Autosport NL • Autosport NL Diversen

Dominante Loek Hartog (16) verovert titel in Ford Fiesta Cup: "Mijn droom is Super GT in Japan of in de DTM"

Uitgegeven door Bart • 24 oktober 2018 20:48 • Print artikel

Van de eerste tien races in de Ford Fiesta Sprint Cup wist Loek Hartog er zeven te winnen. Aangevuld met een tweede en een derde plaats in het afsluitende weekend tijdens de Hankook Finaleraces op het TT Circuit van Assen was dit ruim toereikend voor het kampioenschap. Het 16-jarige talent uit Hoogmade werd bovendien verrast met zijn toetreding tot de KNAF Academy voor komend seizoen.

Loek Hartog kampioen Ford Fiesta Cup


In de klasse tot en met 24 jaar was Hartog dit seizoen een klasse apart. Vanaf het eerste raceweekend in Zandvoort liet de coureur zijn stuurmanskunsten zien. Zijn tweede plaats in de eerste race in Assen bezegelde de titel. Nog tijdens de laatste rondes trok de crew van Bas Koeten Racing de kampioenshirts al aan. Voor Hartog was het een emotioneel moment. “In de laatste ronde in de auto denk je aan wat je er allemaal voor hebt gedaan om dit te bereiken. Wat je hebt moeten laten en hoe hard je hebt moeten werken. Het was moeilijk te beseffen dat het gelukt is.”

Voor de laatste race stond er ondanks de ruime voorsprong aardig wat druk op. “Ik was best wel zenuwachtig, maar je probeert het te benaderen als iedere andere race. Toch stond er meer druk op. Er komen meer mensen kijken, familie, vrienden. Ik wilde geen onnodige risico’s nemen met het oog op het kampioenschap, maar van zo’n seizoen had ik vooraf niet durven dromen.”

Als kampioen in de Ford Fiesta Cup treedt Hartog toe tot de KNAF Academy 2019. Bas Koeten mocht hem dit zaterdagavond bekendmaken. “Dit kwam als een totale verrassing. Bas meldde me dit ten overstaan van het voltallige team, mijn supporters en de cameracrew en fotografen. Ik was even sprakeloos en dat zal je in de tv-uitzending wel terugzien.” Volgens Maarten van Wesenbeeck van de KNAF is de Ford Fiesta Sprint Cup een perfecte opstap voor jonge coureurs. “We hebben dit jaar veel karters de overstap zien maken naar het circuit. Het is logisch dat de kampioen wordt opgenomen in het KNAF Academy programma, omdat we succes en ontwikkeling daarmee aanjagen.” Hartog krijgt onder meer mentale en fysieke trainingen aangeboden.

Loek Hartog


Eén van zijn grote fans is Peter Altevogt. Hij is uiteraard trots op de prestaties van Loek. “Wie weet hoe we hier over tien jaar op terugkijken. Dat hij in zijn eerste jaar zo dominant is, zegt veel over zijn talent. Hij zit vanaf zijn derde in de kart en staat op met autosport en gaat er mee naar bed. Hij volgt alles, zeven dagen in de week, maar hij moet er ook veel voor laten. Als zijn vrienden drie of vier dagen naar de kermis gaan, kan Loek zich een uurtje laten zien, omdat hij een dag later weer moet sporten. Hij is nu op een cruciale leeftijd om door te breken.”

De net 16-jarige Hartog heeft één grote droom en dat is niet de Formule 1. “Het is mijn droom om in de Super GT in Japan of in de DTM te rijden. Dat is heel ambitieus, maar het is wel een droom om betaald coureur te worden. De toerwagens zijn het mooiste, de competitie zit enorm dicht op elkaar en het komt meer aan op de coureur dan op de auto, de aerodynamica en de afstelling.”

Loek wil graag Sim Delft, Vincent van der Valk, engineer Mark van Bemmel en de crew van Bas Koeten Racing bedanken. Uiteraard bedankt hij zijn ouders en sponsoren Korton Group, Hogenhouck en Bas Koeten Racing voor de ondersteuning.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS