Karting • Chrono

Luke Visser sluit laatste ronde van NK af met knappe podiumplaats: "Tevreden over mijn seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 oktober 2019 14:55 • Print artikel

EINDHOVEN - Het spande erom in de laatste race van het weekeinde van het NK karten: wie zou het dagklassement in de RK1-klasse winnen? Luke Visser werd uiteindelijk tweede en dat betekende een kleine teleurstelling. Maar uiteindelijk was hij toch trots. De dertienjarige rijder uit Middenbeemster realiseerde zich dat hij zondag in Eindhoven een knappe prestatie had neergezet, waarvoor hij bovendien hard had geknokt. En dat deed de zon doorbreken op zijn gezicht.

Luke Visser

Na afloop van de prijsuitreiking kon hij dus toch met een lach op zijn gezicht zijn verhaal doen. “Ik ging voor de dagoverwinning, maar al met al ben ik toch wel blij met de tweede plaats”, zei hij.

Maar o, wat was het spannend geweest. In een hevige strijd verwikkeld met Joep Breedveld gingen de twee kemphanen drie races lang gelijk op. De laatste race moest de beslissing brengen en dat deed die eigenlijk niet eens. Want toen het puntentotaal van het weekeinde werd opgemaakt, bleek dat de twee rijders beiden evenveel punten hadden. “Dan telt de uitslag van race drie”, verklaarde hij zijn tweede plek.

Dat hij in de beginfase van de race van de baan werd getikt, had bovendien nog extra spannend gemaakt. Hij reed op dat moment al een paar ronden aan de leiding. Maar toen hij terugkeerde op de baan was hij teruggezakt naar de zesde plaats. Omdat hij dankzij dat uitstapje vuile banden had, duurde het even voordat die weer schoon waren en Luke weer op snelheid was. Daarna liet hij zien wat voor kwaliteit hij in zich herbergt. Met een aantal zeer fraaie inhaalacties haalde hij de ene na de andere rijder in en weldra had hij zich zo terug geknokt naar de tweede plaats. “Het was wel een opluchting dat ik nog zo ver naar voren ben geëindigd”, bekende hij.

Daarin was zijn concurrent voor Luke geëindigd en dus moest hij genoegen nemen met de tweede plaats in het dagklassement. Dat hij zo om de overwinning kon strijden was overigens op zich al mooi, want het was andermaal de bevestiging dat hij op de goede weg is. Hij sloot zich dit jaar aan bij het topteam Paauwer Racing van Jaco en Menno Paauwe en onder de hoede van zijn Zeeuwse teambazen maakte de noord-Hollander een flinke groeispurt als karter door. “Ik ben op zich dan ook wel tevreden over mijn seizoen. Sinds ik bij Jaco rijd, gaat het heel goed. Daarom rijd ik nu vooraan.”

Luke Visser

De keuze om daarom ook volgend seizoen bij Paauwer Racing te racen, is dan ook een eenvoudige, wist Luke. Bovendien gaat hij dan zijn debuut maken in het meer prestigieuze NK tweetakt, in de Rotax Max Junioren-klasse. “Daar heb ik echt zin in. Binnenkort gaan we voor het eerst een tweetaktkart testen. Ik ben dit seizoen al eens wezen kijken naar een Junioren-wedstrijd. Dat was hier in Eindhoven. Ik vond het helemaal geweldig hoe het er in die wedstrijden aan toegaat. Er wordt flink gevochten.”

Om zich optimaal voor te bereiden op volgend seizoen gaat Luke meer trainen dan ooit. In de viertakt trainden we dit jaar één of twee keer voor elke wedstrijd. Dat wordt nu veel meer.” Bang voor het hoge niveau is hij niet. Jaco en zijn zoon Menno hebben me klaargestoomd voor mijn overstap naar de tweetakt. Ik kan echt niet wachten om tweetakt te gaan rijden.”

Zijn programma voor 2020 weet hij nog niet. “We willen sowieso het NK rijden, maar misschien dat we ook nog een aantal andere wedstrijden gaan rijden. Wel zoek ik nog enthousiaste bedrijven, die gek van de racerij zijn en mij willen ondersteunen voor 2020. Ik wil ook graag Jaco en Menno Paauwe bedanken en verder Frank Wolfswinkel, mijn vader en moeder en Transportbedrijf P. Visser."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS