Dakar

Bijltjesdag voor Erik van Loon, klassement aan diggelen!: "We klapten vol op een steen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 januari 2019 10:08 • Print artikel

De derde etappe in de Dakar Rally was traditiegetrouw een zware, zo ook dit jaar. In de top twintig vielen diverse equipes ver terug in het klassement, helaas behoorden Erik van Loon en Harmen Scholtalbers ook tot die groep. In de duinen ging het mis en raakte de jack krom van de Toyota Hilux. In het stof van een truck klapten Van Loon en Scholtalbers op een steen. Gevolg: twee wielen en het stuurhuis kapot. Na een reparatie bij het servicepunt konden zij hun weg vervolgen. Van Loon finishte wel, maar verloor ook de kans op een topklassering.

nErik van Loon Rally Dakar 2019


“Tot de duinen ging het goed,” vertelde Van Loon. “Prokop stond vast, maar dat zagen we net te laat. Daardoor moesten we uitwijken en kwamen we zelf ook vast te staan. Het gewicht leunde helemaal naar beneden, dus probeerde ik om met de jacks los te komen. Dat werkte, maar toen schoof de auto omlaag: jack krom. Ik dacht dat de rally voorbij was, maar gelukkig konden we hem afzagen en door. Een uur later komen we in het stof van een Kamaz te zitten en klappen we vol op een steen. Twee wielen en het stuurhuis kapot, dus ook geen stuurbekrachtiging meer. Gelukkig was het toegestaan om te servicen bij het CP, dus de auto gerepareerd en door. Alle waypoints gepakt en daarna gewoon goed door kunnen rijden.”

Na middernacht arriveerden Van Loon en Scholtalbers pas in het bivak: “462 kilometer was het nog vanaf de finish tot Arequipa, dwars door de bergen. Maar we zijn er! Donderdag begint de marathonetappe, in totaal 800 kilometer zonder service. Ik heb er zin in.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS