Karting • GK4 Kartseries

Henk Vuik junior maakt grote stappen: nu al een podiumplaats! "Mijn vader geeft goede tips"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 maart 2019 15:44 • Print artikel

GENK – Iet meer dan een week geleden was Henk Vuik junior op het circuit van Mariembourg nog blij geweest met zijn vierde plaats tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30. Zondag toonde de elfjarige karter uit Krimpen aan den IJssel dat die mooie uitslag in de Mini Parilla-klasse geen toevalstreffer was: in Genk werd hij derde tijdens de eerste ronde van het GK4-kampioenschap. Trots nam Henk junior een mooie beker in ontvangst.

Henk Vuik junior podium

“Dit voelt goed. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht”, zei Henk Vuik junior met een grote glimlach. “Ik wist niet precies wie er zouden meerijden en ik had een paar goede namen op startlijst gezien. Maar ik had het geluk dat het regende. Daarin ben ik normaal gesproken best snel. Ik vind het niet makkelijk om in de regen te rijden, maar ook niet moeilijk.”

Wat ook meehielp, was dat hij met zijn vader, die zelf autocoureur is, het starten tijdens races had doorgesproken. Die gingen een week eerder in Mariembourg nog niet soepel, waardoor hij in de eerste meters steeds een aantal posities verloor. In Genk gingen de starts al een heel stuk beter. “Mijn vader geeft goede tips en wat hij zegt, probeer ik dan op de baan uit te voeren. Maar als er een snellere jongen voor me rijdt en die iets beter doet dan ik, dan probeer ik dat.”

Uiteindelijk kwam het er bij zijn starts op neer dat Henk nog beter geconcentreerd was op het moment dat de lampen boven de baan uitgingen en er kon worden geracet. “Ik moet gewoon heel goed opletten, dan gaat het meteen een stuk beter. Net zoals in de regen rijden. Dan moet je ook heel geconcentreerd zijn.”

Tijdens de races leverde Henk dat twee derde plaatsen op. De derde race werd helaas afgelast wegens extreme windstoten. Maar wat telde was dat Henk derde was geworden in het dagklassement. Zijn vader Henk senior was er ook mee in zijn nopjes. “We hadden hier wel een beetje naartoe gewerkt, maar dan moet het natuurlijk wel nog gebeuren”, zei Vuik.

Henk Vuik junior

“We zouden hier eigenlijk niet eens rijden omdat we ons dit jaar richten op het NK en de Euro Series. Maar omdat het zo goed ging in Mariembourg wilden we meer meters maken. Vorige week kwam zijn werkelijke snelheid er niet echt uit omdat zijn starts niet goed waren. Nu ging dat al een heel stuk beter. Dit resultaat is natuurlijk super.”

Voor Henk junior was de belangrijkste conclusie van het weekeinde dat hij zijn sport steeds leuker gaat vinden. Dit omdat hij steeds beter gaat rijden. “Ik vind zelfs regen rijden leuk. Daar hield ik eerst niet zo van.” Maar ja, topresultaten maken nu eenmaal veel goed. Dat weet Henk junior nu ook.

Henk Vuik junior wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vuik Auto’s, Mercedes-Benz Specialist uit Krimpen aan den IJssel en Vuik Motorsport, constructeur van Mercedes Benz raceauto’s en replica’s van oude 190 DTM-auto’s.

Kijk eens op de websites:
www.vuik-autos.nl

www.vuikmotorsport.com

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS