Karting • Chrono

Perfecte score en WK-ticket voor ontketende Joey Alders: "Het wordt mijn debuut op de Grand Finals""

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juli 2017 18:20

SPA-FRANCORCHAMPS – Hij deed het al eens eerder dit seizoen, dat hij er afgelopen weekeinde opnieuw in slaagde onderstreepte zijn dominantie. Karter Joey Alders uit Anna Paulowna reed tijdens de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max naar een flawless-score en gaat daarmee fier aan de leiding in de titelstrijd in de DD2-klasse. Maar misschien nog wel mooier: met zijn winst op de kartbaan van Spa-Francorchamps verzekerde Joey zich van deelname aan de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK Rotax Max met meer dan 300 deelnemers uit meer dan 50 landen, dat eind dit jaar in Portugal wordt verreden.

Joey Alders wint ticket naar WK Rotax DD2 in Portugal

Even ter verduidelijking: een zogenaamde flawless-uitslag wil zeggen: poleposition, winst in alle drie de manches en daarmee automatisch ook de dagzege. Joey (17) presteerde het zondag op de Belgische piste met zoveel overtuiging dat het leek alsof het niks was. Na zijn flawless-overwinning in Kerpen was hij in Spa andermaal onoverwinnelijk.

De talentvolle rijder van Schepers Racing deed dus goede zaken voor het kampioenschap, waarin hij nu 24 punten voorsprong heeft op zijn enig overgebleven concurrent William van der Kaaij. Met nog één NK-ronde voor de DD2-rijders te gaan, moet het wel heel gek lopen wil de titel niet naar Joey gaan. En hoewel hij alle manches won, verzekerde de sympathieke Noord-Hollander dat het winnen zeker niet saai werd. “Winnen is altijd mooi”, zei hij. “Ik vond dit het mooiste weekend van het jaar. Vooral de tweede race heeft me veel voldoening gegeven.”

Even verder kijkend moest Joey vooral glunderen vanwege zijn ticket voor de Grand Finals die in november in Portimao in Portugal worden gehouden. “Het wordt mijn debuut op het WK en dat was mijn doel voor dit seizoen”, zei de coureur, die met steun van de ervaren teambaas Ingo Schepers voor dit succes zorgde. “Het lijkt me geweldig om daar te strijden met de beste Rotax-rijders van de wereld. Ik kijk ernaar uit.”

Dat hij het ticket in Spa veiligstelde, had hem niet per se verbaasd. Het hele seizoen al dominant in de DD2 kwam zijn zege en daarmee het ticket niet onverwacht. Dat hij ook in Spa snel was, had hij tijdens de trainingen en op zaterdag met de poleposition al bewezen. Tijdens de eerste race had hij nog wel een mindere start waardoor hij drie plaatsen terugviel, maar daarna knokte hij zich terug naar de leiding in de wedstrijd. Die gaf hij in het vervolg niet meer uit handen en zo kwam hij ‘gewoon’ als eerste over de finish.

Was die race nog redelijk rechttoe-rechtaan, race twee bood heel wat meer spektakel. Joey: “Het was één van mijn beste races ooit.” In de openingsfase werd hij ‘op de kiezels’ gedrukt door een andere rijder waardoor hij terugviel naar P8. In een ommezien had hij zich daarna teruggeknokt naar de derde plaats, maar werd hij ingehaald en ging daarbij door het vuil. Het gevolg was dat een rijtje van drie rijders hem inhaalde. Hij mocht vanaf de zesde plaats dus weer aan een inhaalrace beginnen. Die was bepaald niet tevergeefs, want Joey ging de ene na de andere rijder voorbij en kwam zo toch weer op kop te rijden. “Ik heb het hele veld gezien en toch gewonnen!”, klonk hij terecht trots.

Joey Alders podium


De derde race was daarna een stuk eenvoudiger. Joey vertrok weer vanaf poleposition en hield de leiding voor de rest van de race vast. “Ik heb niet eens hoeven verdedigen.”

Nu kan hij zich gaan opmaken voor de laatste NK-ronde voor DD2-rijders, waar hij Nederlands kampioen hoopt te worden. Die ronde wordt pas op 1 oktober op het circuit van Genk gehouden. “De baan ligt me wel. Het zou daar wel goed moeten komen!” Alders heeft in ieder geval al zijn WK-ticket op zak en dat was één van zijn belangrijkste opdracht het afgelopen weekend.

Joey Alders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roasted Heerhugowaard, Schepers Racing Service en Zanardi-kart.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS