Autosport NL • Autosport NL Diversen

Laurens de Wit kampioen in Ford Fiesta Cup na dubbele zege in Assen: "Dit jaar zo naar mijn zin gehad"

Uitgegeven door Bart • 25 oktober 2018 00:30 • Print artikel

Laurens de Wit heeft afgelopen weekend het kampioenschap in de Ford Fiesta Sprint Cup op zijn naam geschreven. In de klasse boven 25 jaar was de 28-jarige coureur uit Capelle aan den IJssel de concurrentie opnieuw te snel af. Mede door de diskwalificatie van Marcel Dekker kwam de coureur van Bas Koeten Racing in beide races op het TT Circuit van Assen als winnaar uit de bus. In totaal staat zijn teller dit jaar op acht overwinningen, twee tweede plaatsen en twee derde plaatsen. “In alle twaalf races op het podium, dat was de doelstelling van zondag. Maar ik moest natuurlijk ook het kampioenschap nog binnenhalen”, klonk het na afloop van de eerste race tijdens de Hankook Finaleraces.

Laurens de Wit


Na zijn podiumplaats in de eerste race, op dat moment nog tweede achter Marcel Dekker, was de titel een feit. En daarmee werd De Wit de eerste kampioen van de nieuwe Cup-klasse. Net als Dekker werd ook Liroy Stuart na afloop gediskwalificeerd vanwege een technische afkeur. “Ik ken Marcel en Liroy goed, dus ik had niet verwacht dat ik met zo’n groot gat kampioen zou worden. Dat voelt wel extra lekker. Ik heb het dit jaar zo naar mijn zin gehad dat ik denk dat we dit feestje volgend jaar nog een keer gaan doen.”

Het waren dit jaar mooie gevechten tussen de drie kemphanen in de klasse boven 25 jaar. “Marcel rijdt heel slim. Het probleem was dat we exact even hard reden. Dat is het onmogelijk om het gaatje te dichten.” Tussen beide coureurs reed bovendien ook de winnaar van de jongerenklasse Domenique Kraan. “Het doel was om het podium te halen en uitrijden om het kampioenschap binnen te halen. Dan moet je geen onnodige risico’s nemen.”

Laurens de Wit


In de Ford Fiesta Sprint Cup rijden twee leeftijdsklassen door elkaar. De coureurs strijden met elkaar, maar de ranglijst wordt gebaseerd op leeftijd. “Het is een super mooie klasse, maar eigenlijk zouden ze er één competitie van moeten maken”, stelt De Wit. “Ik had Domenique kunnen aanvallen, maar dat had voor mijn klasse niks uitgemaakt. Ik kon daarmee alleen maar verliezen. Het is jammer dat het aparte races zijn. Het zou mooi zijn als er volgend jaar een algemene kampioen is waarin iedereen tegen elkaar rijdt en daarnaast een rookie-klassement wordt opgemaakt.”

In de tweede en laatste race van het seizoen vocht de razendsnelle Zuid-Hollander opnieuw voor de zege. Hij nam de leidende positie snel over van teamgenoot Loek Hartog, die na de eerste race het kampioenschap in de jongerenklasse binnengehaald had. Na een safety car verloor De Wit zijn voorsprong, waarna twee jongeren Lorenzo van Riet en Domenique Kraan hem nog voorbij gingen. Zijn achtste overwinning in zijn klasse van het seizoen kwam echter niet meer in gevaar.

Laurens de Wit wil graag zijn sponsor Vakgarage en het team van Bas Koeten Racing bedanken voor het superjaar.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS