Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Milan Dontje en Nicolaj Møller-Madsen winnen de GT4 European Series Silver Cup-titel; oranje boven op de Nürburgring vanwege race overwinningen!

Uitgegeven door Peter Vader • 18 september 2018 04:12 • Print artikel

Milan Dontje en Nicolaj Møller-Madsen hebben de GT4 European Series Silver Cup-titel op zondag op dramatische wijze opgeëist. Een vijfde plaats voor de Phoenix Racing Audi was genoeg om het kampioenschap veilig te stellen, nadat de #1-MDM Motorsport BMW en de #55-HHC Motorsport Ginetta waren uitgevallen. Alle drie de equipes eindigden op hetzelfde puntenaantal tijdens het seizoenseinde, maar Dontje en Møller-Madsen hebben de titel veroverd op grond van meer overwinningen dan hun tegenstanders dit seizoen. Het hele podium van de tweede race op de Nürburgring betekende Nederlands succes. De #10-Equipe Verschuur McLaren van Finlay Hutchison en Ricardo van der Ende won de race, terwijl Beitske Visser en haar teamgenoot Nico Menzel met hun BMW M4 de tweede plaats opeisten. De dag ervoor wonnen ze trouwens de race! De derde plaats ging naar alweer naar een Nederlander: Bas Schouten met zijn fraaie, geel-groene Mercedes AMG GT4. Achter Milan Dontje op de vijfde plaats, troffen we Jules Szymkowiak aan. Hij wist met de #77 Racing One-Audi R8 twee overwinningen in de ProAm klasse te behalen, waardoor zijn teamgenoot Markus Lungstrass zelfs de rijderstitel en de team-titel voor Racing One wist te veroveren in de Pro-Am-klasse. Volop Nederlands succes dus, waarbij aangetekend moet worden dat #1 Max Koebolt/Simon Knap (BMW M4 GT4) hun kans op de titel verloren zagen gaan vanwege een aanrijding (buiten hun schuld!) en ook de Chevrolet Camaro GT4 van Lisette Braams/Duncan Huisman de eindstreep niet haalde.

Milan Dontje en Nicolaj Møller-Madsen Blancpain GT4 kampioen
Milan Dontje en Nicolaj Møller-Madsen onverwachts kampioen in de Blancpain GT4 European Series Silver Cup met hun Phoenix Racing Audi R8 LMS GT4

Milan Dontje wint de titel voor Phoenix Racing; Van der Ende/ Hutchinson racewinnaar

Ricardo van der Ende startte de laatste race van het seizoen vanaf pole en was zich niet bewust van het drama dat zich achter hem ontspon toen de #111 RN Vision STS BMW M4 GT4 de #35 CMR Alpine A110 GT4 raakte, toen ze allebei bocht 2 indraaiden. Nicolaj Møller-Madsen miste de rondtollende Alpine, maar Max Koebolt en Stuart Middleton hadden minder geluk. Koebolt kon de Alpine niet ontwijken en reed er tegenaan, terwijl Middleton's Ginetta de kant in werd gedrukt door de #3 Phoenix Racing-Audi R8, die probeerde weg te rijden van de beschadigde auto's.

Max Koebolt opgave GT4 Nurburgring
Max Koebolt moest opgeven vanwege een onvermijdbare aanrijding en zag zijn titelkansen in rook opgaan

Max Koebolt parkeerde de #1-MDM Motorsport BMW M4 GT4 een paar honderd meter verderop in het gras met een kapotte radiateur, daarmee verdwenen de kansen op het kampioenschap als sneeuw voor de zon. Hun grootste concurrent, de Ginetta van Middleton en Tregurtha vervolgde zijn race wel. De safety car werd ingezet en toen deze aan het einde van de ronde terugkeerde naar de pit 5, was Møller-Madsen derde en lag Middleton (Ginetta G55 GT4) zesde, wat op dat moment genoeg zou zijn voor de Britse coureur om de titel te behalen. De schade die de Ginetta tijdens de openingsronde was toegebracht, zorgde er echter voor dat deze tijdens de verplichte pitstop in brand vloog. HHC Motorsport stuurde Tregurtha weliswaar de baan op, maar al snel werd duidelijk dat het een serieus probleem was en hij keerde terug naar de pits. Brandweerlieden blusten het vuur, maar het was het einde van de race voor de Britse auto.

Ginetta G55 Middleton Madsen Nurburgring GT4
#55 Ook de tweede titelkandidaat, de Ginetta G55 GT4 van Middleton/Madsen, moest opgeven vanwege een brandje aan boord

Het bleek ook het beslissende moment in het kampioenschap te zijn, want de #5 Phoenix Racing Audi R8 LMS GT4 reed nog steeds rond. Ondanks dat Milan Dontje tijdens zijn stint twee plaatsen verloor, was de voorsprong op de BMW van Razvan Umbrarescu groot genoeg om de vijfde plaats en de Silver Cup veilig te stellen op het behaalde aantal raceoverwinningen.

Milan Dontje Audi R8 GT4 Nurburgring GT4
#5 Milan Dontje in volle vaart onderweg naar de vijfde plaats, maar ook de titel, die hem toekwam vanwege de meeste race overwinningen

Finley Hutchison reed ondertussen een foutloze race en na 25 ronden zag de Equipe Verschuur-coureur als eerste de zwart-wit geblokte vlag, waarmee hij de tweede overwinning van Ricardo van der Ende van het seizoen behaalde. BMW Motorsport Juniors Nico Menzel en Beitske Visser eindigden op de tweede plaats, 10 seconden achter de McLaren, terwijl Bas Schouten en Gilles Magnus van Selleslagh Racing Team het Silver Cup-podium op de Nürburgring completeerden. Oranje boven dus op deze tweede dag op de Nürburgring.

null
Oranje boven op het podium op zondag: Ricardo van der Ende en Finley Hutchinson winnaars (midden), Beitske Visser en Nico Menzel tweede (links) en Bas Schouten en Gilles Magnus derde (rechts).

null
#10 De McLaren 570s GT4 van equipe Verschuur op zondag racewinnaar

ProAm en Team titel voor Racing One; Schöll wint opnieuw in Am-klasse

Het titelgevecht in de Pro-Am-categorie was niet zo 'close' als het gevecht om Silver Cup, maar Marc Basseng en Phillip Bethke hielden de druk op de #77 Racing One's Markus Lungstrass tot de laatste minuten van de race. Basseng startte de race vanaf de pole-positie en de Duitse coureur wist het drama in Bocht 2 te omzeilen. Lungstrass' teamgenoot Jules Szymkowiak volgde Basseng op de vierde plaats, in wetenschap dat Lungstrass met deze klassering de titel zou winnen.

null
#77 Jules Szymkowiak hielp in een vlekkeloze race zijn teamgenoot Markus Lungstrass aan de titel in de ProAm-klasse

De #13 Schwede Motorsport Porsche Cayman GT4 CS MR slaagde erin om voor te blijven na de rijderswissel, maar Lungstrass begon Bethke langzaam in te halen. De twee raceten een aantal ronden kort achter elkaar, maar vlak voor het raceeinde passeerde Lungstrass Bethke om de winst en de titels te pakken. Basseng en Bethke eindigden als tweede in zowel de race als het kampioenschap, met RN Vision STS-coureurs Miguel Cristovao en Pavel Lefterov, die op de derde plaats het podium van Pro-Am completeerden.

null
#31 Bas Schouten maakte op zondagmiddag het oranje feestje compleet met zijn geel-groene Mercedes AMG GT4 door het podium als derde te beklimmen

Nicolas Schöll was opnieuw de beste coureur in de categorie Am en domineerde de tweede race van het weekend. De Allied-Racing-coureur was één van de vele coureurs die een drive-through penalty kreeg, maar hij slaagde erin om opnieuw de leiding te pakken. De # 42 Porsche Cayman GT4 CS MR eindigde uiteindelijk bijna 27 seconden voor de #39 3Y Technology BMW M4 GT4 van Delomier en Debs en de #27-CMR Alpine A110 GT4 van Loger en Mouez. Het Am kampioenschap werd op zaterdag al gewonnen door Niki Leutwiler.

null
#27 Een artistieke impressie van de Alpine Renault A110 GT4, een aanwinst voor het startveld!

Achter het podium met de drie Nederlanders erop en de vijfde plaats van Milan Dontje, wisten nog meer Nederlanders te presteren. Wolf Nathan bracht de #18-Chevrolet Camaro GT4R van V8 Racing als dertiende over de eindstreep en de combinatie Koen Bogaerts/Marc van der Aa wist zijn eerste seizoen met de #8 MDM BMW M4 GT4 niet onverdienstelijk af te sluiten met een vijftiende plaats in de race op zondag.

null
#8 Vijftiende plaats op zondagmiddag voor Koen Bogaerts en Marc van der Aa, dat maakt seizoen 2018 toch geweldig!

null
De imponerende Chevrolet Camaro's GT4R van V8 Racing: #9 Braams/Huisman en #18 Nathan/Grogor (13e in de zondagrace)

Ricardo van der Ende, #10 Equipe Verschuur McLaren 570S GT4 : "Ik was gisteren (zaterdag, red.) al heel blij met de ronde die ons op de pole zette. Ik denk dat Equipe Verschuur dit echt heeft verdiend, omdat we het de laatste paar races heel moeilijk hadden. Het is niet ons seizoen geweest, maar ik ben erg blij met deze overwinning. Iedereen zal zich de laatste race herinneren, dus zullen ze ons ook herinneren. "

null
Vlak na de start een heftige strijd tussen koploper Mclaren, de MDM-BMW en de aandringende Ginetta; de laatste twee verdwenen al snel van het strijdtoneel

Jules Szymkowiak, #77 Racing One Audi R8 LMS GT4 :" Het was een beetje hectisch in de tweede bocht, maar ik kon een aanrijding vermijden. Ik kon meteen pushen. Ik kon het vermogen van de auto niet echt benutten omdat we de safety car in de baan kregen en daarna een lange periode onder gele vlag. Ik bleef dus op veilig rijden, maakte geen fouten en gaf de auto zo snel mogelijk over aan Markus. Hij schonk ons toen de overwinning! "

null
#77 Jules Szymkowiak: "Ik bleef dus op veilig rijden, maakte geen fouten en gaf de auto zo snel mogelijk over aan Markus."

Milan Dontje, #5 Phoenix Racing Audi R8 LMS GT4: "Wauw!!! Dit was onze 'gelukkige race'. We hadden dit seizoen pech, maar hadden vandaag het geluk. De twee auto's voor ons vielen uit en toen ik in de auto zat, wist ik dat ik als vijfde of beter moest eindigen. Ik eindigde als vijfde, hoewel ik niet één van mijn beste races reed. Maar uiteindelijk was het genoeg om het kampioenschap te winnen en ik ben ècht heel blij! "

null
#5 Milan Dontje: "Ik ben echt heel blij!!!"

null
#110 Beitske Visser en Nico Menzel beleefden een top weekend: zaterdag de overwinning, op zondag de tweede plaats"

Beitske Visser, #110 RN Vision STS BMW M4 GT4 na afloop van de race op zaterdag, waar ze de overwinning behaalde: "Dit was leuk. Het tempo was goed, Nico heeft uitstekend werk verricht door de banden te sparen. Tegen het einde van de race had ik een klein beetje moeite met de banden en Ricardo kwam redelijk dichtbij. Maar ik was in staat om hem af te houden en ben erg blij met twee overwinningen op rij. "

null
#110 Beitske Visser onderweg met haar BMW M4 GT4 naar de overwinning

Uitslag Blancpain GT Series Sprint Cup Nürburgring Race 2:

null

Eindstand Blancpain GT Series Sprint Cup 2018:

Nr	Naam, aantal punten 
1 Milan DONTJE, 143
1 Nicolaj MOLLER MADSEN, 143
2 Stuart MIDDLETON, 143
2 William TREGURTHA, 143
3 Max KOEBOLT, 143
3 Simon KNAP, 143
4 Finlay HUTCHISON, 108
5 Ricardo VAN DER ENDE, 102
6 Beitske VISSER, 100
7 Razvan UMBRARESCU, 98
7 Gabriele PIANA, 98
8 Pierre-Alexandre JEAN, 96
9 Nico MENZEL, 92
10 Stephane TRIBAUDINI, 92
11 Reinhard KOFLER, 88
12 Ferdinand STUCK, 82
13 Bas SCHOUTEN, 49
14 Nico RINDLISBACHER, 42
14 Paul REES, 42
15 Marcus PAVERUD, 42
15 Ivan PARERAS, 42
16 Koen BOGAERTS, 31
16 Mark VAN DER AA, 31
17 Gottfried PILZ, 28
18 Stephane LEMERET, 27
18 Akhil RABINDRA, 27
19 Florian JANITS, 24
19 Jakob SCHOBER, 24
20 Ward SLUYS, 20
21 Laura KRAIHAMER, 20
22 Eike ANGERMAYR, 18
23 Sam DEJONGHE, 14
24 Jan JONCK, 12
24 Dennis STRANDBERG, 12
25 Ali TURKKAN, 10
25 Yagiz GEDIK, 10
26 Dennis MARSCHALL, 8
27 Max HESSE, 8
27 Mike David ORTMANN, 8
28 Duncan HUISMAN, 6
29 Stephane KOX, 4
30 Gregory EYCKMANS, 2
31 Maciej DRESZER, 1
32 Bob HERBER, 1

* De vetgedrukte coureurs hebben de Nederlandse nationaliteit

Foto's: SRO/Dirk Bogaerts

null

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS