Karting • Karting Diversen

Bram Plomp overtuigend naar zege op Berghem in de Rotax Max Senoren: "Beter dan verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juni 2024 13:35

BERGHEM – Bram Plomp bewees zichzelf afgelopen zaterdag dat hij op de goede weg is in de Rotax Max Senior-klasse. De zeventienjarige karter uit Zuidoostbeemster won op het circuit van Berghem op overtuigende wijze de tweede ronde van het Kart4Fun-kampioenschap.

Bram Plomp

“Het ging goed. Ik ben op zich wel tevreden”, zei Bram over zijn derde, eerste en eerste plaats in de respectievelijke races. “Het ging wat beter dan verwacht. We reden namelijk op een andere lay-out dan normaal. Die rijden we bijna nooit. Ik heb er weleens op gereden maar niet veel. En omdat ik druk ben met school heb ik er de dag van tevoren niet kunnen trainen.”

Het was dus nog maar afwachten hoe het zou gaan. Daar kwam nog bij dat de set-up voor deze layout nog moest vinden. “We zijn neutraal de eerste training in gegaan en eigenlijk was de afstelling al goed. Daar waren we wel verbaasd over. We hebben alleen de bandenspanning wat aangepast.”

Met een goed gevoel begon Bram aan de kwalificatie. Daarin snelde de coureur van SR Solutions naar de derde tijd en daar baalde hij behoorlijk van. “Het gat naar de nummer één was drie tienden van een seconde en ik dacht dat ik niet snel genoeg was. Maar de nummer één en twee van de kwalificatie reden wel in een groepje waardoor ze slipstream hadden.”

Het was Brams keuze geweest om juist niet in een groepje te rijden, maar in zijn eentje een snelle tijd neer te zetten. “In een groepje wil niemand vooroprijden. Dat is echt gedoe. Iedereen gaat dan superlangzaam rijden”, legde hij uit. “Maar ik was daarna zoveel sneller in de races dat ik niet zoveel profijt zou kunnen hebben gekregen van een slipstream als zij in de kwalificatie. Maar in een groepje rijden had waarschijnlijk wel beter uitgepakt.”

Bram Plomp

Ondanks het gat met de nummer één in de kwalificatie vermoedde Bram dat hij in de races zou kunnen meedoen om de overwinning. “Omdat ik er in de kwalificatie in mijn uppie al goed bij zat. Ik ben in de eerste race dan ook als eerste over de finish gekomen. Jammer genoeg kreeg ik na afloop een tijdstraf werd ik als derde geklasseerd. Gelukkig heb ik dat goed gemaakt in de volgende races, want die won ik wel.”

Bram beschouwde de wedstrijd in Kart4Fun vooral als een mooie warm-up voor het NK. “Meer om ervaring te krijgen met voorin rijden. En extra meters te maken. Kart4Fun gebruiken we ook om te proeven van een nieuwe klasse.”

Zijn eerstvolgende wedstrijd is de vijfde ronde van het NK in Kerpen. “Komend weekend gaan we eerst voor de tweede keer trainen in de KZ. Het weekend erop gaan we trainen in Kerpen voor het NK. Ik vind Kerpen een prachtige baan. Hij is wel lastig, snel en technisch tegelijkertijd. Je moet er veel meters hebben gemaakt om hem goed te snappen. Gelukkig heb ik dat, en ik vind het een leuke baan. Ik hoop er in de top tien te eindigen.”

Bram Plomp bedankt zijn vader en moeder, familie, SR Solutions, JvD Power en zijn sponsors Nijdra Group BV en Optimus ICT.

Bekijk ook eens de goedverzorgde website van Bram Plomp

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS