje kan altijd maar daar ga ik niet vanuit. Dan maak ik zelfs van een koekenpan nog een wiel, of ik sleep de buggy op mijn rug mee naar de finish!”

“De 28e gaan we die kant op maar tot die tijd is het ook nog druk. We hebben weer nieuwe commercials gemaakt met AllSecur, dat wordt weer lachen! En we zijn heel erg gefocust op de Loden Loeki. Wij willen alles winnen, ook al is het een prijs voor de meest irritante reclame. Stem dus op ons, ook als je de commercials niet irritant vindt. Verder hebben we nog heel veel PR-momenten om de Dakar lekker te laten leven. Maar ondertussen ben ik nog gewoon papa. Vanmorgen belde kleine Puck op: ‘Papa, kom je vanmiddag thuis om te spelen?’. Dat is natuurlijk schitterend, het leven wordt breder. Maar eenmaal in de Dakar gaat de knop om. Wel zit ik altijd met een fotootje van het thuisfront op het stuur. Maar eerlijk is eerlijk: ze zijn het niet anders gewend. Als papa niet in een raceauto zit, is het papa niet…”

Fijne dagen!

Tim Coronel

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS