Dakar

Dakar 2019: Peterhansel wint zware duinetappe, Ten Brinke verliest tijd, broertjes Coronel sterk + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 9 januari 2019 19:50 • Print artikel

Stephane Peterhansel heeft in de derde etappe van de Dakar Rally orde op zaken gesteld bij de auto’s. De Fransman was in zijn Mini een klasse apart en boekte veel tijdwinst op zijn concurrenten. Qatarees Nasser Al-Attiyah kon de Dakar-routinier het dichtst volgen op 3:26, de rest verloor meer dan tien minuten. Van de topfavorieten zakten twee coureurs weg in het klassement. Carlos Sainz en Giniel de Villiers verloren meerdere uren. Ook voor Bernhard ten Brinke was het geen rooskleurige dag. De Toyota-coureur gaf meer dan een half uur toe en zakte naar de zevende plaats in het algemeen klassement.

Tim Coronel


De etappe tussen San Juan de Marcona en Arequipa was een zware beproeving. In totaal moest er 798 km worden afgelegd met een special over 331 km. In het begin van de etappe waren er problemen voor Erik van Loon, maar ook voor Carlos Sainz. De Spaanse titelverdediger crashte en brak daarbij een wiel af. Enkele uren had hij nodig om alles weer te repareren. In het tweede gedeelte van de special kreeg ook klassementsleider Giniel de Villiers de nodige problemen. Hij stond lange tijd met technische problemen langs de kant en moest wachten op ondersteuning.

Naast de grote problemen voor Sainz en De Villiers, was er naast Ten Brinke ook veel tijdverlies voor Sebastien Loeb. Hij verloor 42:55 op zijn landgenoot Peterhansel. In de etappe ging het zeer voorspoedig voor de Mini-coureurs. Liefst vijf van de top zes waren een Mini. Ook Jakub Przygonski, Yazeed Al Rajhi, Nani Roma en Cyril Despres nestelden zich voorin in het klassement. Schrale troost voor Toyota is dat Al-Attiyah wel de leiding in het algemeen klassement heeft overgenomen.

In gesprek met Rallymaniacs zegt Ten Brinke dat hij een zware crash ternauwernood heeft kunnen voorkomen. "Ik heb ongelooflijke pijn in mijn hoofd. We zijn na 35 km bijna gecrasht, op hetzelfde punt als waar Sainz gecrasht is. Er waren wat kleine jumps en ineens was er een diep gat. We springen erin en ik land op één wiel maar we crashten net niet en landden gelukkig op vier wielen, maar de banden lagen eraf en daardoor verloren we een kwartier."

Ondertussen presteerde The Beast van Tim en Tom Coronel uitstekend in de Peruviaanse duinen. De broers naderden zelfs even de top 10 en waren onderweg sneller dan Sebastien Loeb, maar zakten in het slot toch nog weg naar de zeventiende positie op iets meer dan een uur van Peterhansel.

Uitslag derde etappe San Juan de Marcona - Arequipa:
1	Stephane Peterhansel (Mini) 3.54:31
2 Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 3:26
3 Jakub Przygonski (Mini) + 11:47
4 Yazeed Al Rajhi (Mini) + 12:50
5 Nani Roma (Mini) + 18:12
6 Cyril Despres (Mini) + 28:04
7 Bernhard ten Brinke (Toyota) + 31:45
11 Sebastien Loeb (Peugeot) + 42:55
17 Tim Coronel (Jefferies) + 51:23


Algemeen klassement na derde etappe:
1	Nasser Al-Attiyah 8.34:08
2 Yazeed Al Rajhi (Mini) + 6:48
3 Stephane Peterhansel (Mini) + 7:03
4 Nani Roma (Mini) + 12:02
5 Jakub Przygonski (Mini) + 13:45
6 Cyril Despres (Mini) + 24:40
7 Bernhard ten Brinke (Toyota) + 25:21

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS