Karting • Chrono

Joep Breedveld bekroont ijzersterk debuutseizoen in Parolin RK1 met derde plaats in kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 december 2018 22:13 • Print artikel

VENRAY - Het kartavontuur van Joep Breedveld begon pas in 2016, maar de 12-jarige coureur uit Berkel en Rodenrijs heeft in die korte periode al veel indruk gemaakt op de Nederlandse kartwereld. Ook dit seizoen boekte ‘De Joepster’ een grote vooruitgang en dat werd beloond met een derde plek in het NK viertakt in de Parolin RK1-klasse. Tijdens de prijsuitreiking in Venray nam de karter met veel enthousiasme zijn verdiende beker in ontvangst.

racetalent Joep Breedveld

Joep debuteerde dit jaar in het Nederlands kampioenschap, maar toonde al gelijk zijn talent als racer. “We waren pas net begonnen en we verwachtten niet veel van de eerste ronde van het kampioenschap.” Toch was de seizoensopener op Circuit Park Berghem er één die veel goeds beloofde. “Ik zette mijn kart tijdens de kwalificatie meteen op pole. Dat had ik helemaal niet zien aankomen. Uiteindelijk eindigde ik de race als tweede.”

Het goede resultaat tijdens de eerste race bracht het benodigde vertrouwen in het team: “Vanaf dat moment werden we echt fanatiek. Toen is het eigenlijk alleen maar goed gegaan.” Joep eindigde het weekeinde met de derde plek in race 2 en de vierde plek in race 3, waardoor hij Berghem verliet met de tweede plek in het kampioenschap.

De Joepster behaalde vervolgens in Berghem nog twee podiumplaatsen, waardoor hij een naam werd waarmee mensen rekening hielden. Dit was echter nog niet zijn hoogtepunt, dat kwam tijdens het derde weekend, in Strijen. “Daar won ik voor het eerste een race, echt speciaal. De rest van het weekend ging net zo goed en uiteindelijk werd ik in alle drie de races eerste. Dat circuit is ook een soort van thuisbaan voor me. Hij was net voor het weekend opengegaan voor vierttaktkarts en ik vind het ook een erg leuke baan. Ook de eerste race is Berghem was een goed moment. Ik pakte in mijn debuutrace poleposition en werd uiteindelijk tweede. Dat was iets wat ik nooit verwacht had.”

Na ‘Strijen’ bleef Joep in de top van het klassement meestrijden en reeg de ene podiumplaats aan de andere. Het laatste weekeinde werd gehouden op het Circuit De Landsard in Eindhoven en Joep sloot een goed seizoen op sterke wijze af met twee tweede plaatsen: “Het was een goed einde van het seizoen met twee podiumplaatsen en daar was ik dan ook heel erg blij mee.”

Met een puntentotaal van 759 punten eindigde hij zijn debuutseizoen op de derde plaats. “Als je me aan het begin van het seizoen zou vertellen dat ik derde zou worden, dan had ik je voor gek verklaard, maar het is me toch gelukt. Geweldig. Als er een kampioenschap was geweest voor rookies, dan had ik dat gewonnen. Ik was gewoon de beste nieuwkomer.” In Venray mocht de twaalfjarige karter zaterdag dan ook zijn welverdiende trofee komen ophalen. Het enthousiasme spatte er weer vanaf bij de sympathieke karter toen hij op het podium stond te juichen.

Joep Breedveld

De plannen voor volgend jaar zijn duidelijk voor de snelle Zuid-Hollander: “Ik blijf in de Parolin RK1 en wil dan ook kampioen worden. Daarnaast wil ik ook nog in de top drie eindigen in de gecombineerde klasse (RK1 en Parolin RK1 samengevoegd).”

Iedere karter heeft zijn steun en toeverlaat en bij Breedveld zijn dat zijn ouders: “Ik wil mijn vader bedanken voor dit seizoen. Hij steekt ook heel veel tijd in het karten en hij is ook mijn monteur. Ook wil ik mijn moeder bedanken voor de support. Ze is altijd heel enthousiast als ik aan het karten ben. Ze springt ook altijd op de picknicktafel langs de baan, echt heel leuk.”

Verder bedankt Joep zijn sponsoren. Dat zijn Breedveld Garage en Transport, Breedveld Motorsport, Sülze Transport, Droogsma Technical Services, Quinto Kappers, AVS Lastechniek en Montage, Global Plants Export, Werkman Autobanden, QSP, Six Pack Speedshop, Haitsma Engraving en Van Tienen Drankautomaten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS