Formule 1

Technisch geheim Ferrari: heeft de FIA een stokje gestoken voor het vermeende Ferrari voordeel?

Uitgegeven door Peter Vader • 3 november 2019 08:29 • Print artikel

Wereldkampioen Lewis Hamilton vermoedt dat de FIA mogelijk het voordeel van Ferrari ‘s motorvermogen tenietgedaan heeft. Sinds het Maranello-team een enorme sprong voorwaarts maakte met zijn 2019-krachtbron, gingen er geruchten in de paddock dat hun technische geheim mogelijk illegaal is. "Ze moeten protesteren!" zei Mattia Binotto van Ferrari deze week. "Dan kunnen we allemaal zien hoe dom hun beschuldigingen zijn en de geruchten zullen dan wel verdwijnen."

Ferrari Austin GP USA

Red Bull wil verklaring
In Austin gooide Red Bull-Honda nog wat olie op het vuur van de geruchten over het controversiële voordeel. De teamleiding van de energiedrankfabrikant vroeg de FIA om in een officiële verklaring een mogelijke, technische truc te verduidelijken, waarmee een fabrikant de limieten van de brandstofstroom kan omzeilen. "We willen alleen duidelijkheid", vertelde Dr. Helmut Marko aan Auto Motor und Sport. "Ferrari ‘s voorsprong door dit voordeel is gewoon te overduidelijk. Het verzoek bestaat al een tijdje, maar omdat we niets van de FIA hoorden, hebben we het nu geïntensiveerd.”

Mercedes pole position
In reactie daarop heeft de FIA een technische richtlijn uitgegeven, die duidelijk maakt dat een dergelijke technische truc met betrekking tot het meten van de brandstofstroom niet is toegestaan. Mercedes denkt dat deze technische richtlijn de oorzaak zou kunnen zijn waarom Ferrari ‘s motorvoordeel plotseling niet zo geweldig is in Austin. “Het is gewoon een feit dat we voor het eerst sinds Hockenheim weer een pole position hebben ingenomen", zei teambaas Toto Wolff in Austin, volgens Motorsport-Magazin.com in Duitsland.

Niet zo erg
Lewis Hamilton voegde hieraan toe: “Dit weekend is behoorlijk interessant. Het is duidelijk dat ze wat kracht hebben verloren, dus we zullen moeten zien hoe het is in de race." En Helmut Marko van Red Bull merkte op: "Ons tekort aan topsnelheid ten opzichte van de Ferrari is niet zo erg. Op het lange rechte stuk is het nu drie tot vier tienden. Op vrijdag hebben we twee keer zoveel verloren.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS