Karting • Chrono

Zo vader zo zoon: voormalig auto- en rallycoureur Marc Wams ziet zijn zoon Steven in debuutjaar de laatste NK-race winnen!

Uitgegeven door Bart • 8 november 2022 14:28 • Print artikel

Eindhoven – Steven Wams is in de voetsporen getreden van zijn vader en ex-autocoureur/rallyrijder Marc Wams. In zijn debuutjaar heeft de 10-jarige karter uit Eindhoven zijn eerste overwinning in de kartsport behaald. Steven deed dat afgelopen weekend tijdens de afsluitende race van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting op de Landsard in Eindhoven. In de Rocky F2 klasse liet hij zien in meerdere omstandigheden goed uit de voeten te kunnen. Steven was snel op een droog circuit en reed ook in de regen naar een topklassering.

Steven Wams

Vorig jaar is Steven begonnen met trainen en dit is zijn eerste jaar in het Nederlands kampioenschap. In de laatste wedstrijd van het seizoen leidde dat tot een fraaie grote beker. “Het voelt heel fijn, ik kan het eigenlijk nog niet geloven. In voorgaande races eindigde ik op de achtste of negende plaats en hier in Eindhoven race ik ineens vooraan. Ik denk dat ik beter ben geworden door veel te trainen en goed naar mijn vader te luisteren.”

“Het hele weekend ging het goed”, vertelt Steven die in de kwalificatie pole position pakte in een tijd van 52.745. “In de trainingen was ik net niet de snelste, maar in de kwalificatie wel. Tijdens de eerste race had ik een goede start, maar daarna werd ik een paar keer ingehaald. Ik ben nog wel teruggekomen en als derde over de finish gekomen. De tweede race ging beter. Iemand voor me ging eraf en zo ben ik tweede geworden. De laatste race was in de regen en ik reed een beetje voorzichtig. Ik wilde er niet vanaf gaan. Het ging best goed en ik ben toch nog derde geworden. Overall was ik de beste en dit is mijn eerste overwinning ooit in het karten. Dat voelt echt heel goed.”

Het racen zit de familie Wams in het DNA! Vader Marc begon in 1983 in de kartsport. “Dat was in de Junioren Nationaal, 100 cc. Ik was 11 toen ik begon en reed onder meer tegen Jos Verstappen. Ik ben meteen NK’s gaan rijden en zo langzaam doorgegroeid naar de senioren. Ik heb het geluk gehad dat ik WK’s mocht rijden en ben Nederlands en Benelux kampioen geworden. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar de autosport en uitgekomen in de Benelux Clio Cup, endurance en rally. Ik heb twee keer de Rally van Monte Carlo mogen rijden en heb zes keer aan de Dakar Rally meegedaan. Tot mijn 41e ben ik actief geweest en daarna heb ik er een punt achter gezet.”

Steven Wams

Nu geeft Marc het racestokje door aan zoon Steven. “Ik heb twee dochters, Steven is iets jonger. Hij is helemaal gek van auto’s, van kleins af aan al. Hij vroeg al op jonge leeftijd waar mijn helmen en bekers van waren. Ook keek hij toen al naar de Formule 1 en andere autosport. Ik heb geprobeerd om het karten tegen te houden, maar uiteindelijk zijn we toch begonnen. Dit jaar zit er echt een stijgende lijn in en nu heeft hij de laatste NK-wedstrijd van het seizoen gewonnen. Echt helemaal top!”

Ook Steven geniet ervan om samen met zijn vader naar de kartbanen te gaan. “Karten is echt heel leuk om te doen. Snel rijden en hard door de bochten gaan, dat vind ik het leukste.”

Steven wil graag zijn ouders en zijn supporters bedanken die op de Landsard aanwezig waren. “Mijn tante, een vriendin van mijn moeder, opa en oma, leuk dat ze allemaal kwamen kijken.” In zijn race-activiteiten wordt Steven ondersteund door Garage Wams.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS