Karting • Chrono

Willem-Jan de Loos voor derde keer naar Rotax Max Grand Finals: "Brazilië! Ik heb er superveel zin in!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2018 12:01 • Print artikel

GENK – Derde in het Nederlands kampioenschap bij de Rotax Max Senioren en opnieuw een ticket voor de Grand Finals, het officieuze wereldkampioenschap karten voor Rotax Max-rijders: Willem-Jan de Loos uit Hintham heeft tot dusver een topseizoen gehad. Eind november hoopt de 23-jarige rijder dat te kunnen uitluiden met een fraai slotakkoord tijdens Rotax Max Challenge Grand Finals. Dit jaar wordt het in Brazilië gehouden. De Loos is één van de coureurs die namens Team The Netherlands ons land vertegenwoordigen.

Willem Jan de Loos RMGF in Brazilie

Het wordt zijn derde deelname aan de Grand Finals, na de edities van 2012 in Portimao en 2014 in Valencia. Ook toen kwam hij uit in de Senioren-klasse. Zijn beste prestatie zette Willem-Jan neer in Portimao, toen hij de finale haalde. Dat huzarenstukje hoopt hij dit jaar te evenaren. “En dan natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen”, zegt Willem-Jan.

Hij kijkt er reikhalzend naar uit. Er doen zo’n 360 karters uit meer dan 50 landen mee; het evenement wordt daarom gezien als de Olympische Spelen van het karten. Het is dan ook het mooiste evenement waar hij ooit heeft gereden, stelt de snelle Brabander. “Als je daar aankomt en je ziet 350 karts op het rechts stuk klaarstaan, dat geeft een kick. En iedereen heeft het hetzelfde materiaal; een beperkt setje banden en dezelfde motor. De beste wint.”

Om de verre trip naar International Circuit Paladino in Conde in het uiterste oosten van Brazilië te kunnen bekostigen, heeft Willem-Jan een zogenaamde Club van 100 opgericht, waarin iedereen die hem wil steunen 100 euro kan sponsoren. Zijn bestaande sponsors zijn bovendien bereid om wat extra’s te doen. Maar omdat het budget nog niet rond is, hoopt hij nog een extra aantal sponsors aan zich te kunnen binden; hij wil koste wat kost nog eens het WK rijden.

In eerste instantie was hij niet zo blij met de locatie van het WK, gezien het geweld dat grote evenementen in Brazilië vaak omringt, zoals vorig jaar tijdens de Grand Prix Formule 1 in Sao Paulo. Willem-Jan: “Maar ik had een WK-ticket gewonnen, daar kun je geen nee tegen zeggen. En wie kan nou zeggen dat hij helemaal in Brazilië is geweest om te karten? Dat wil ik graag meegemaakt hebben!”

Willem Jan de Loos kartsport

Vanwege de grote afstand is de baan van tevoren verkennen er natuurlijk niet bij. Daarom heeft de Nederlands kampioen in de Olympische klasse van 2011 op YouTube de nodige video’s van races op het circuit bekeken. “Ik hoop dat het me ligt. Het lijkt me in ieder geval een heel gave baan. Er zit hoogteverschil en het weer is er een stuk beter dan hier.”

In Brazilië krijgt hij de beschikking over een Sodi Kart-chassis. Een ander merk dan hij gewend is, want in het NK reed Willem-Jan dit seizoen op een OTK-chassis. Toch is de sympathieke coureur niet onbekend met Sodi. “In 2012 reden we er tijdens het WK ook op. Toen ging het wel aardig.” Kortom: laat dat WK maar komen. “Ik ben nog nooit in Brazilië geweest, had ook nooit gedacht er ooit naartoe te gaan, maar ik heb er superveel zin in!”

Willem-Jan zoekt nog sponsors om zijn trip naar Brazilië te kunnen bekostigen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via 06-24435615 en info@jongracetalent.eu.

Willem-Jan de Loos bedankt al zijn sponsors en de Club van 100.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS