Karting • GK4 Kartseries

Als een komeet naar de top: Kyano Schollaert pakt meteen titel in debuutseizoen als wedstrijdkarter!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 november 2022 01:38

GENK – Na zeven wedstrijdweekeindes was het pleit eindelijk beslecht en stond die mooie P1 achter de naam van Kyano Schollaert. De dertienjarige piloot uit Dendermonde was zaterdag kampioen geworden van de GK4 Kart Series in de Senior Nationaal-klasse bij de Rotax Max-rijders. En dat was uiteraard reden voor een feestje!

Kyano Schollaert

“Dit is cool. Ik had het niet verwacht”, zei Kyano in de brasserie van de kartbaan van Genk waar hij zojuist in de rondte had geraasd. “Ik dacht dat het de eerste twee jaar niet zou gebeuren.” Daarmee doelde hij op kampioen worden, want de jonge Belg rijdt pas sinds dit jaar wedstrijden.

Toch kart Kyano al lange tijd. Hij was nog maar zes jaar oud toen zijn vader Patrick, zelf karter, hem voor het eerst in een kartje zette. “Ik heb hem meegenomen, hij ging altijd mee kijken als ik ging rijden en heb hem toen zelf in een kart gezet. Zo zijn we begonnen. We zijn toen op ons gemak op het circuit van Mariembourg gaan rijden. Later zijn we ook in Genk gaan rijden. Maar Mariembourg was een betere baan voor hem. Daar is het wat rustiger, zo kon hij als jong manneke goed wennen.”

Hoewel het inmiddels alweer zeven jaar geleden is dat Kyano voor het eerst in een kart stapte, kan hij zich die eerste meter nog goed herinneren. “Mijn eerste indruk dat het wel tof was. Dat zat hem in de snelheid, en het snel door de bochten rijden.”

Daarna bleef hij jarenlang trainen, rondjes rijden, zijn vaardigheden in de kart verbeteren. Waarom wachtte hij eigenlijk zolang om wedstrijden te gaan rijden? ”Ik wilde eerst goed leren rijden. Ik wilde ook veel ervaring opdoen. Toen ik eenmaal het gevoel had dat ik genoeg had geleerd, ben ik wedstrijden gaan rijden.”

Dat was een juiste inschatting blijkens zijn kampioenschap in zijn eerste wedstrijdjaar ooit! Het kan bepaald slechter, zullen we maar zeggen. “Maar”, zo weet Kyano, “het kan ook nog veel beter. Ik wil meer uitdaging volgend seizoen.”

Kyano Schollaert

Zo, dat is duidelijk. Waar Kyano die extra uitdaging wil vinden, dat weet hij ook al. “Ik wil de overstap naar de IAME maken. Daar kan ik op een hoger niveau rijden. Er zijn meer IAME-rijders, daar zit meer uitdaging in.” De snelle Belg laat er alvast geen gras over groeien. “Ik heb al getest in een Junior-kart. Dat ging goed.”

Wel merkte hij dat er een duidelijk verschil is tussen de twee motormerken. “Een Rotax is sneller onderin, je kunt er harder mee optrekken. Bij een IAME-motor moet ik wennen dat die trager onderin is, maar hij haalt wel een hogere topsnelheid dan een Rotax.”

Hoewel het seizoen nu voorbij is, betekent dat geenszins dat Kyano het nu rustiger aan gaat doen. Integendeel. “We gaan in de winter veel trainen. Ik wil meteen goed voor de dag komen in de IAME komend seizoen. Ik heb er heel veel zin in!”

Kyano Schollaert wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stickerstudio.be, BB Racks, MP Cooling, Tegelwerken Brusselmans, Oswald Paret Fotografie, Carcenter Faraci, Gil Mertens Racing en Bezettingswerken Huysmans Kris BVBA.

Kyano zoekt volgend seizoen een hoger niveau op met de IAME X30. Daarvoor zoekt hij extra support. Wie of welk bedrijf helpt hem in zijn loopbaan?

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS