Karting • Chrono

Snelheidsduivel Tijmen van der Helm opnieuw ongenaakbaar: "Het pakt allemaal goed uit"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 april 2017 16:29

EINDHOVEN – Tot dusver won karter Tijmen van der Helm dit seizoen namelijk alles waaraan hij deelnam. De dertienjarige snelheidsduivel uit Den Hoorn was tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap dominant in de Rotax Max juniorenklasse en schreef ook nu het dagklassement op zijn naam. Dat betekende uiteraard een tevreden rijder, die pas op het laatste moment besloot mee te doen aan de wedstrijd op circuit De Landsard in Eindhoven.

Tijmen van der Helm


Pas op het laatste moment besloten om mee te doen? Hoe dat zat? “Nou, mijn vader werd overgehaald en nu zijn we dus hier”, zei Tijmen met een lach. “Het pakt allemaal goed uit dit jaar. Ik ga zelf goed, team is goed, de kart is goed en de motor ook.”

Dat hij het NK rijdt, is niet zo evident als het lijkt. Tijmen, die uitkomt voor het topteam van JJ Racing/JVD Power heeft al een overvol programma met onder andere het EK Rotax Max, de ADAC en het DKM. Daarnaast traint hij veel in het buitenland. Zijn deelname aan de eerste ronde van het NK vorige maand was dan ook vooral een trainingswedstrijd en dat was die van zondag eigenlijk ook.

“Maar ik vind het nog steeds hartstikke leuk om te rijden. Ik ken hier alle jongens. Maar uiteindelijk ga ik liever naar het EK omdat het niveau daar nog hoger ligt. Hier is het level ook erg goed, maar kun je nog wegrijden bij de anderen, dat lukt tijdens een EK-wedstrijd echt niet. Maar natuurlijk is het super dat ik hier win. Dat maakt het weekend echt top.”

Tijmen van der Helm wint NK


Op dit moment kijkt Tijmen vooral uit naar zijn debuut in het Duitse DKM-kampioenschap. “Het niveau schijnt daar echt heel hoog te zijn. Daar rijden ook rijders uit het WSK mee. Ik ben dan ook wel benieuwd hoe goed het motortje daar gaat. Of-ie een beetje in de buurt van de rest zit.”

Voor het zover is, heeft hij eerst zijn eerste race in het eveneens Duitse ADAC-kampioenschap. Die wordt binnenkort gehouden in Ampfing. Speciaal daarvoor is Tijmen daar vorige week gaan trainen. “Ik verwacht er wel veel van. Ben benieuwd of ik er vooraan mee kan rijden. Ik weet natuurlijk nog niet hoe hoog het niveau daar is.”

“Wel heb ik meegereden tijdens de testdag in Adria eind januari, begin februari. Toen merkte ik al dat het best wel een lastige klasse is. Die heeft best wel een hoog niveau. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Ik ben wel op zoek naar een uitdaging. Ik vind het leuk om echt te kunnen battelen.”

Hoewel Tijmen eigenlijk alleen de eerste ronde van het NK zou meedoen – en die prompt won – was hij er dus ook in Eindhoven bij. Kunnen we hem nu dan ook tijdens de derde ronde in Berghem verwachten? “Ik ga wel proberen er dan weer bij te zijn.”

Maar alsnog het hele kampioenschap rijden? Dat lijkt hem wat te veel van het goede. “Het wordt wel een heel druk jaar dan. Ik ben eigenlijk nu al wel elke week weg. Als ik geen wedstrijd heb, dan ga ik meestal trainen in het buitenland. Dat vind ik leuk. Thuis verveel ik me eerder. Op de kartbaan is altijd wat te doen. Zo kan ik ook mooi nieuwe banen leren kennen. Daar leer ik weer van en dat kan me tijdens races mooi van pas komen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS