Formule 1

Krijgen we nu Haas-gate? Het is in ieder geval openlijk oorlog tussen Gene Haas en Gunther Steiner..

Uitgegeven door Peter Vader • 13 mei 2024 16:10

Nu het wat stiller wordt rondom Horner-gate en ook over de Andretti-zaak weinig te melden is, lijkt het rustig te worden met de turbulentie buiten de baan. Maar er ontwikkelt zich alweer een nieuwe zaak in de Formule 1. Op 11 januari werd bekend dat Haas zijn teambaas Gunther Steiner de wacht had aangezegd. Daar blijft het nu niet bij, want er is nu een openlijke oorlog tussen Gunther Steiner en Haas. Sterker nog, nog geen twee weken geleden had de voormalige F1-teambaas Steiner besloten Haas aan te klagen wegens een aantal onopgeloste problemen met betrekking tot het gebruik van zijn imago in de merchandising, waarbij het Amerikaanse team de verschuldigde commissies al jaren niet had betaald en daarmee de overeengekomen afspraken had geschonden. Voorwaarden die doodgewoon in het contract zijn vastgelegd en ondertekend.

Guenther_Steiner_grumpie

Recentelijk zou Haas Automation echter tot een tegenaanval hebben besloten en Steiner aangeklaagd wegens vermeende inbreuk op het auteursrecht in de Netflix-serie 'Surviving To Drive'. Diens uitgeverij Ten Speed Press zou zelfs afbeeldingen in het dossier hebben ingevoegd die aantoont dat het in strijd met de regels inzake merken. In de documenten die zijn ingediend bij het Central District van Californië lezen kun je zelfs lezen dat: “In 2023, zonder de toestemming of autorisatie van Haas Automation, Steiner een publicatie schreef, op de markt bracht, promootte, verkocht, verspreidde en ervan profiteerde met de titel ‘Surviving to Drive’, die de Haas Automation Marks en Haas Automation Trade Dress op onrechtmatige wijze heeft gebruikt en getoond, en dit nog steeds doet, voor Steiner's persoonlijke financiële gewin en illegale winst.' Haas Automation heeft nooit ingestemd met Steiner’s gebruik van de Haas Automation Marks of de Haas Automation Trade Dress op het betreffende product.”

Het Amerikaanse bedrijf zou Steiner hiervan op de hoogte hebben gebracht alvorens tot juridische stappen over te gaan: “Haas Automation heeft Steiner vóór de rechtszaak op de hoogte gebracht, maar tot op heden heeft Steiner geen actie ondernomen om zijn inbreukdaden te staken of te verzachten, waardoor de onmiddellijke rechtszaak noodzakelijk was. Steiner verkoopt en promoot het aanstootgevende product in verschillende media, niet beperkt tot print en digitaal, wat in strijd is met de exclusieve intellectuele eigendomsrechten van Haas Automation. Online beschikbare informatie geeft aan dat het artikel van de overtreding vanaf januari 2024 de verkoop van ten minste 150.000 eenheden heeft overschreden en een omzet van ten minste $ 4.500.000 heeft gegenereerd.”

Haas Automation zou schadevergoeding eisen en een juridische procedure, waarbij rechters moeten beoordelen of de afbeeldingen in het boek in de categorie van 'fair use' vallen, waardoor het gebruik ervan door de uitgeverij legaal zou zijn. Een interessante ‘case’, waarbij F1-zaken zich opnieuw in de rechtszaal afspelen in plaats van op het circuit.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS