Karting • Karting Diversen

Sterk debuut Leo Kurstjens in rallysport, zoon Wout pakt podium in KZ 125 cc schakelkart

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 juni 2024 03:11

ESCH – Voor vader Leo en zoon Wout Kurstjens uit Esch is 2024 als een ontdekkingsreis in de racerij. Leo debuteerde met succes in de rallysport tijdens de 59ste editie van de ELE Rally, Wout debuteerde in de prestigieuze KZ2 schakelkart-klasse. En zoals het een Kurstjens betaamt, deden beiden het bepaald niet onverdienstelijk, zo kun je wel stellen.

Leo Kurstjens reed samen met de ervaren Jan Gerssen in de ELE Rally

Leo (55) is in de afgelopen decennia gepokt en gemazeld in het karten, maar rallyrijden? Nee, dat had hij nog nooit gedaan. Totdat Theo Dijkmans hem benaderde voor deelname aan de ELE Rally. Dat vooruitzicht was voor de Brabantse coureur te mooi om nee tegen te zeggen. “Theo kart ook met zijn zoon en hij zei dat er een elektrische Opel-klasse kwam.”

“De ELE Rally stond op mijn bucket list. Ik had het nog nooit gedaan, met de handrem de bocht om.” Leo reed samen met de ervaren Jan Gerssen als navigator in de bijrijdersstoel. “Ik kende hem niet. Maar het klikte gelijk. Hij is erg ervaren en hij weet waar hij het over heeft. In het begin was het vreemd, maar je hebt echt een navigator nodig. Je moet het samen doen.”

Door de natte omstandigheden op de proeven rond Eindhoven had Leo meteen een extra uitdaging. “Het maakte de proeven superlastig. De eerste was glibberen en glijden. Steeds weer hing er een gele vlag omdat er iemand in de sloot lag. Wij gelukkig niet. Op dag één waren we de beste Nederlandse deelnemer. Ik moest de hele dag focussen vanaf 10 uur tot 12 uur ‘s nachts. Ik vond het best wel mooi. Er zit alles in. Het is elke keer anders, ook al moesten we twee keer dezelfde proef doen.”

Leo Kurstjens en co-piloot Jan Gerssen

Leo genoot van zijn stap in een voor hem nieuwe wereld en het was erg knap hoe snel hij dit ‘spelletje’ in deze tak van sport oppakte. “Op donderdagavond hebben we de verkenning gedaan. Alles was nieuw, de auto, de eerste keer van het podium rijden. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Het was een aparte ervaring. En de deelnemers rijden al die wegen aan gort. Het was elke ronde opletten. We hebben twaalf proeven in totaal gereden. Dat we uiteindelijk zesde zijn geworden is mooi. Het is zeker voor herhaling vatbaar!”

Ook zijn zoon deed dit jaar een nieuwe race-ervaring op. Hij kart al jaren in de Rotax Max Senioren-klasse, maar heeft dit seizoen al twee wedstrijden in een prestigieuze KZ2-schakelkart gereden. En meteen het podium gehaald. “Het ging goed. Net geen eerste, maar tweede eindigen achter Jeffrey Fikse is niet slecht”, zei Wout over zijn deelname aan het Kart4Fun-kampioenschap op de snelle baan van Berghem.

Wout debuteerde in de prestigieuze KZ2 schakelkart-klasse

“Ik kon prima volgen in de eerste race. In de tweede race had de nummer één een gaatje, en in de derde race kwam Bart Ploeg me nog voorbij. Uiteindelijk ben ik tweede geworden in het dagklassement. Daar was ik erg tevreden mee. Ik vind de schakelkarts superleuk en je leert ervan.” De talentvolle jongeling geniet van het racen in een KZ2-kart. “Het gaat lomp hard en je kunt laat remmen.“

Hoe het kan dat hij het racen in een supersnelle schakelkart zo snel heeft opgepakt? “Ik weet het niet. Misschien omdat ik ook race in een superkart? Ik heb niet veel moeite gehad om me aan deze kart aan te passen.”

Na de twee Kart4Fun-wedstrijden wacht hem later dit seizoen nog een echt serieuze test. Hij gaat meedoen aan een ronde van het Duitse kampioenschap DKM. Daar gaat hij racen in de DSKC-categorie binnen de KZ2-klasse in Wackersdorf. Dat doet hij met het SRP-team van Maranello. “En als we in Nederland een race rijden, is dat met MS Kart van Jan Cramer.”

Alsof al dat racen nog niet genoeg is, gaan vader en zoon in augustus samen meedoen aan de superkartraces tijdens de Jack’s Racing Day op het circuit van Assen én doet Leo mee aan een race in de Verenigde Staten. Superkarts racen op autosportcircuits en halen op het rechte stuk een indrukwekkende snelheid van wel 250 kilometer per uur op drie centimeter boven het asfalt.

Wout: “We hebben met een nieuwe Anderson getest in Mirecourt in Frankrijk en het ging goed. Het gaat echt hard. Qua snelheid zitten we er echt goed voorin bij. We hebben onze eigen motoren. Dat is een positief puntje voor Assen. En we rijden met zestig rijders op de baan. Het wordt echt een geweldige uitdaging.”

De race in de Verenigde Staten is in juni op het circuit van Mid-Ohio. Daar rijdt Leo een race met een 250 cc Superkart. Leo: “Ik race daar voor het team van Johnny West, een Amerikaan uit Chicago. Ik bestuur er een Anderson-kart met een VM-motor. Ik kijk er echt naar uit!”

Leo en Wout bedanken hun familie, Jan Cramer, Alain van Os, Karting Paradise voor alle support, Willem-Jan de Loos, Marcel van de Ekart, Jose, en Kombikart voor het organiseren van Kart4Fun.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS