Karting • Chrono

Guust Specken blikt terug op sterk seizoen: "Grand Finals was mijn grootste doel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2011 20:47 • Print artikel

De nieuwe serie van Chrono Karting: de Rotax Racing Days, was dit jaar voor Guust Specken de kortste weg naar het ticket voor de Rotax Max Grand Finals 2011 in Al Ain (Verenigde Arabische Emiraten). “En dat was uiteindelijk mijn grootste doel van dit seizoen”, blikte Guust Specken terug voor RaceXpress.nl op zijn sterke seizoen in de Rotax Max Junioren. Specken beschikt niet alleen over veel racetalenten. Hij heeft ook de nodige capaciteiten als speaker, zo bleek onlangs op Strijen.

Guust Specken naar de Rotax Grand Finals

"Mijn wedstrijdseizoen 2011 begon al vroeg dit jaar met training sessies met de TKP ploeg in het (sneeuwvrije) Spaanse Campillos", blikte de snelle rijder terug voor RaceXpress.nl. "Daar reden we ook een Spaanse wedstrijd én de Rotax Wintercup. Verder reed ik naast een paar wedstrijden in de Super One serie in Engeland, de Dutch Rotax Max Challenge, de BNL serie, en de Rotax Max European Challenge. Ik werd respectievelijk tweede, derde en vijfde!"

"Op 14 en 15 mei werd de eerste wedstrijd van het nieuwe evenement van de Chrono: Rotax Racing Days verreden. Er was een heel goede sfeer en de kwaliteit van de racers was hoog. De Nederlandse Junioren top tien reed mee tijdens RRD 1 op het circuit in Berghem. De vier
wedstrijden waren verdeeld over twee wedstrijd dagen, dus ik kwam lekker in het ritme. Donderdag en vrijdag kon ik trainen met monteur Richard Blom en zaterdag (race dag 1) reed ik naar pole tijdens het tijdrijden. Race 1 won ik na een aantal gevechten met een gat van 1.364 seconden. Bij race 2 reed ik weer naar P1 met een verschil van twee seconden."

"Zondag (race dag 2) was er ook veel aandacht voor het initiatief Racing against Cancer. Tijdens een demonstratie van drie Dakarrallyauto's en een Dakartruck werd een ziek kindje met z'n gezin in het zonnetje gezet. Een geweldig initiatief."

"Tijdens race 3 startte ik vanaf P3. In het heetst van de strijd botste teamgenoot Sam, mijn voorligger, tegen een bandenstapel (deze waren na de Dakardemonstratie iets te dicht op de baan teruggelegd) Sam en ik gingen er af, maar ik kon toch nog naar de vierde plaats rijden. In de pauze ben ik met Sam de baan op gegaan en hebben we de banden weer goed gelegd. Bij race 4 had ik een goede start en kon halverwege de race al naar P2 rijden, aan het einde van de race kon ik door een strakke uitremactie naar P1 rijden. Overall werd ik dus eerste, Richard bedankt! Ook wil ik de Chrono en sponsoren bedanken, want 's avonds won ik en vele andere rijders een mooie prijs bij de verloting."

Guust Specken helm

Toen was het even een tijdje wachten op de tweede en beslissende Rotax Racing Days. Specken had een marge en bleef geconcentreerd. "Na zes maanden volgde de Rotax Racing Days 2, dit keer op het circuit in Veldhoven. Mijn monteur was ditmaal mijn vader Maurice. Zaterdagochtend reed ik de vierde tijd in de kwalificatie. Bij race 1 was ik bij de start goed weg en kon ik mijn vierde plek behouden in de buitenbocht. In de beginfase van de race botste de nummers 2 en 3 en daar maakte ik natuurlijk gelijk gebruik van, ik schoof door naar P2 achter Jordi van Moorsel. Ook in race 2 finishte ik als tweede. Zondag volgden de kwalificatie, race 3 en 4. Tijdens de kwalificatie hadden we het nog niet echt voor elkaar. We werden vijfde, maar hadden goede vooruitzichten op de races. Race 3 had ik een heel goede start en schoof door naar de derde plaats, helaas duurde dat maar één ronde en finishte ik als vierde. Race 4 had ik wederom een goede start en kon ik op het rechte stuk de nummer 3 voorbijsteken. Het bleef de hele race zo en ik werd derde. Overall werd ik tweede tijdens RRD2, maar ik won wel de serie én de hoofdprijs: Een Max Junior ticket naar de Rotax Grand Finals in Al Ain op 23 tot en met 26 november, één week na de Formule 1-race in Abu Dhabi (13 november).

De komende weken zijn nog even druk: Goed voorbereiden voor Al Ain: fit zijn en trainen op het Grand Finals Birel frame. Afgelopen 30 oktober was ik speaker bij de laatste clubrace van SHW in Strijen en zondag 6 november mag ik de bokaal voor de tweede plek in de DRMC 2011 in ontvangst gaan nemen."

Guust Specken maakt zich nu op voor de Rotax Max Grand Finals in Al Ain. Volg hem op www.guustspecken.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS