Formule 1

Het moet niet gekker worden: vragen in Amerikaanse congres over afwijzing van F1-deelname door Andretti!

Uitgegeven door Peter Vader • 2 mei 2024 11:00

We zijn allemaal in de ban van de personeelsmutaties van coureurs, managers en technici in de Formule 1. Dat hoort nou eenmaal bij het circus. Het lijkt erop dat de gebeurtenissen buiten de baan dit seizoen meer aandacht krijgen dan de Grands Prix -wedstrijden zelf, waarin we een ongekende dominantie zien van Max Verstappen. Sommigen vinden dat de F1 hierdoor saai wordt, maar achter Verstappen gebeurt er meer dan genoeg dat interessant is. Maar naast de baan speelt ook nog steeds de Andretti-zaak, die afgelopen januari in een patstelling eindigde. Maar dit vervolgverhaal begint heel verrassend nu ook aan een nieuw hoofdstuk. Het Amerikaanse Congres heeft Liberty Media via een door twaalf leden ondertekende brief formeel om uitleg gevraagd over de door Andretti ontvangen afwijzing voor een plek in de Formule 1 in 2026. De politiek bemoeit zich met de dagelijkse gang van zaken c.q. het ‘managen’ van de F1, een ontwikkeling die nog nooit eerder vertoond is!

Michael Andretti en Ben SulayemMichael Andretti en Ben Sulayem

Ondanks de aanvankelijke goedkeuring van de FIA en Ben Sulayem had de FOM het Amerikaanse team feitelijk niet geschikt geacht voor deelname aan de koningsklasse, waarbij werd gesteld dat "de aanwezigheid van een elfde team op zichzelf geen waarde zou toevoegen aan het kampioenschap". In de betreffende brief aan Greg Maffei, uitten de congresleden hun bezorgdheid "over de schijnbare concurrentiebeperkende acties die twee Amerikaanse bedrijven, Andretti Global en General Motors, ervan zouden kunnen weerhouden om te produceren en te concurreren in de Formule 1".


“Dit partnerschap, waar GM en de duizenden werknemers die wij vertegenwoordigen deel van uitmaken, zou uitzonderlijke Amerikaanse engineering- en ontwerpcapaciteiten demonstreren, inclusief de productie van de enige in Amerika gebouwde en ontworpen Formule 1-motor. Vorig jaar keurde de FIA de deelname van Andretti Global aan de Formule 1-races vanaf 2026 goed. Ondanks de goedkeuring door de FIA van de samenwerking met Andretti Global, heeft de FOM de deelname echter afgewezen. De weigering van FOM lijkt ingegeven te zijn door de huidige opstelling van Europese Formule 1-teams, waarvan er vele zijn aangesloten bij buitenlandse autofabrikanten die rechtstreeks concurreren met Amerikaanse autobedrijven zoals GM. Het is oneerlijk en verkeerd om te proberen de toetreding van Amerikaanse bedrijven tot de Formule 1 te blokkeren. Dit zou ook in strijd kunnen zijn met de Amerikaanse antitrustwetten. De deelname van alle Formule 1-teams, inclusief de Amerikaanse, moet gebaseerd zijn op verdienste en niet beperkt blijven tot het beschermen van de huidige teamopstelling.”

In het licht hiervan hebben de twaalf leden de volgende vragen gesteld aan Liberty Media: “Op basis van welke autoriteit gaat de FOM over tot het afwijzen van de toelating van Andretti Global? Wat is de reden voor de weigering van FOM, vooral als deze betrekking heeft op Andretti Global en haar partner GM?


“De Sherman Antitrust Act van 1890 verbiedt onredelijke beperkingen op de concurrentie op de markt, om het beste resultaat voor de Amerikaanse consument te bewerkstelligen. Hoe verhoudt FOM's afwijzing van Andretti Global en GM zich tot de vereisten van de Sherman Act, gegeven het feit dat de beslissing ten goede zal komen aan bestaande Europese raceteams en hun buitenlandse autofabrikanten?”

“In hoeverre hebben de intrede van GM en Andretti in de competitieve racerij, met de verwerving van een deel van het marktaandeel, en de intrede van GM op de Europese markt, met de verwerving van een marktaandeel, invloed gehad op de beslissing om de toegang te weigeren tot het Andretti Global-team, gezien de publieke verontwaardiging van bestaande Formule 1-teams tegen een nieuwe Amerikaanse concurrent?”

Het congres heeft er bij Liberty Media op aangedrongen om vóór vrijdag 3 mei op de vragen te reageren. Het doel is om “ervoor te zorgen dat mogelijke schendingen van de Amerikaanse anti-concurrentiewetten onmiddellijk worden onderzocht en vervolgd”. Een interessante ontwikkeling voorafgaand aan de Amerikaanse GP van Miami van komend weekend!

Andretti_Cadillac_industrial_complexBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS