Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn kent uitstekende generale repetitie voor WK KZ2 in DKM!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 september 2023 01:16

WACKERSDORF – Twee weken voor het WK KZ2 in Wackersdorf toonde karter Christiaan de Kleijn op zijn CRG op datzelfde circuit over een uitstekende snelheid te beschikken. De achttienjarige coureur uit Bosch en Duin denderde tijdens de derde ronde van het DKM naar de negende plaats in de tweede finale. En dan te bedenken dat hij in de DSKM-klasse van P31 moest komen na een uitvalbeurt in de eerste finale.

Christiaan de Kleijn bild Fast Media/DKM


“De snelheid was heel goed in het droog”, concludeerde Christiaan tevreden. “En ook in de regen was ik snel, ook al moest ik wel wennen aan het rijden op een natte baan met Vega-banden. Vorig jaar had ik dat niet kunnen doen.”

Al met al keerde Christiaan tevreden huiswaarts. “Ik heb waardevolle ervaring opgedaan”, zei hij. “Nu weet ik het hoe en wat op een natte baan voor het WK. Ook voor wat de afstelling betreft. Wel had ik de wedstrijden liever op een droge baan gereden. Want de snelheid op een droge baan was nog beter dan op een natte baan.”

Na de vrije trainingen snelde Christiaan tijdens de kwalificatie naar de vierde tijd van zijn groep. Dat betekende de achtste plaats overall. “In de eerste heat werd ik vierde met de snelste raceronde. Helaas had ik een ingeklikte bumper. Dat kostte me vijf strafseconden, maar het scheelde uiteindelijk maar één plek, dus dat viel gelukkig mee.”

In de tweede heat startte de DKM-kampioen van 2022 op P4 en snelde hij naar een knappe tweede plaats. Christiaan: “Dat was echt een goede race. De derde heat daarna was kletsnat en daarin ik finishte ik als zesde. Die race was moeilijk. Ik heb nog niet vaak in de regen gereden met de KZ. Maar zesde was geen drama natuurlijk. Het was alleen even wennen op een natte baan te racen met deze banden.”

Christiaan de Kleijn


Na de drie heats was Christiaan vijfde overall, wat zijn startplek betekende voor de eerste finale. “Op zich wel goed. In de eerste finale had ik een goede start op een natte baan. Ik lag meteen vierde. Het ging goed totdat er een gevecht kwam met de nummer vijf en zes. Ik schoot van de baan en zakte terug tot de negende plaats. Even later pakte ik de nummer acht terug, maar ineens koelde mijn motor niet meer en toen viel ik uit.”

Het betekende dat hij op de 31ste plaats moest starten in de tweede finale. Maar De Kleijn ging er voor zitten, zette zijn tanden in het stuur en maakte een gigantische inhaalslag, waar hij maar liefst 22 plaatsen goed maakte! “Gelukkig hadden we een goede snelheid. De race was ook nat. De snelheid was nog beter dan in finale één. Ik reed van 31 naar negen en zat maar vijf honderdsten van een seconde van de snelste raceronde van de nummer één. Maar ja, als je van 31 komt, wordt het lastig om nog naar het podium te rijden.” Toch

Hoe het ook zij, Christiaan had waardevolle ervaring opgedaan met het oog op het WK. Dat wordt over een kleine twee weken ook in Wackersdorf gehouden. “Er doen 124 rijders mee, dus ik weet niet wat ik moet verwachten. Ik hoop sowieso dat ik de finale haal. Dan ben ik tevreden. Gezien mijn snelheid moet dat zeker kunnen lukken!”

Christiaan de Kleijn bedankt zijn ouders, team, monteur en al zijn sponsoren. Christiaan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS