Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn maakt zijn droom waar: kampioen in DKM KZ2! "Echt niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 oktober 2022 13:55

WACKERSDORF – In je debuutseizoen kampioen worden, het is weinigen gegeven, maar Christiaan de Kleijn is het gelukt! De zeventienjarige karter uit Bosch en Duin won in Wackersdorf het DKM-kampioenschap voor de prestigieuze KZ2-schakelkarts in de DSKC-klasse. Trots maar ook enigszins verbaasd deed hij zijn verhaal.

Christiaan de Kleijn en familie happy with Championship DKM

“Ik ben hier heel blij. Zo’n titel bevalt erg goed”, zei Christiaan met gevoel voor understatement. “Vorig jaar werd ik in het NK Rotax Max in de Senioren-klasse tweede. Dat ik nu dan in mijn eerste seizoen in een nieuwe, hogere klasse in Duitsland kampioen word, is echt gaaf.”

Voorafgaand aan het weekeinde wist Christiaan dat hij nog het nodige te doen had om nog kampioen te kunnen worden. “Ik stond voor de laatste race tweede in het kampioenschap”, legde hij uit. “Ik had dus wel wat spanning, want ik moest genoeg punten zien te halen om kampioen te kunnen worden.”

Een opsteker was dat hij het hele weekeinde een goede snelheid had. Dat toonde hij al in de trainingen en dat zou een goede kwalificatie moeten opleveren, ware het niet dat hij in zijn snelle ronde werd opgehouden door een andere rijder. Daardoor kwam hij in zijn groep niet verder dan de ietwat teleurstellende zesde tijd. “En daardoor was ik twaalfde overall.”

Geen reden tot paniek, wist Christiaan, want in de twee heats die aan de twee finales voorafgaan, had hij nog de kans posities goed te maken. En dat deed hij. Hij eindigde respectievelijk als vijfde en derde in die races. “Het ging goed, de snelheid was goed. Ik had de snelste ronde in de eerste heat.”

Zijn vijfde en derde plek betekenden dat hij de eerste finale op zondag op een prima derde plek mocht starten. “Ik had een goede start, ik behield mijn derde plek. Even later werd ik wel een paar keer ingehaald en lag ik zesde. Uiteindelijk ben ik toch nog vierde geworden.”

Hoewel dat resultaat hem dichter bij de titel had gebracht, moest hij tijdens de tweede finale opnieuw goed scoren om daadwerkelijk kampioen te kunnen worden. In de laatste race van het DKM-kampioenschap startte hij als vierde.

“In de tweede bocht lag ik al tweede”, zei Christiaan. “Daarna heb ik nog even derde gelegen, maar ik pakte de nummer twee terug en reed daarna naar de nummer één toe. Op de finish was het verschil tussen ons maar drie tienden van een seconde. Als de race nog één ronde langer had geduurd, had ik hem kunnen winnen.”

Christiaan de Kleijn CRG

Dat zou uiteraard mooi zijn geweest, maar zijn P2 in de tweede finale bracht ook de verlossing: kampioen in de DKM! Christiaan: “Aan het begin van het seizoen had ik dit echt niet verwacht. Maar in Genk ging het al heel goed (hij pakte er in juni zijn eerste overwinning in een KZ2-kart, red.). Toen ik in Mülsen ook won, dacht ik: het kan weleens wat worden, dit kampioenschap.”

Nu hij de titel op zak heeft, maakt hij voor komend seizoen de overstap naar de DSKM-klasse, waar een deel van de wereldtop aan de start verschijnt. “Daar rijden iets meer ervaren jongens, dus dat wordt weer een stukje moeilijker.”

Maar voordat hij in die klasse debuteert, rijdt hij dit seizoen nog de laatste twee races van het Nederlands kampioenschap KZ2. “In dat kampioenschap sta ik er niet heel goed voor. Dat motiveert me alleen maar meer om hard te rijden!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS