Karting • Chrono

Dani van Ruiten bewijst als rookie meteen top te zijn: P1 bij de Junioren in NK Rotax Max

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2019 15:01 • Print artikel

VENRAY – Vorig jaar ongenaakbaar in de Rotax Max Minimax-klasse laat karter Dani van Ruiten uit het topteam van RR Racing dit seizoen zien ook bij de Rotax Max Junioren een absolute topper te zijn. Zondag won de net dertien jaar geworden rookie uit Tegelen in Venray de derde ronde van het Nederlands kampioenschap. Zelf noemde hij het misschien wel zijn beste weekend tot nu toe.

Dani_van_Ruiten_en_Ramon_Rietveld

“Ik heb supertevreden. Alles ging goed. Ikzelf was goed, de motor was goed en de kart ook”, zei Dani met een lach op zijn gezicht. “Ik had hier van tevoren maar twee of drie keer getraind, het is een best lastige baan, maar hij lag me goed. Op vrijdag en zaterdag was ik in de vrije trainingen steeds snel. Het is eigenlijk nog nooit zo goed gegaan.”

Die topvorm resulteerde dus in de eerste plek in de finale. Dat hij snel zou zijn, bevestigde hij na de trainingen in de kwalificatie met de derde plek. Daarna denderde hij in de prefinale naar de tweede plek voordat hij de finale op zijn naam schreef. Echt onverwacht was die zege dus niet, maar het blijf knap dat een rookie meteen zo sterk is. Toch is Dani niet echt verrast dat hij al in zijn eerste seizoen bij de Junioren snel is. Nadat hij in 2017 en 2018 ongekend succesvol was geweest in achtereenvolgens de Micro- en Minimax-klasse met onder andere de Nederlandse titel als resultaat, barstte hij van het zelfvertrouwen.

Dani_van_Ruiten

Natuurlijk, een nieuwe klasse is altijd lastig. De kart is nieuw, de kart is groter, de kart is sneller, de motor is anders en er rijden al jongens een paar jaar in deze sterke klasse. Maar Dani kan zich snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden en bij zijn team RR Racing weet hij zich verzekerd van de beste begeleiding en de beste materialen. Hij was dan ook naar het circuit in Venray gegaan met de ambitie om ver voorin te eindigen. “Ik mag dan een rookie zijn, ik ga altijd voor de winst”, zei Dani. “Of dat gaat lukken weet je van tevoren natuurlijk nooit, maar je hoopt het wel natuurlijk.”

Dani had ook alle reden om aan een topklassering te denken. Al bij zijn eerste Junioren-wedstrijd dit seizoen, tijdens de BNL Kick-Off in Genk, snelde hij naar de tweede tijd in de kwalificatie. In latere races stond hij meerdere malen op het podium. Twee weken geleden nog won hij de Benefit League-race in Mariembourg. Bovendien rijdt Dani af en toe ook wedstrijden in de nog hoger aangeslagen OK Junior-klasse. Dat doet hij in een CRG en presteert daarin ook goed. Hij doet zo bovendien veel waardevolle ervaring op. “In de OK Junior-races zitten de rijders dichter op elkaar.”

Dani van Rieten en familie

Doordat Dani in zijn rookieseizoen meteen bij de besten van Nederland hoort, zorgt ervoor dat de ogen ook dit seizoen op hem gericht zijn. Het hoort bij topsport, maar het is weleens lastig, bekent de talentvolle Limburger. “Iedereen verwacht meteen heel veel van je. Je moet je elke keer weer bewijzen. Dat het dan lukt, vind ik wel goed van mezelf.”

Zijn volgende wedstrijd is de tweede ronde van het Europees kampioenschap OK junior in het Zweedse Kristianstad. Hij kent het circuit nog niet. Dani: “Wel heb ik al een paar video’s van de baan bekeken. Het lijkt me een leuke baan. En ik vind het sowieso altijd leuk om te rijden. Het maakt me niet uit waar. Ik hoop dat ik daar ook ergens voorin kan eindigen!”

Dani van Ruiten wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- RR racing
- Red racing engines
- Mir raceline Nederland
- Orange motorsport
- Rick Wijnhoven bouwservice
- Ewalds bouwservice
- Blessed kapsalon
- Lov'it Fashion label
- Stay chic mode
- Sjors Burm stucadoorswerken
- Frank Burm administratie
- Maximum groep beveiliging
- V&B dames- en kindermode
- Euro indoorkarting Swalmen
- Vag Techniek

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS