Dakar

Dakar 2019: Al-Attiyah wint nipt voor Peterhansel, Ten Brinke verliest veel tijd + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 10 januari 2019 20:42 • Print artikel

De monsterlijke vierde etappe van de Dakar Rally in Peru is bij de auto’s gewonnen door Nasser Al-Attiyah. De Qatarees van Toyota was een kleine twee minuten sneller dan de etappewinnaar van woensdag Stephane Peterhansel. Net als in de derde etappe was Mini ruim vertegenwoordigd in de kop van het veld met zes van de eerste acht coureurs. Voor Bernhard ten Brinke zit een topklassering er na donderdag niet meer in. De Toyota-coureur verloor meer dan 2,5 uur door een kapotte draagarm.

Nasser Al-Attiyah


De vierde etappe tussen Arequipa en Tacna was de start van de marathonetappe in deze Dakar Rally. De auto’s en de trucks startten door elkaar heen en zij zochten hun weg naar een ander bivak dan de motoren, namelijk die in Tacna. Daarvoor moest een special van 405 kilometer worden bedwongen. In het bivak staat geen assistentie klaar, de coureurs moeten alles zelf doen, maar mogen elkaar wel helpen.

Die hulp kon Bernhard ten Brinke al vroeg in de special goed gebruiken. Teamgenoot Giniel de Villiers, die woensdag veel tijd verloor, stopte om mee te sleutelen. Ten Brinke was voor Toyota nog een troef in het klassement, maar door de problemen verloor hij in dat deel van de race al 2,5 uur. Aan RTL GP laat Ten Brinke weten dat achterkant van zijn Toyota ineens inzakte nadat hij even daarvoor een steen had geraakt. Een kapotte draagarm bleek de boosdoener.

En dus blijft voor Toyota alleen Nasser Al-Attiyah nog over in de top van het klassement. En de Qatarese winnaar van 2011 en 2015 bewees zijn waarde. Samen met Stephane Peterhansel maakte hij er een spannend gevecht om de dagzege van. Onderweg deden de twee kemphanen weinig voor elkaar onder, maar aan de streep was Al-Attiyah 1:52 sneller dan zijn Franse rivaal. In de strijd daarachter viel op dat Sebastian Loeb opnieuw met veel pech te kampen heeft. De Fransman reed liefst drie keer een band lek, maar hield de schade beperkt door slechts 12 minuten te verliezen op Al-Attiyah.

Door de problemen bij Ten Brinke mocht Erik van Loon zich donderdag de snelste Nederlander noemen. De Brabander kende woensdag een dramatische derde etappe, maar herstelde zich een dag later. Bij het tweede waypoint gaf Van Loon al wel 21 minuten toe op Al-Attiyah, maar hij wist de schade in het vervolg lange tijd te beperken. Uiteindelijk reed Van Loon in zijn Toyota naar de 12e plaats op 45 minuten van de etappewinnaar. De broers Coronel stonden net als Ten Brinke lange tijd aan de kant en verloren halverwege de etappe al twee uur.

Uitslag vierde etappe Arequipa – Tacna:
1	Nasser Al-Attiyah (Toyota) 3.38:49
2 Stephane Peterhansel (Mini + 1:52
3 Jakub Przygonski (Mini) + 8:32
4 Nani Roma (Mini) + 8:49
5 Sebastien Loeb (Peugeot) +12:23
6 Yazeed Al Rajhi (Mini) + 18:11
7 Carlos Sainz (Mini) + 24:44
8 Cyril Despres (Mini) + 25:51
12 Erik van Loon (Toyota) + 45:17


Algemeen klassement na de vierde etappe:
1	Nasser Al-Attiyah 12.12:57
2 Stephane Peterhansel (Mini) + 8:55
3 Nani Roma (Mini) + 20:51
4 Jakub Przygonski (Mini) + 22:17
5 Yazeed Al Rajhi (Mini) + 24:59
6 Sebastien Loeb (Peugeot) + 50:22
7 Cyril Despres (Mini) + 50:31

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS