Dakar

Dakar 2019: Ontketende Sebastien Loeb wint etappe 5, Peterhansel verspeelt tijd, Ten Brinke terug in top 10 + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 11 januari 2019 22:56 • Print artikel

Sebastien Loeb heeft alle sores van de afgelopen dagen van zich af gereden door in de vijfde etappe van de Dakar Rally glorieus te zegevieren. De Franse Peugeot-coureur had alleen in het begin van de etappe serieuze tegenstand van Carlos Sainz, maar terwijl de klassementsleiders Nasser Al-Attiyah en Stephane Peterhansel op zeker speelden, was Loeb veruit de snelste. De eveneens geplaagde Bernhard ten Brinke vocht zich ook terug naar de voorste gelederen. In de vijfde etappe was er voor de Toyota-coureur een zevende plaats.

Sebastien Loeb


Tijdens het tweede 714 kilometer lange deel van de marathonetappe kregen de coureurs een special over 452 kilometer voor de wielen. De auto’s startten in paren van twee en iedere drie minuten vertrokken de volgende twee. Nasser Al-Attiyah en Stephane Peterhansel, de kemphanen in de kop van het klassement, beten het spits af en zochten hun weg.

Al snel bleken twee coureurs een gooi naar de dagzege te willen ondernemen. De geplaagde Carlos Sainz en Sebastien Loeb waren de snelste bij de eerste twee waypoints, de Spanjaard nog net iets sneller dan de Fransman. Voor Sainz ging het echter weer mis. Tussen het vierde en vijfde tussenpunt verloor de Mini-coureur meer dan een half uur en viel daarmee weg uit de top 10. Aan de finish was het verschil met Loeb 43:06.

Loeb bleef ontketend rijden en bouwde zijn voorsprong op de top van het klassement uit. De Peugeot-coureur moest donderdag nog drie lekke banden verwisselen, maar dat leed bleef hem een dag later bespaard. En dus zit er voor Loeb niet anders op dan proberen zijn achterstand goed te maken. Na donderdag gaf hij in het klassement 50:22 toe op Al-Attiyah, maar door zijn overwinning slonk die marge tot exact 40 minuten. Wie weet wat er nog meer in het vat zit voor de rappe Fransman. Het verschil naar het podium is nog slechts 5:27.

Een andere topper van de eerste vier dagen Yazeed Al Rajhi kende direct in het begin van de proef de nodige problemen en gaf al snel meer dan een uur toe op Loeb. Bij het genaturaliseerde gedeelte, waarna nog 136 km gereden moesten worden, was die achterstand voor de nummer vijf in het klassement al opgelopen tot 1,5 uur.

Al-Attiyah en Peterhansel volgden lange tijd elkaars spoor en het onderlinge tijdsverschil werd nooit meer dan vier minuten. Tussen het laatste waypoint en de finish verspeelde de Fransman echter veel tijd en verloor bijna 16 minuten op zijn Qatarese rivaal. Al-Attiyah, Loeb en Nani Roma stonden op dat punt ook stil, maar Peterhansel werd het grootste slachtoffer. De Qatarees werd tweede achter Loeb en heeft nu in het algemeen klassement een voorsprong van 24:42 op Peterhansel. Nani Roma eindigde als derde in de etappe en gaat ook als derde geklasseerde de rustdag in.

Van de Nederlanders kwamen er in tegenstelling tot donderdag eigenlijk alleen maar positieve geluiden naar buiten. Erik van Loon reed een tijdje in de top 10 en ook Bernhard ten Brinke is terug aan het front. Bij de naturalisatie had de Toyota-coureur de negende plaats in handen en was daar zeer blij mee. Dat had natuurlijk alles te maken met de grote problemen van donderdag. Onderweg haalde Ten Brinke tal van coureurs in.

Ook de broertjes Coronel, die gisteren The Beast moesten uitgraven, postten op Twitter dat het weer voorspoedig ging. Richting de neutralisatiezone liep de achterstand toch nog fors op van 45 minuten achterstand naar bijna 2,5 uur.
Uitslag vijfde etappe Tacna - Arequipa:
1	Sebastien Loeb (Peugeot) 4.56:34
2 Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 10:22
3 Nani Roma (Mini) + 24:04
4 Stephane Peterhansel (Mini) + 26:09
5 Jakub Przygonski (Mini) + 26:17
6 Cyril Despres (Mini) + 32:38
7 Harry Hunt (Peugeot) + 32:40
8 Bernhard ten Brinke (Toyota)
13 Erik van Loon (Toyota) + 1:02:02


Algemeen klassement na de vijfde etappe:
1	Nasser Al-Attiyah 17.19:53
2 Stephane Peterhansel (Mini) + 24:42
3 Nani Roma (Mini) + 34:33
4 Jakub Przygonski (Mini) + 38:12
5 Sebastien Loeb (Peugeot) + 40:00
6 Cyril Despres (Mini) + 1.12:47

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS