Karting • Chrono

Hendrik Kielstra van TK Racing pakt mooie zege tijdens NK karting: “Het is extra mooi om te winnen!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 september 2018 18:12 • Print artikel

Hendrik Kielstra is een geboren racer. De 11-jarige karter uit Wirdum wil overal waar hij rijdt winnen. Afgelopen weekend boekte het Friese racetalent de overwinning in de Honda Cadet 160cc-klasse tijdens het races van het Nederlands Kampioenschap karting van Chrono Karting. Op de vernieuwde kartbaan in het Limburgse Venray won Hendrik de eerste twee races en werd hij vierde in de afsluitende derde race. Dat was genoeg voor de dagoverwinning. Met een grote beker kon hij terug naar Friesland.

Hendrik Kielstra aan kop in Honda Cadet

De kartbaan op Raceway Venray ligt op het middenterrein van de oval. “Ik vind het wel een mooi circuit”, zegt Hendrik, die uitkomt voor het succesvolle kartteam van TK Racing. “Alleen zijn de bochten wel breed en houdt niet iedereen zich aan de witte lijnen. Voor het overschrijden van de track limits kun je een straf krijgen.”

De trainingen en de kwalificatie zijn niet zijn meest favoriete onderdeel, maar in de wedstrijden bijt hij zich in zijn stuur vast en geeft niet op. Zo ook in Venray. “Ik ben meer een racer, geen coureur voor de kwalificatie. In de race kun je geen fouten maken en gaat het niet om één snel rondje. Tijdens de training was ik nog wel de snelste, maar de kwalificatie ging iets minder. Ik had gehoopt op een tijd in de top 3, maar het werd de zesde tijd.”

En dus was er tijdens de eerste race op zondag werk aan de winkel voor de Fries. “Het was een spannende strijd met veel actie op de baan”, zegt Hendrik met de fraaie beker van de dagzege in zijn armen. “Ik bijt me erin vast en wil altijd winnen. Iemand die voor me ligt, zal nooit 5 seconden bij me weglopen. In de eerste race reed ik van P6 naar de eerste plaats.”

Door die eerste plaats mocht de 11-jarige karter de tweede race vooraan starten en dat werd eigenlijk een leuke race. “Het ging er meer om dat ik mijn plekje moest behouden. Dat is gelukt. Ze zaten wel dicht op mijn staart en dan is het toch wel spannend. Ik had één sterk punt waar ik uitliep op de rest. Dat was de bocht net voor het opkomen van het rechte stuk bij start-finish.”

Na twee eerste plaatsen hoopte Hendrik ook de derde race te winnen, maar dat liep anders dan gehoopt. “Ik lag de hele tijd op kop, maar een concurrent wist mij in te halen. In de laatste ronde zat ik dicht achter hem en had ik al een plaats in mijn hoofd waar ik hem wilde inhalen. Een bocht daarvoor gaf hij mij een breaktest en raakten we elkaar. De volgende bocht had ik hem in willen halen, maar goed ik hoefde niet alle risico’s te nemen om de dagzege te pakken.”

Vader en zoon Kielstra en Kurt Timmermans TK Racing

Toch leveren twee eerste en een vierde plaats hem wel de dagoverwinning in het NK op. “Het is extra mooi om te winnen. Ik wil altijd winnen, maar dat kan niet altijd. We mogen niet klagen als je eerste wordt.”

Hendrik Kielstra wordt technisch ondersteund door ondersteund door Kurt Timmermans van TK Racing. Verder wordt hij gesponsord door: Opa en Oma Kielstra, L Kielstra Kraanverhuur, Van ’t Blik Groep, Bliksem Reclame, Slump Oil (Castrol), Berger Motoren Revisie, Likephotos.nl, Verreiker verhuur Tuinstra, Camping Pressefinne, Vakgarage vd Zweep, Marco Dol Timmer- en onderhoudsbedrijf.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS