Column RaceXpress • Column

Column Tim Coronel: “Formule 1-bolides zijn net rijdende stofzuigers”

Uitgegeven door Casper Bekking • 29 augustus 2014 17:08

De gebroeders Coronel, wie kent ze niet?! Al vele jaren behoren Tom en Tim tot de meest gewaardeerde coureurs van Nederland. Voor RaceXpress.nl laten zij regelmatig hun licht schijnen op gebeurtenissen in de nationale en internationale racerij: van Formule 1 Grands Prix tot Dakar en alles wat daar tussen zit. Vandaag is het woord aan Tim, die in zijn nieuwste RaceXpress-column praat over zijn voorbereidingen op de Dakar Rally van 2014, Max Verstappen en de positieve toekomst van de Nederlandse autosport. En uiteraard over zijn dochter Mikki, die afgelopen week werd geboren. Namens de gehele RaceXpress.nl-crew onze hartelijke felicitaties aan Tim en moeder Gaby.

Tim Coronel vader

“Mijn Dakar is begonnen: nachtbraken op en top met onze dochter Mikki! Maar dat is heerlijk hoor, echt genieten van de eerste dagen als vader. Ook Mammaloe maakt het goed dus het is weer top in huize Coronel. Maar het zijn wel drukke tijden: Rotterdam City Racing, de hysterische Grand Prix in Zandvoort en straks de Dakar PreProloog in Valkenswaard. Zelf ben ik in Rotterdam voor een demo met de Novex Driftmachine en de Dakar Buggy. Tom rijdt met Giedo van der Garde en David Hart in de brute Cobra tijdens de Historische GP op Zandvoort dus we zijn Nederland weer lekker een beetje aan het wakker schudden. En daar doet die kleine Verstappen natuurlijk ook goed aan mee: de autosport krijgt weer een boost in Nederland en dat is een goede zaak.”

550 miljoen banden
“Achter de schermen ben ik al heel druk met het Dakatraject: alles opbouwen, onderdelen bestellen en zorgen dat straks alles goed geregeld is. Ook zijn we druk bezig met de servicetruck, om ervoor te zorgen dat die ons straks goed kan helpen. De Dakar kan je maar één keer goed doen: als je midden in de woestijn stilstaat, is het lastig om nog wat onderdelen te bestellen… Elke dinsdag en donderdag zijn we al met een clubje aan het bouwen, ook op engineeringsgebied. De auto moet lichter, meer pk’s en alle dingetjes die ik de afgelopen jaren heb ontdekt, moeten verbeterd worden. Volgende week vlieg ik naar China, naar de fabriek en het testcircuit van Maxxis. Daar ga ik eindelijk de Big Papa ontmoeten: Mister Chen. Ik werk al drie jaar met hen samen maar heb hem nog nooit ontmoet, dus dat vind ik wel uniek. Hij heeft de afgelopen jaren een imperium opgebouwd waarmee hij 550 miljoen banden per jaar produceert. Dat is nogal wat!”

Tim Coronel Dakar Rally Buggy

“Maar ook ben ik druk met allerlei sponsortrajecten. Ik vind het heel leuk om te merken dat we door de reclames voor Allsecur ‘on top of mind’ zijn gekomen. Op de een of andere manier gaan er nu meer deuren open, daar ben ik best wel een beetje trots op. Net als op het Verstappen-effect, waarmee de sport weer een lift krijgt. Dat is absoluut nodig in Nederland maar het is mooi om te zien hoe dat nu gebeurt. Ik hoop natuurlijk dat het goed gaat met hem. Toen ik 17 was, was ik bezig met school en de meisjes, wat volgens de maatschappij ook de juiste weg zou zijn. Maar laten we eerlijk zijn: die jongen heeft al meer kilometers geracet dan alle rijders in Zandvoort bij elkaar! Wat dat betreft denk ik dat hij de goede kant op gaat. Ik hoop het in elk geval!”

Geen beleving meer
“Wat natuurlijk wel heel gaaf is, is dat hij zijn eerste Formule 1-meters in Nederland gaat rijden. Ik hoop wel dat ze een goede motor in die auto zetten, want ik heb veel reacties gehoord van mensen die naar Spa-Francorchamps zijn geweest. Zij vonden één GP2-auto spectaculairder dan het gehele Formule 1-veld bij elkaar. Men ziet de F1-auto’s echt als rijdende stofzuigers. Iedereen spreekt me erover aan, dat is echt een slechte zaak. Daar baal ik ontzettend van. Ik vind het heel, heel dom dat de Formule 1, dat zo bekend staat als de top van de autosport tegenwoordig rijdende stofzuigers produceert. Daarover ben ik echt teleurgesteld. Iedereen heeft het erover: de beleving is gewoon helemaal weg. Ik hoop echt dat er snel iets aan gedaan wordt, want dit is niks. Die gasten pretenderen dat de Formule 1 de absolute top is qua techniek, maar als ze een beetje geluid in die motoren moeten stoppen, dan kunnen ze dat niet! Sorry hoor, maar dat gaat mij te ver. Fans gaan naar de Formule 1 voor de beleving maar die is er nu niet. Het is alsof je naar een restaurant gaat, en vervolgens niets te eten krijgt. Een rare beleving.”“Maar eerlijk is eerlijk: het ziet er goed uit voor Nederland. Verstappen Junior heeft zijn plekje, Giedo van der Garde en Nyck de Vries mogen ook niet vergeten worden. Onze autosportjongens hebben hun hele leven opgegeven om dit doel te bereiken. Dat betekent nogal wat. Ik ben heel benieuwd wat het allemaal gaat worden in de komende jaren. Maar de Nederlandse autosport zit weer in de lift, hoera!”

Groeten!
Handtekening Tim Coronel
Tim Coronel

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS