Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn in top tien DKM na debuutjaar op hoogste niveau KZ2: "Tevreden mee, zeker in dit veld"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2023 10:07

FRANCIACORTA - Met de elfde plaats tijdens de laatste ronde van het DKM-kampioenschap komt het einde van het seizoen in beeld voor karttalent Christiaan de Kleijn. Hoewel zijn prestaties in Franciacorta zondag niet helemaal waren wat hij ervan had gehoopt, eindigde de achttienjarige coureur uit Bosch en Duin knap als negende in de eindstand van het sterke kampioenschap in zijn debuutjaar in de DSKM, de hoogste KZ2-klasse.

Christiaan de Kleijn photo Fast Media

En dus concludeerde Christiaan, die vorig jaar DKM-kampioen KZ2 werd in de DSKC-klasse, tevreden dat hij al in zijn eerste jaar op het hoogste niveau kan wedijveren met de besten in het zeer sterk bezette DKM-kampioenschap. “Negende in het kampioenschap. Daar ben ik tevreden mee, zeker in dit veld voor het eerste jaar in de DSKM.”

Dat hij direct snel was dit jaar bewees hij in Kerpen, waar hij zijn beste race van het seizoen reed. “Daar ben ik tweede geworden, wat mij betreft de mooiste race van het jaar. Hier rijden jongens met veel ervaringen, sommigen rijden al tien jaar in deze klasse.”

Wat dat betreft was het ook een leerzaam jaar. Want strijden tegen dergelijk ervaren mannen, levert altijd wat op, wist Christiaan. “Dan leer je hoe je slim moet rijden”, zei hij. “Het rijden zelf zit er wel in. Ik rijd al zes jaar wedstrijden vanaf de MiniMax.”

Hoewel hij dit seizoen dus meteen sterk voor de dag kwam, slaagde Christiaan er zondag helaas niet in een mooie afsluiter van het seizoen te realiseren. “Het ging minder dan gehoopt. Ik had niet echt de snelheid op een droge baan. We hebben alles geprobeerd qua afstelling maar het lukte gewoon niet.”

Ook speelde mee dat hij de Italiaanse baan nog echt niet goed kende. “Ik had er in mei één keer getest. Ik vind het een leuke baan, maar op het droog ligt die me niet echt. Waarom? Geen idee. In de kwalificatie werd ik veertiende. Ik wist dat de snelheid niet helemaal top was, dus echt verbaasd was ik niet.”

De twee heats op zaterdag finishte hij achtereenvolgens als zestiende en veertiende. Christiaan: “We bleven maar zoeken naar een goede afstelling. Toen ik zondag zag dat het voor de eerste finale nat werd, wist ik dat ik kansen had. Ik moest als vijftiende starten en werd elfde. Ik was helaas betrokken bij een startcrash. Ik kon nog door maar lag toen achttiende. Daarna was ik veel aan het vechten en inhalen en dat kostte tijd. De snelheid in de regen was er wel. Ik had de snelste raceronde.”

Christian de Kleijn photo Fast Media

In de tweede finale moest Christiaan als elfde starten. Die race werd verreden op een droge baan. “Bij de start spinde iemand in de tweede bocht, en ik moest hem ontwijken. Daardoor ging ik door het gras en kwam ik op de laatste plaats terecht. Ik lag op dat moment een paar seconden achter de rest. Uiteindelijk ben ik nog als zestiende geëindigd en na straffen was ik dertiende.“

Nu rest Christiaan nog één race dit seizoen: de laatste ronde van het NK, in Genk. Hij had er een goed gevoel over. “De baan in Genk ligt me altijd goed. Ik ga gewoon voor de winst!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS