Formule 1

Kimi Raikkonen start in Monza vanuit de pitstraat; nieuwe versnellingsbak, maar ook een nieuwe motor!

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2019 12:15 • Print artikel

Het is tot nu toe niet het soepelste weekend geweest voor Kimi Räikkönen in Monza. Eerst crashte hij in de openingstraining, daarna crashte hij gisterenmiddag opnieuw in de kwalificatie. De laatste crash veroorzaakte aanzienlijke schade, waarbij Alfa Romeo gedwongen werd een aantal componenten te veranderen en als gevolg hiervan start de Fin de Italiaanse Grand Prix vanuit de pitlane.

Alfa Romeo F1 GP Monza Italian livery

Nieuwe versnellingsbak vereist
Räikkönen had zichzelf ingesteld op één van zijn beste kwalificaties van dit seizoen, maar dat ging gisterenmiddag helemaal mis tijdens zijn eerste run in Q3. De gemotiveerde Fin verloor de C38 in de Parabolica, waardoor de kwalificatiesessie werd gestopt met een rode vlag. Tijdens de reparatiewerkzaamheden op zaterdagavond werd het duidelijk dat Räikkönen - die negende op de voorlopige startgrid stond - een nieuwe versnellingsbak nodig had, die eerder een grid penalty van terugplaatsing met vijf plaatsen op de startgrid veroorzaakte.

Geüpgrade motor
Nu de Fin toch achteraan begint, maakt Alfa Romeo van de gelegenheid gebruik om zijn Ferrari-motor (ICE) met de 'oude' specificaties ook te vervangen. De nieuwe motor stond tijdens de Grand Prix in Spa als geüpgrade versie al in de twee Haas-auto's en in de auto van Räikkönen’s teamgenoot Antonio Giovinazzi. Vanwege deze vervanging is reglementair een start vanuit de pitlane vereist.

Groot aantal motorstraffen
Ondertussen heeft ook Sergio Perez een nieuwe ICE, turbocompressor, MGU-H en MGU-K gemonteerd gekregen, nadat een probleem met de motor hem dwong te stoppen op het moment dat hij er vol voor ging tijdens de eerste kwalificatiesessie. Deze Italiaanse Grand Prix wordt gekenmerkt door een groot aantal motorstraffen, waardoor Perez evenals Max Verstappen, Pierre Gasly en Lando Norris vanaf de achterste rijen van de startgrid aan de wedstrijd zal beginnen. De oorzaak van hun gridstraf is bij allemaal het overschrijden van het aantal toegestane aantal power units.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS