Formule 1

Autocoureur Joey Alders wint twee keer in Maleisië en verovert de leiding in de stand van de FR 2L Asia

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 augustus 2019 17:03

Autocoureur Joey Alders heeft op het Circuit van Sepang in Maleisië goede zaken gedaan in het Formule Renault 2L Asia kampioenschap. De 20-jarige inwoner van Anna Pauwlona greep op het voormalig F1-circuit twee keer de polepositie en pakte de overwinning in de eerste en tweede race. In de derde race eindigde Alders als tweede. Hiermee heeft het racetalent, die uitkomt voor Black Arts Racing, de leiding in de tussenstand veroverd.

Joey Alders wint twee keer in Maleisië en verovert de leiding in de stand van de FR 2L Asia

Het circuit van Sepang was jarenlang host van de Formule 1. Er hebben zich in die jaren heroïsche races afgespeeld. Joey Alders voelde zich gelijk in zijn element en was gretig om goed te presteren. “De lay-out van het circuit is fantastisch, je ziet dat de Formule 1 hier gereden heeft”, stelt Joey. “De baan heeft een schitterende en uitdagende lay-out en langs het circuit staan grote, hoge tribunes. Ik vind het een super gaaf circuit om te rijden.”

Het raceweekend in Maleisië begon al gelijk goed voor de racebelofte uit Anna Pauwlona. “De vrije trainingen gingen super. Ik was het snelst van allemaal. Helaas waren er op het einde van de trainingen wat problemen met de motor.” Die problemen stonden een goede kwalificatie niet in de weg en dus pakte Joey twee keer pole. Ook tijdens de races liet hij vervolgens zien waarom hij aanspraak maakt op de titel. In zowel de eerste als ook de tweede race, die beide zaterdag werden verreden, ging hij er eens goed voor zitten. In beide races sloeg hij vanaf de eerste startrij toe. In de eerste race maakte de Noord-Hollander direct grote stappen. Een safetycar en restart voor de laatste ronde konden hem niet deren, hij won de racemet een respectabele voorsprong.

In de tweede race viel Joey na de start terug naar plek twee nadat zijn grote rivaal Bruno Cameiro hem inhaalde. Dat zat de coureur uit Anna Pauwlona duidelijk niet lekker. Al in de vierde bocht wist hij de Braziliaan weer in te halen en ondanks grote druk van Cameiro hield hij de rest van de race de leiding. Geen gemakkelijke opgave aangezien hij tactischer moest rijden om zijn banden te sparen voor de derde race van het weekend op zondag.

“Race één en race twee voelden erg goed”, zo gaf Joey na het raceweekend aan.“Maar we krijgen slechts twee sets banden voor het hele weekend. Met name de tweede race heb ik mijn banden daarom enigszins moeten ‘managen’ en sparen voor race drie. Ik kon in de tweede race dus niet voluit gaan. Voor de derde race begon het te regenen, maar tegen de tijd dat we startten, was het door de hitte al weer kurkdroog. Wel grappig om dan met ruim 30 graden, op een droge baan, een bord te krijgen waar ‘wet race’ op staat.”

Joey Alders wint twee keer in Maleisië en verovert de leiding in de stand van de FR 2L Asia

De derde race op zondag verliep voor Joey minder voorspoedig dan de eerste twee races van het weekend. “De start ging niet goed. Door het slippen van de koppeling kon ik erg moeilijk weg komen. Vandaar dat ik van plek één naar plek drie terugviel, maar gelukkig heb ik me nog kunnen terugvechten naar de tweede plek. Dat was voor mij op dat moment echt het maximaal haalbare.”

Op het circuit van Sepang was een afgevaardigde van Renault Sport aanwezig omdat ze een nieuwe auto presenteerde voor volgend jaar. De kampioen van het Formule Renault 2L Asia kampioenschap mag testen in de Renault op 27 oktober in Abu Dhabi. Een mooie extra motivatie voor Joey Alders. Hij weet de komende races wat er op het spel staat. In Sepang deed Joey in ieder geval goede zaken met zijn gewonnen races.
Hij staat nu eerste in het kampioenschap met 164 punten. Bruno Carneiro (Brazilië) kstaatort achter hem met 152 punten en Sandro Tavardkiladge (Georgië) staat derde met 143 punten.

Volgende maand staat het circuit van Sepang weer op de kalender. Joey heeft er nu al zin in. “Ik kan eigenlijk niet wachten...”

Joey Alders wordt in zijn loopbaan gesteund door: Runnersworld Hoorn, FastFeetGrinded en Fitness Centrum Anna Paulowna

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS