Karting • Chrono

Rick Bouthoorn wil dit jaar gaan oogsten; prima start met podium bij Wintercup in Berghem

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 maart 2016 10:45

BERGHEM – Hij begint binnenkort aan zijn derde kartseizoen en afgaande op zijn prestaties tijdens de wintercupraces in Berghem van zondag wacht Rick Bouthoorn een mooi 2016. Op de Brabantse baan eindigde de elfjarige rijder uit Almere op een knappe tweede plaats.

Rick Bouthoorn

Glunderend van trots stapte Rick zondag aan het eind van de middag met een mooie beker van het huldigingspodium. “En het gaan er dit seizoen zeker meer worden”, doelde hij op de beker. Hij zei het weliswaar met een lach, maar hij meende het wel. Want Rick is vol vertrouwen over zijn kunnen op de kartbaan. Daar heeft de snelle karter uit het ambitieuze team van Montfoort Motorsports overigens ook alle reden toe. Hij werd niet voor niets tweede in de finale van de minimaxklasse.

“Dit was pas mijn eerste wintercupwedstrijd”, zei Bouthoorn. Het ging lekker.” Dat laatste was natuurlijk een understatement van jewelste. Rick bewees met zijn tweede plaats dat het met zijn snelheid wel snor zit. Over zijn ambities doet hij dan ook niet geheimzinnig: “Ik ga voor een plek in de top drie van het kampioenschap, en misschien wordt het wel de titel.”

Hoewel Rick pas twee seizoenen karting erop heeft zitten, staat hij nu al te boek als talent, simpelweg omdat hij elk jaar grote stappen maakt. Al in zijn eerste seizoen als wedstrijdrijder – in 2014 – stapte hij over van de Honda Cadetten naar de Minimax. Vorig jaar, in zijn eerste volledige seizoen Minimax, liet hij zich al regelmatig van voren zien en scoorde in Spa zelfs een podiumplaats. Nu, in 2016, wil de jonge karter gaan oogsten.

En dan te bedenken dat hij pas net komt kijken. “Ik hield altijd al heel erg van racen. Vooral motorracen. Toen heb ik mijn vader gevraagd of we een keer konden gaan karten.” Zo kwam hij als achtjarige knul in de kartschool van Ronald Montfoort terecht in de Kartfabrique in Utrecht. “Dat heb ik een klein jaartje gedaan. Op een gegeven moment vroeg Ronald me of ik een keer een Honda cadet-kart op een buitenbaan wilde testen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Maar sindsdien wil Rick alleen nog maar karten. “Die karts gingen veel sneller dan de indoor-karts. Dat gaf echt een kick. Toen zei ik tegen mijn vader dat ik wedstrijden wilde gaan rijden. Hij zei: oké, dan gaan we dat proberen.”

Inmiddels is hij een bekende naam in het Nederlands kampioenschap tweetakt in de Minimax-klasse. En die naam zal alleen nog maar bekender worden als blijft presteren zoals hij zondag deed in Berghem. Tijdens de kwalificatie toonde Rick al dat het met zijn snelheid dik in orde was. Hij snelde naar de tweede tijd en kreeg daar al een kleine indicatie van zijn positie ten opzichte van de concurrentie dit seizoen, de reden waarom hij zondag aan de wintercup in Berghem meedeed. “Ik was best wel blij met die tweede tijd”, zei hij. “We zaten er goed bij, dat was fijn.”

Dat die tijd geen toevalstreffer was, bewees Rick in de prefinale. In die race, die werd ingekort vanwege een aantal valse starts, verdedigde hij met verve zijn twee plaats. “De race was kort maar het was een mooie, cleane race”, zei hij.

Rick Bouthoorn finish

In de finale zat hij er opnieuw vooraan bij. Tijdens de eerste paar ronden bleef hij in het kielzog van de leider Rivaldo van de Westelaken. Later werd hij ingehaald. Ontevreden over die derde plek vocht hij zich terug om zijn tweede plaats uiteindelijk op het lange rechte stuk terug te claimen. “Rivaldo was toen al te ver weg en heb toen op de tweede plaats de race uitgereden.”

Een knap resultaat, dat perspectief biedt voor het komende seizoen. Rick keek er met plezier naar uit. “Ik heb er echt zin in”, zei hij strijdlustig.

Rick Bouthoorn wordt in de racerij gesteund door zijn vader en moeder en de sponsoren Lek Import Cars in De Kwakel, de specialist voor import, tuning en onderhoud van je US Ford; Mustang, Shelby, F150, F250 of andere Muscle Cars en MTH Accountants & Adviseurs.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS